Ministerul Culturii aloca bani pentru 12 monumente clujene

Direcţia de Cultura şi Patrimoniu Naţionale Cluj a anunţat ca a anul acesta a primit din partea Ministerului Culturii 2,7 milioane de lei pentru restaurarea a douasprezece monumente din Cluj. Dintre acestea, suma alocata pentru monumentele din Cluj-Napoca este 1.026.685 de lei.

Potrivit informaţiilor primite de la Institutul Naţional al Patrimoniului de la Bucureşti, institut prin care se deruleaza Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice, lucrarile propriu-zise vor incepe anul acesta dupa ce se vor termina procedurile de atribuire a contractelor de proiectare (momentan, 4 dintre monumentele enumerate mai sus sunt in acest stadiu) şi de atribuire a lucrarilor de reabilitare (8 monumente sunt in aceasta faza). La un singur obiectiv – Biserica Reformata 1821-1859 (de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, din Cluj-Napoca) – se precizeaza ca se va face recepţia anul acesta, valoarea investiţiei fiind de 359.746,33 de lei.
In ordinea in care apar pe lista programului, obiectivele la care vor incepe lucrarile de reabilitare sunt: Biserica de Lemn Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril (satul Câlna, comuna Vad), Biserica Romano-Catolica (Turda), Biserica Reformata (comuna Manastireni), Biserica Reformata (satul Valeni, comuna Calaţele), Biserica Reformata „Turda veche" (Turda), Biserica Reformata (Bulevardul 21 Decembrie 1989, din Cluj-Napoca), Biserica Calvaria (Cluj-Napoca), Reşedinţa Episcopului Unitarian (Bulevardul 21 Decembrie 1989, din Cluj-Napoca), Biserica Evanghelica (de pe strada Gheorghe Doja, Cluj-Napoca), Castrul roman de la Potaissa (Turda), Biserica de lemn „Sf. Ingeri" (din satul Aşchileul Mic, comuna Aşchileu), Biserica Unitariana din Moldoveneşti (din satul Badeni, comuna Moldoveneşti).

Valoare de patrimoniu

Din Cluj-Napoca, vor fi reabilitate Biserica Reformata de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, cunoscuta şi sub numele de Biserica Calvina sau „cu doua turnuri”, care dateaza din secolul XIX, Biserica Calvaria, cel mai vechi monument din zona Manaştur, construita in secolul XI, Reşedinţa Episcopului Unitarian, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, şi Biserica Evanghelica de pe strada Gheorghe Doja, locaş de cult al luteranilor, construit la inceputul secolului XIX, dupa planurile lui George Winkler.
Din Turda exista de asemenea o serie de monumente care vor fi reabilitate. Este vorba in primul rând de Castrul Roman de la Potaissa, al Legiunii a V-a Macedonica, construit in anul 168 pe o suprafaţa de 23,4 hectare pentru a adaposti 5.000 de militari. Din rândul lacaşurilor de cult din aceasta localitate care au primit bani de la Ministerul Culturii fac parte Biserica Romano-Catolica din centrul municipiului, construita intre 1475-1504 şi Biserica Reformata „Turda Veche”, cel mai vechi monument pastrat din oraş, construit la inceputul secolului XV pe vremea imparatului Sigismund de Luxemburg.
In ceea ce priveşte restul obiectivelor, acestea sunt toate lacaşuri de cult. Biserica de Lemn Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Câlna, construita in 1671, din lemn, cu picturi murale de o deosebita frumuseţe. Biserica Reformata din comuna Manastireni este un pretios monument cu arhitectura romanica, construita, probabil, curând dupa mijlocul secolului al XIII-lea, ca biserica-sala cu tribuna pe latura vestica, iar cea din Valeni a fost reconstruita in anul 1452, in stil gotic. Biserica de lemn „Sf. Ingeri" din Aşchileu Mic, cu decor sculptat in 1806 si picturi interioare din 1843, executate de Simeon Martisianu, dateaza de la inceputul secolului XIX, iar Biserica Unitariana din Moldoveneşti a fost construita in 1808.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.