Ministerul Economiei va lansa în dezbatere publică săptămâna viitoare Strategia Naţională de Export pentru perioada 2014-2020, a anunţat vineri Manuel Donescu, secretar de stat în cadrul instituţiei.

‘O primă formă a strategiei o vom avea în septembrie. Vrem ca această strategie să fie pe termen lung, 2014-2020, şi să o corelăm cu celelalte strategii ale ţării. În ultimii ani a lipsit o strategie a ţării pe orizontală’, a spus Donescu.

El a menţionat că ultima strategie de export a ţării a fost cea aferentă perioadei 2005-2009, iar cea elaborată pentru perioada de după 2009 nu a fost aprobată de Guvern.

Donescu a adăugat că se urmăreşte o reformă a sistemului de promovare comercială şi economică a României în străinătate, în cadrul căruia există în prezent 83 de birouri în întreaga lume.

‘Economia României are nevoie de un sistem de promovare mult mai eficient, iar fondurile sunt puţine, aşa că trebuie să punem accent pe calitatea serviciilor. Este nevoie să fim cât mai apropiaţi de mediul de afaceri şi să avem un feedback din mediul privat’, a spus Donescu.

El a reamintit că ministerul şi-a propus să deschidă opt birouri de promovare şi să închidă temporar şase. Cele noi vor fi la Sankt Petersburg (Rusia), Erbil (Irak), Doha (Qatar), Hanoi (Vietnam), Jakarta (Indonezia), Dakar (Senegal), Hong-Kong (China) şi Nairobi (Kenya). Birourile care se vor închide temporar sunt cele de la Lisabona, Madrid, Dublin, Copenhaga, Tripoli şi Damasc.

Întrebat care sunt salariile ataşaţilor din aceste birouri, Donescu a menţionat că reprezentantul din Irak are un venit de 8.500 de dolari, în care este inclus salariul de bază, sporul soţiei şi copiilor, precum şi sporul de risc de ţară. Ataşatul din Brazilia câştigă 5.100 de dolari, iar cel din Ungaria, 2.400 de euro.

Donescu a admis că reprezentantul din Irak nu vorbeşte limba arabă, dar a spus că, în opinia sa, contează mai mult faptul că a ajutat firmele româneşti să obţină contracte de peste 300 de milioane de dolari în ultimele două luni.

Este vorba despre un contract de 195 de milioane de dolari pentru realizarea de lucrări hidrotehnice, semnat în luna iulie, şi de un alt contract de 110 milioane de dolari, pentru construirea de locuinţe, parafat în iunie. Secretarul de stat a refuzat să precizeze care este numele companiilor, arătând că acest lucru este irelevant în condiţiile în care aceste investiţii ajută economia românească în general. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.