Informaţii despre modul în care Roy Chowdhury  Ecaterina şi-a însuşit ilegal terenurile ce îi aparţin bunicului ei, Armin Mikes au ieşit la iveală. Gazeta de Cluj a studiat în amănunt dosarul în care ANRP cerea anularea actului de moştenitor pe care aceasta l-a obţinut în condiţii suspecte la o jumătate de secol de la moartea contelui.

 

De la Armin la Ecaterina Roy Chowdhury

Contele Mikes era unul dintre cei mai bogaţi oameni din Transilvania după anii 1900. Acesta deţinea proprietăţi în mai multe judeţe, castele şi mii de hectare de teren cu pădure. Căsătorit cu Clementina Mikes, acesta a avut trei fete: Hana Gheza Teleki, Clementina Carol Auersperg şi Eva Alexandru Mikes.

Cea din urmă este de fapt, conform documentelor prezentate la dosar, mama Ecaterinei Suzana Roy Chowdhury.

În anul 1944, Armin Mikes s-a stins din viaţă lăsându-le în urmă pe Clementina şi cele trei fete, care la doi ani după au încheiat un proces verbal prin care au luat în posesie terenurile defunctului, contrar  celor spuse de Roy Ecaterina.

Cea din urmă, nepoată de fiică de-a lui Armin Mikes, prin Eva Mikes, susţine că după bunicul ei, nimeni din familie nu a revendicat averea şi că implicit deţine un act moştenitor ce o face stăpână pe terenurile din Covasna şi Cluj, cu tot cu clădirile existente.

În 2000, Ecaterina dobândeşte un act moştenitor de la un notar din Cluj-Napoca de etnie maghiară. Vorbim de Jakab Etelka. De aici începe tot bâlciul.

În baza acelui document, Ecaterina străbate ţara şi cere mai multor primării să îi înapoieze averea ce o deţinea Armin Mikes în 1944.

Practic nu se mai ia în calcul ce s-a întâmplat cu terenurile moştenite de după moartea lui Armin. Ea pretinde că i se cuvine averea ce exista atunci.

„Vă rog să binevoiţi a avea în vedere apărării mele la soluţionarea de faţă (…) certificatul moştenitor atacat (100/ 14 iulie 2000, emis de Biroul notarului public Jakab Etelka) cu respectarea prevederilor legale.(…)prin acest act se constată că fac parte din masa succesorală a defunctului Mikes…Rezultă că, terenurile forestiere foste proprietate al antecesorului meu Mikes…prin titlurile de proprietate atacate de reclamant (ANRP) în dosare cu acţiuni în anulare” arată Ecaterina în  întâmpinarea formulată la dosar.

Însă, apărarea aceasta continuă „La formularea cererilor de restituire în baza legii 18/1991 am avut în vedere calitatea mea de nepoată faţă de proprietarul tabular Mikes Armin (acesta a figurat ca proprietar tabular asupra terenurilor forestiere, până ce dreptul de proprietate asupra acestora nu a fost trecut pe numele meu în urma întăbulării titlurilor de proprietate) de altfel nici nu puteam să mă refer la calitatea mea ce rezultă din certificatul de moştenitor atacat. Acest act fiind eliberat doar în anul 1999, cererile mele de reconstituire fiind formulate anterior acestei date(sub acest aspect modificările cu privire la întinderea reconstituirilor ulterioare nu au nici o relevanţă juridică). Afară de mine, niciunul dintre moştenitorii virtuali nu a formulat cereri de reconstituire asupra proprietăţii antecesorului meu ”.

 

Doamna Roy… vezi că bate la ochi

Nu o spunem noi, ci cu alte cuvinte, o spune ANRP-ul. Susţinând că i se cuvin terenurile bunicului, Ecaterina Roy Chowdhury primeşte o replică în întâmpinarea Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor.

„Dacă pârâta nu dădea dovadă de rea-credinţă în încercarea de a beneficia în mod fraudulos de reconstituirea dreptului de proprietate asupra tuturor proprietăţilor contelui Mikes Armin, prin inducerea în eroare a comisiilor de fond funciar cu privire la întinderea dreptului ei, atunci reconstituirea se făcea având în vedere structura de proprietate existentă la momentul deposedării abuzive a acestor terenuri de către regimul comunist, doar pentru cota ce revenea mamei sale, Eva Mikes” arată reprezentanţii ANRP.

Cu alte cuvinte, Statul Român nu avea nimic împotrivă să îi restituie proprietăţile ce i se cuveneau Evei Mikes, mama Ecaterinei. Acest lucru se întâmpla deoarece, regimul comunist a pus stăpânire abuziv pe terenurile românilor, victime colaterală fiind şi urmaşele lui Armin Mikes.

Însă acelaşi ANRP a aflat că mama Ecaterinei a omis-o intenţionat la succesiunea după Armin şi nu i-a lăsat nici o moştenire sau a refuzat să o implice în procedura de punere în posesie a cotă parte din averea contelui.

