Procurorii DIICOT Cluj au efectuat imediat după Sărbătorile Pascale, mai multe percheziţii la Institutul de Urologie Cluj, Clinica Lukmed şi locuinţa doctorului Mihai Lucan. Potrivit surselor apropiate anchetei, aceste demersuri au fost făcute sub suspiciunea că în cele două instituţii s-ar fi efectuat operaţiuni de delapidare.

 

Mandatul din sertar

Gazeta de Cluj aflase că în urmă cu aproximativ două săptămâni şeful DIICOT Cluj a intrat în clădirea Tribunalului cu un dosar ce conţinea mandatul de percheziţii şi ridicări de documente, aparatură electronică şi evidenţe contabile de la Clinica Lukmed şi Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj.

Astfel că, reprezentanţi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism au  ridicat înscrisuri şi calculatoare de la instituţiile mai sus menţionate.

Cu toate acestea, întrebat oficial despre respectiva anchetă, şeful DIICOT Cluj, procurorul Mornăilă a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

‘Nu vă pot spune nimic. În măsura în care o să fie cazul, o să facem un comunicat de presă. Nu vă pot spune absolut nimic. La momentul acesta nu pot să vă dau nici un fel de informaţie’, a spus Florin Mornăilă.

 

Anchete dezvăluite în trecut

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) au negat acuzaţiile că unii medici ar fi decis discreţionar cine beneficiază de operaţii de transplant şi cine nu. Aceste informaţii apar într-un raport al Ministerului Sănătăţii din 2014, întocmit de Corpul de Control după o serie de verificări la unităţile unde se fac transplanturi, document apărut în presă.

Medicul Mihai Lucan, coordonatorul Institutului de Transplant Renal Cluj, a fost întrebat atunci, într-o conferinţa de presă, cum comentează suspiciunile că organele ar fi fost împărţite după bunul plac al unor medici, care ar fi favorizat anumite persoane cunoscute.

„Păi da, sunt suspiciuni că regina Suediei are un amant negru… Sunt suspiciuni. A fost publicat şi pe site… Poţi să te iei după toate suspiciunile?! Dacă eu făceam o alegere proastă, ăla era mort. Chiar dacă era celebritate. Eu spun că nu e cine ştie ce celebritate. Putea să fie oricine”, a răspuns Lucan, referindu-se la cazul lui Alexandru Arşinel din 2013.

 

Ministerul, acuzat că nu sprijină activitatea de transplant

Totodată, medicul a criticat Ministerul Sănătăţii că nu sprijină activitatea de transplant din România.

„Activitatea de transplant din România este rezultatul muncii nebune a patru oameni, poate cinci, dar intermitent. Avem cele mai performanţe centre de transplant din Europa. Suntem într-o situaţie disperată, pentru că Ministerul Sănătăţii nu a susţinut în mod coerent activitatea noastră. Echipă de tineri de la mine pleacă noaptea pe zăpada, ploaie să preleveze organe şi stau câte trei zile ca să facă operaţii. Cum credeţi că poate fi făcut trafic de organe? Cei care folosesc acest termen nu au noţiune de trafic. Cine ia organe şi vinde? Cine nu are noţiunea acestui termen să răspundă”, a spus mai spus Lucan, potrivit News.ro.

„Nimeni nu a întrebat cum ne descurcăm sau cum să ne ajute. Nu poţi să vii să distrugi fără să vezi rezultatele şi cum trăiesc oamenii după transplant. Dacă suntem vinovaţi, împuşcaţi-ne!”, a adăugat Lucan.  Medicul a adus în discuţie şi afirmaţiile ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, care a spus că nu există proceduri clare în privinţă alocării de organe şi că acest lucru se face subiectiv.

Dacă reprezentanţii ANT susţin că informaţiile sunt false, Lucan a menţionat că unii pacienţi se gândesc chiar să depună o acţiune în instanţă faţă de afirmaţiile ministrului Sănătăţii, care ar avea un impact negativ asupra oamenilor bolnavi.

„Nimeni nu are dreptul să oprească activitatea de transplant. Se face control, dar nu este nimeni de la ANT că să explice. Ministerul Sănătăţii are tot mai puţini doctori. Cum pot ei controla activitatea medicală?”, mai spunea Lucan.

De asemenea, coordonatorul Programului Naţional de Transplant, Victor Zota, a spus că mai multe persoane publice au murit pe lista de aşteptare.

„Poate că după ce o să mă pensionez şi nu o să mai fiu legat de nişte cutume şi de lege o să spun eu odată ce VIP-uri au murit pe lista asta de transplant! Că să vedeţi că partea asta cu VIP-urile, că să fiu delicat, aşa, e un nonsens”, a subliniat Zota. La rândul sau, Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie şi transplant hepatic Fundeni, a spus că în 20 de ani de activitate a avut un singur obiectiv, de a nu pierde niciun donator şi niciun organ disponibile.

