Miliarde de euro dati mita. Miza uriasa intr-un dosar de deturnare fonduri

795

Dare de mită și deturnare de fonduri reprezintă acuzațiile pe care procurorii le aduc într-un mega dosar în care sunt anchetați nouă miniştri, şeful de cabinet al preşedintelui, primarul de la Rio de Janiero şi cel puţin patru foşti preşedinţi.

O compania petrolieră, Petrobras este în centrul acestei anchete pentru că ar fi dat mită de două miliarde, bani care ar fi ajuns în conturile partidului aflat la putere şi ale politicienilor acestuia.

Curtea Supremă a Braziliei a dat undă verde deschiderii unor anchete asupra a nouă miniştri ai guvernului preşedintelui Michel Temer în cadrul uriaşului scandal de corupţie Petrobras, potrivit documentelor date publicităţii marţi de cea mai înaltă instanţă juridică a ţării, scrie AFP, preluată de Agerpres.

În martie, procurorul general Rodrigo Janot a cerut deschiderea a 83 de anchete împotriva unor miniştri şi parlamentari care beneficiază de imunitate şi nu pot fi judecaţi decât de Curtea Supremă.

Numele persoanelor citate în „lista Janot” nu au fost făcute publice, însă mai multe publicaţii locale vorbesc despre cinci miniştri din guvernul preşedintelui conservator Michel Temer, printre care noul ministru de externe Aloysio Nunes, precum şi despre preşedinţii celor două camere parlamentare.

Presa braziliană îi citează şi pe ultimii doi preşedinţi, Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), simbol al stângii, inculpat deja în mai multe dosare ale anchetei, şi succesoarea sa Dilma Rousseff (2011-2016), demisă anul trecut sub acuzaţia de trucare a conturilor publice.

Solicitarea procurorului general trimisă Curţii Supremă are la bază mărturii explozive obţinute de la 77 foşti membri în conducerea gigantului BTP Odebrecht, care au încheiat înţelegeri cu justiţia în schimbul reducerii pedepselor.

Cei 77 — printre care „patriarhul” familiei şi preşedintele companiei, Emilio Odebrecht, precum şi fiul său şi fost CEO, Marcelo Odebrecht, aflat în închisoare — au dat 950 de declaraţii unei echipe de 116 procurori, a precizat biroul lui Janot.

Grupul se află în centrul unui vast sistem de corupţie prin care marile companii din construcţii obţineau contracte suprafacturate.

Aproape 2 miliarde de dolari ale Petrobras au fost deturnate pentru a alimenta conturile unor partide politice şi ale unor aleşi de toate orientările.

Zeci de oameni de afaceri şi de politicieni se află deja după gratii, iar lista are toate şansele să se mărească substanţial.

„Aceste dezvăluiri ne confruntă cu trista realitate a unei democraţii victimă a unui atac la scară amplă şi pătată în esenţa sa de corupţie şi abuzuri de putere”, a subliniat Rodrigo Janot, într-o scrisoare deschisă adresată tuturor procurorilor brazilieni.

În plus faţă de cele 83 de dosare trimise la Curtea Supremă, singura abilitată să judece miniştri şi parlamentari, pentru că ei dispun de imunitate, procurorul general a solicitat trimiterea a 211 cereri de anchetă unor instanţe inferioare.

Conţinutul mărturiilor se află sub secret judiciar, însă procurorul general a cerut ridicarea acestuia, invocând „transparenţa şi interesul public”.

Difuzarea „listei Janot” a ţinut cu răsuflarea tăiată clasa politică braziliană în ultimele săptămâni, în contextul celei mai grave recesiuni din istoria ţării.

Parlamentul s-a ocupat de mai multe proiecte de reformă vizând amnistierea delictelor legate de finanţarea campaniilor electorale, trecând în plan secund problema spinoasă a reformei pensiilor, considerată fundamentală pentru relansarea economiei.

Preşedintele Temer însuşi a fost menţionat în anchetă, deşi nu a fost pus în mod oficial sub investigaţie.

Conform uneia din mărturiile scurse în presă, Temer ar fi cerut grupului Odebrecht milioane de dolari pentru finanţarea partidului său, PMDB (centru-dreapta), în 2014, pe când era vicepreşedintele Dilmei Rousseff.

Actualul şef al statului neagă orice implicare şi beneficiază de imunitate parlamentară, însă aceste acuzaţii ar putea conduce la anularea mandatului său de către justiţia electorală, care desfăşoară o anchetă paralelă, potrivit realitatea.net.

LĂSAȚI UN MESAJ