 

Actul din 1946 s-a ”pierdut” şi regăsit ”într-un dosar”

Cei de la ANRP au aflat de existenţa acelui proces verbal întocmit la doi ani după moartea contelui Armin Mikes. La acea întâlnire au participat patru moştenitori(posibil cele trei fete, inclusiv mama Ecaterinei şi un alt membru al familiei) şi atunci în viaţă- Clementina Mikes, soţia defunctului. În acel proces verbal se arată cum a fost împărţită toată averea la cei prezenţi.

Deşi se afla în posesia documentului, Ecaterina l-a ignorat şi şi-a procurat de la notar, în 2000 un alt act moştenitor motivând că surorile mamei sale nu au acceptat sau refuzat averea contelui şi că ea în calitate de nepoată de fiică e în măsură să fie reîmproprietărită cu averea per total.

În cadrul aceluiaşi dosar se consemnează de către grefier că Ecaterina Roy Chowdhury recunoaşte că a găsit acel proces verbal, într-un sertar din imobilul de la Covasna. Însă susţine că a aflat de document doar după ce a primit certificatul de moştenitori din 2000.

„Susţinerile pârâtei sunt simple afirmaţii lipsite de suport probator. Susţinerea reclamantei cum că asupra averii defunctului Mikes Armin, unica dezbatere succesorală a fost consemnată în certificatul de moştenitor atacat cu nr 100/2000, este contrazisă de existenţa procesului verbal din 03.07.1946 care atestă împrejurarea că la data deschiderii moştenirii existau patru moştenitori printre care şi mama reclamantei, care a înlăturat-o din rândul moştenitorilor” motivează reprezentanţii ANRP în dosar.

 

Capcană pentru Comuna Floreşti- stopată la timp

Cu toată dragostea şi lupta pentru ceea ce i se cuvine, sau respectul pentru propria familie, Ecaterina a şi început să vândă terenurile, în special cele forestiere. Acest lucru se întâmpla în timp ce pământurile erau în litigiu, atacată fiind în instanţă de ANRP pentru ”anulare act moştenitor”, menţionat mai sus.

Dosarul s-a înregistrat la Judecătoria Cluj-Napoca în 29 octombrie 2014.

Pe numele ei întreg, Roy Chowdhury Ecaterina Susana (născută Mikes) intra în proces în calitate de pârât.

În iulie 2015, familia Chowdhury prezintă o ofertă de vânzare primăriei Floreşti, care ar fi avut întâietate la cumpărarea terenurilor aflate pe raza comunei,  pentru un total de peste 90 de ha teren aflat în zona Sub Cetate. Nobilii, cereau 3500 de euro la hectar.
Primarul din Floreşti, Horia Şulea şi-a manifesta interesul pentru ca administraţia să intre în posesia terenurilor, însă a impus câteva condiţii existenţiale pentru ca tranzacţia să se facă în termeni legali şi pentru a nu fi ţepuit.

„Comuna Floreşti, este în principiu, interesată de oferta dvs., dar se impun următoarele precizări:

  1. Vă solicităm să prezentaţi acte recente din care să reiasă calitatea dvs. de proprietari ai acestor imobile( extras CFR care să nu fie mai vechi de 30 de zile);
  2. Ulterior prezentării actelor din care să reiasă calitatea dvs. de proprietari ai acestor imobile, Consiliul Local Floreşti (organ care administrează patrimoniul Comunei Floreşti) va analiza oportunitatea achiziţionării acestor imobile. ”

Făcând cercetări pe teren propriu, Horia Şulea descoperă în extrasul CF că, înainte cu o lună de la oferta primită de la Roy Chowdhury, adică în 11.06.2015 exista o promisiune de vânzare a terenurilor pentru Varga Olipiu Bartolo0meu şi Varga Iulia Corina.

„Act notarial nr. Promisiune bilaterală de Vânzare-Cumpărare nr 2497 din 11.06.2015, emis de Popa Ionuţ Florin.

Se notează antecontractul de vânzare-cumpărare, încheiat între Roy Chowdhury Katalin Zsuzsana şi Roy Chowdhury Arun Gregor, în calitate de promitenţi vânzători şi Varga Olimpiu-Bartolomeu şi Varga Iulia-Corina în calitate de promineţi cumpărători având ca obiect imobilul de sub A1”

Cu alte cuvinte ei deja promiseseră terenul altor doi cumpărători, însă au trecut oferta pe la nasul Primăriei, fără a avea intenţia de a o pune pe aceasta în posesia terenurilor ofertate.

1 COMENTARIU

  1. Acest notarul este un escroc care prezinta la client un model contract si la semnare aduce contract cu clauze ascunse. Am patit eu si am fot inselat. Evitati sa mergeti la acest notar Popa Ionut, puteti fi inselat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.