„Acuzaţiile ministrului Sănătăţii privind activitatea de transplant din România sunt denigratoare şi calomnioase, mai ales cele privind apariţia unor VIP-uri operă

Emanuel Ungureanu

Demersurile deputatului Ungureanu

Potrivit răspunsului la o interpelare adresată de deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, transmis, celor de la MEDIAFAX, Florian Bodog arată că la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a avut loc un control tematic în perioada 19 – 23 septembrie 2016.

”Activitatea de transplant pancreatic derulată la nivelul ICUTR Cluj-Napoca s-a desfăşurat nelegal, având în vedere faptul că nu există o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru unitatea sanitară care a suplimentat activitatea medicală cu activitatea de transplant pancreatic şi nici solicitare în acest sens din partea conducerii ICUTR. Prin actul de control au fost stabilite măsuri de intrare în legalitate referitor la activitatea de transplant pancreatic”, se arată în răspunsul ministrului.

De asemenea, în urma controlului s-a constatat faptul că, la finele lunii august 2016, unitatea medicală înregistra datorii mai vechi de 90 de zile, de aproape 1,5 milioane de lei.

”În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2016, ICUTR Cluj-Napoca a avut un buget de 11,9 milioane de lei şi o finanţare de 5,5 milioane de lei şi un grad de utilizare a sumelor de 47%. Din analiza datelor se observă că institutul nu a efectuat o utilizare eficientă a sumelor alocate pentru desfăşurarea activităţilor din cadrul programului de transplant şi nu a disponibilizat la timp sumele neangajate”, se mai arată în răspunsul la interpelare al ministrului Sănătăţii.

ICUTR Cluj-Napoca avea înregistrate datorii mai vechi de 90 de zile şi în anii 2014 şi 2015, de 127.688 de lei, respectiv un milion de lei, susţine Florian Bodog.

Transplantul pancreatic se realizează la ICUTR Cluj-Napoca din anul 2004.

Directorul ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, a declarat că problema transplantului pancreatic este încă în dispută, după ce fosta conducere a institutului a contestat raportul de control al Ministerului Sănătăţii.

”Urmează să vedem care va fi verdictul. Trebuie discutat şi la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), ei emit o acreditare pentru un anumit tip de transplant. Problema nu e, încă, tranşată. Procedura de acreditare este mai complexă şi pentru fiecare organ în parte trebuie să fie luată procedura de la început. ICUTR este acreditat pentru transplant renal, iar pentru orice alt organ este nevoie de o acreditare nouă. Urmează să se vadă dacă exista acreditare şi pentru transplant pancreatic, de aceea trebuie întrebat ANT. La ICUTR s-a făcut şi transplant combinat, rinichi şi pancreas, dar trebuie lămurită problema cu toate instituţiile implicate”, a spus Moga.

În ceea ce priveşte datoriile acumulate, institutul a pus în aplicare o serie de măsuri pentru plata acestora, care vizează creşterea veniturilor şi reducerea cheltuielilor.

”Am trecut la analiza unor contracte, la unele am renunţat, şi am început să plătit furnizori, să plătim din urmă datorii”, a spus Silviu Moga.

La începutul lunii martie, Emanuel Ungureanu ceruse ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unitate care s-ar afla în colaps financiar, cu datorii de aproape o jumătate de milion de euro.

Potrivit unei interpelări transmise atunci ministrului Sănătăţii de către Emanuel Ungureanu, fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în CA, sunt direct responsabili de această situaţie. Ungureanu îi cerea ministrului Sănătăţii să controleze dacă Institutul Clinic de Urologie şi Transplat Renal nu a fost ”căpuşată” de clinica privată administrată de fiul profesorului Mihai Lucan, fost membru al echipei manageriale a ICUTR.

 

Dan Sânpetrean, complice?

Deputatul USR susţinea că, din informaţiile pe care le are, vechea conducere a ICUTR, din care au făcut parte fostul manager Dan Sânpetrean şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie transplant renal până la data de 30.12.2016, se face responsabilă de cheltuirea unor sume importante din programul de transplant renal pentru îngrijirea unor pacienţi cu alte afecţiuni urologice care au fost internaţi în institut ”prin grava încălcare a legii”.

”Vă atrag atenţia că este de notorietate faptul că Mihai Lucan patronează, prin intermediul familiei sale, o prosperă clinică privată extrem de profitabilă în timp de ICUTR s-a cufundat în datorii şi este la un pas de faliment”, arăta Emanuel Ungureanu. Potrivit acestuia, în ultimii 7 ani a existat o practică la nivelul ICUTR prin care pacienţi cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituţii de stat, erau direcţionaţi de către angajaţi către Clinica Lukmed, deţinută de familia Lucan.

ICUTR Cluj-Napoca are circa 150 de angajaţi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.