Senatorul clujean social democrat Alexandru Cordoş a trimis în urmă cu o lună, o adresă către Guvernul României pentru a afla informaţii cu privire la înfiinţarea Combinatului Social de la Câmpia Turzii.

 

Acesta a militat în repetate rânduri şi a avut mai multe încercări de a rezolva situaţia de la Mechel, astfel că a cerut socoteli la Senat pentru eşecul produs. Alexandru Cordoş, în data de 2 martie, a adresat în Plenul Senatului o interpelare doamnei Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi domnului Liviu-Marian Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, cu privire la înfiinţarea Combinatului Social de la Câmpia-Turzii, judeţul Cluj.

„Înfiinţarea unui combinat social la Câmpia Turzii, ar ajuta la crearea a cel puţin 250 de locuri de muncă, angajaţii urmând a fi proprii lor patroni. Deşi finanţarea europeană destinată implementării proiectului s-a aprobat, banii pe care trebuia să îi investească statul român nu au fost alocaţi. Valoarea totală a proiectului este de 7,2 milioane de euro. Menţionez faptul că administraţia locală a făcut toate demersurile pentru stimularea creării de noi locuri de muncă în Câmpia Turzii şi Turda prin înfiinţarea acestui combinat. Stimaţi Miniştri, cunoscând preocupările dumneavoastră legate de dezvoltarea economică şi de ocuparea forţei de muncă, vă rog să-mi precizaţi care sunt demersurile întreprinse în acest sens la nivelul celor două ministere”, precizează în interpelare senatorul Alexandru Cordoş.

 

Răspunsul Guvernului cu privire la situaţia Mechel

Ca urmare a pierderilor cauzate de preţurile nefavorabile de pe pieţele europene ale produselor siderurgice, la sfârşitul anului 2011, Societatea Mechel Câmpia Turzii s-a confruntat cu dificultăţi financiare ce nu şi-au găsit rezolvare prin politica de reducere a costurilor cu personalul. Aceste dificultăţi, explică Guvernul, au dus la concedierea colectivă a peste 1500 de lucrători ai societăţilor SC Mechel Câmpia Turzii SA şi SC Mechel Reparaţii Târgovişte SRL. Concedierile au afectat, în principal, oraşul Câmpia Turzii şi regiunea din jurul acestuia, situate în partea de sud-est a judeţului Cluj, în nord-vestul României, regiune caracterizată prin niveluri scăzute ale veniturilor şi printr-o slabă diversificare a activităţilor economice.

În răspunsul la interpelarea lui Alexandru Cordoş, Guvernul explica încercările pentru realizarea Combinatului Social.

„Menţionăm că, deşi încă nu este realizată întreprinderea socială s-au parcurs paşi importanţi în vederea realizării acesteia. În trecut s-a încheiat o convenţie de colaborare între AJOFM şi partenerul economic SC Chimsport SA, prin care se ţintea oferirea locurilor de muncă pentru un număr de 250 de persoane. De asemenea, s-a efectuat selecţia unor persoane din grupul ţină ce vor face parte din întreprinderea socială. Deja s-a identificat un spaţiu fezabil în care întreprinderea socială să îşi desfăşoare activitatea de producţie”, precizează Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Acelaşi minister afirmă că a identificat şi contractat furnizori de materiale şi echipamente necesare în procesul de producţie şi al cadenţei de producţie. Pentru a se pregăti de punerea în funcţiune a combinatului social, aceştia au analizat tipurile de întreprinderi sociale existente în România şi Europa, din punct de vedere al modului de înfiinţare şi de reorganizare a acestora.

Un alt aspect important menţionat în răspuns este că 72 de persoane din grupul ţintă ce va face parte din întreprinderea socială, la firma S.C Plastor S.A, care deţine linii de producţie similare cu cele ce le va avea viitoarea Întreprindere Socială Mechel, au efectuat stagii de practică şi specializare avansată pentru acest tip de industrie.

 

Tentativa AJOFM-ului de a-i ajuta pe muncitorii lăsaţi fără loc de muncă

În acest context, autorităţile române au identificat ca soluţie pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor disponibilizate colectiv de către Mechel Câmpia Turzii SA, precum şi de producătorul din aval Mechel Reparaţii Târgovişte SRL, accesarea unui sprijin financiar din FEAG.

Pentru gestionarea asistenţei financiare comunitare prin FEAG, PE 21 DECEMBRIE 2012, ANOFM, prin AJOFM Cluj a transmis Comisiei Europene cererea de înfiinţare a Combinatului Social Mechel. În cererea de fiinţare, ca termen de finalizare a implementării proiectului a fost indicată data de 1 martie 2015.

Anul trecut în 7 mai, Comisia Europeană a finalizat procedurile interne de adoptare a propunerii de decizie. Tot CE a propus să se aloce României 3,6 milioane de euro din FEAG pentru a ajuta 1000 de foşti salariaţi ai întreprinderii de produse siderurgice Mechel Câmpia Turzii şi ai producătorului de aval Mechel Reparaţii Târgovişte pentru ca să îşi găsească noi locuri de muncă.

Potrivit Ministerului Muncii, costul total estimat al pachetului de măsuri destinate găsirii de noi locuri de muncă pentru cei 1000 de lucrători, prin oferirea de  servicii de orientare în carieră şi evaluarea competenţelor, formare profesională, sprijin pentru antreprenorial, diverse tipuri de indemnizaţii şi prin acordarea de sprijin unui număr de 250 de lucrători pentru a înfiinţa o întreprindere cooperativă producătoare de echipamente sportive s-a stabilit la 7,14 milioane de euro, din care 50 % din sumă era acoperită de FEAG

 

FEAG, fondul ajutător din partea Europei, sau singura speranţă ce exista pentru Mechel

Fondul european de ajustare la globalizare furnizează sprijin destinat persoanelor care îşi pierd locul de muncă din cauza schimbărilor majore intervenite în structura comerţului mondial odată cu globalizarea (ex. atunci când o companie mare se desfiinţează sau îşi mută producţia în afara UE) sau din cauza crizei economice şi financiare.

Potrivit Guvernului începând cu data de 1 ianuarie 2007, conform Regulamentului (CE) nr. 1927/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind crearea Fondului European de Ajustare la Globalizare (FEAG), Uniunea Europeană acordă anual 500 de milioane de euro tuturor celor 27 de state membre pentru implementarea de proiecte care să vină în sprijinul lucrătorilor disponibilizaţi în contextul schimbării tiparelor comerţului internaţional pe fondul globalizării. În contextul crizei economice şi financiare globale, Regulamentul (CE) nr 1927/2006 a fost modificat prin Regulamentul 546/2009 al PE în sensul extinderii temporare a scopului FEAG la disponibilizările provocate de impactul crizei financiare şi economice.

 

Însă Combinatul Social nu a fost implementat la timp de autorităţile române, Guvernul României trebuie să returneze Comisiei Europene o parte din cele 3,57 de milioane de euro, cel mai probabil, jumătate din sumă. Restul banilor au fost folosiţi cu succes pentru finanţarea cursurilor de reconversie şi orientare profesională în urma cărora 450 de persoane disponibilizate de la combinatul Mechel Câmpia Turzii şi-au obţinut un loc de muncă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.