Ministrul Agriculturii la mana lui Voiculescu

Schimbarea ministrului Agriculturii va genera o serie de schimbari politice in teritoriu, la filialele judetene APIA. Daniel Constantin, cel care a obtinut nominalizarea guvernului Ponta este un bun specialist in domeniu, insa, ca fiecare politician, este “dirijat” de un personaj extrem de controversat: Dan Voiculescu. Pentru ca totul sa fie cat mai clar, Constantin s-a imprumutat de la Voiculescu cu aproape 300.000 de euro, imprumut care apare in declaratia de avere a senatorului PC.

Daniel Constantin este un politician tanar, de 34 de ani, care nu a iesit atat de mult in evidenta, chiar daca este considerat ca fiind un bun specialist in agricultura. In anul 2010,  a fost ales la conducerea PC, fiind lansat de Dan Voiculescu, cand acesta s-a retras formal din linia intai a partidului. Pana sa fie ales in aceasta functie, Constantin nu s-a remarcat in viata politica. In 2011, la formarea Aliantei de Centru Dreapta (ACD) dintre PC si PNL, Constantin a devenit copresedinte al acestei aliante, alaturi de liderul PNL Crin Antonescu si, ulterior, a intrat in conducerea Uniunii Social- Liberale. Ascensiunea politica a lui Constantin este datorata sprijinului presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. De altfel, si deciziile, mutarile si negocierile politice ale PC sunt atribuite lui Voiculescu, Daniel Constantin fiind considerat mai mult un lider de fatada, dar cu potential politic, avand in vedere tineretea sa. Relatia dintre Constantin si Voiculescu trece si in plan financiar. Potrivit declaratiei de avere a lui Voiculescu, acesta l-a imprumutat pe Constantin cu suma de 295.000 de euro.
Daniel Constantin este de profesie inginer. El a fost directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, in perioada aprilie – octombrie 2009, cand ministru al Agriculturii era Ilie Sarbu. A urmat cursuri de "Imbunatatirea eficientei personalului" la Scottish Agricultural College, precum si de "Imbunatatirea managementului strategic" la Institutul de Administratie Publica Irlanda. In 2003 a devenit consilier la Cabinetul secretarului de stat pentru integrare europeana din cadrul Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Pana in 2006, in calitate de coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare Europeana din cadrul Ministerului Agriculturii, a avut responsabilitati legate de negocierea pachetului financiar acordat Romaniei pentru Agricultura, de reforma Politicii Agricole Comune, dar si de negocierile privind cadrul financiar 2007 – 2013.
Dupa 2006, Constantin a fost angajat la firme de consultanta pentru atragerea fondurilor europene. In perioada 2007 – 2009 a lucrat ca evaluator independent la Banca Mondiala in cadrul Proiectului Makis, iar intre 2008 si 2009, a fost administrator al societatii Roadvision si director general al Provom SRL.

Motanul toarce afaceri de zeci de milioane de euro

Insa, asupra legaturii dintre Daniel Constantin si Dan Voiculescu planeaza o suspiciune, intemeiata, conform careia ministerul va fi condus, din umbra, de “patronul Antenelor”. In momentul de fata, prima dintre mizele “Motanului Felix” o reprezinta un proces in care Ministerul Agriculturii ii cere lui Voiculescu 60 de milioane de euro pentru privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Initial, dosarul privind privatizarea frauduloasa a ICA a fost inchis, in 2005, cand Parchetul General si Directia de Investigare a Fraudelor s-au vazut puse in imposibilitatea de a declansa urmarirea penala din cauza ca Agentia Domeniilor Statului (ADS) a refuzat sa se constituie parte civila, considerand ca nu a fost prejudiciata in niciun fel de pe urma privatizarii. Director juridic al ADS era Jean-Catalin Sandu, membru al PUR (astazi PC) si administratorul altei firme controlate de Voiculescu. Ulterior, in octombrie 2008, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila cu suma de 60,58 milioane de euro intr/un proces in care Voiculescu este acuzat de “folosirea de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv spalare de bani". In acest caz, 3,6 hectare de teren aflate pe malul Lacului Baneasa, au intrat in proprietatea Grivco la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real. Raportul de expertiza din dosarul DNA a stabilit ca valoarea reala a pachetului de actiuni al institutului era, de fapt, de 292,6 miliarde de lei, de 75 ori mai mare decat pretul de pornire al licitatiei. Procurorii spun ca Grivco nu avea dreptul sa se inscrie la licitatie deoarece avea, la 15 august 2003, 5 miliarde de lei vechi datorii restante la bugetul statului, mai mari decat pretul platit pe actiuni.
Aceasta nu este singura afacere pe care Voiculescu o are in domeniul agriculturii. Grivco SA deruleaza contracte cu institute subordonate Ministerului Agriculturii, precum ICTID Baneasa (judetul Giurgiu), cu care are incheiate contracte de inchiriere si de prestari servicii depozitare. In judetul Calarasi, Grivco Agro SRL si-a construit propriile depozite la Perisor. Firma nu face parte, oficial, din GRIVCO SA, dar unicul asociat este din anturajul grupului. Sediul firmei e pe strada Garlei 1D, iar al Grivco SA e la 1B. Grivco Agro a primit finantare europeana in valoare de cateva milioane de lei, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pentru achizitia de tractoare, si masini agricole performante. Consultantul proiectului a fost SC Logicons SA, tot din Grivco, una dintre firmele cele mai "cautate" pentru proiectele de la Agricultura.

BOX
Afacerea Grivco
GRIVCO (Grupul Industrial Voiculescu și Compania) este un grup de companii din Romania, inființat in 1991, deținut de familia lui Dan Voiculescu, cunoscut om politic și om de afaceri roman. Estimat la peste 350 milioane de dolari, holdingul este format din peste 20 de companii cu profiluri diferite: media, comerț, banci, finanțe, servicii, producție, agricultura.
Din 2001, anul in care Partidul Conservator și liderul acestuia, Dan Voiculescu, a intrat la guvernare, holdingul este condus de Camelia Voiculescu. Dupa cedarea conducerii holdingului catre fiica sa, Dan Voiculescu a ramas acționar majoritar al holdingului GRIVCO.
Grupul GRIVCO este prezent și pe piețele internaționale, avand reprezentanțe in Cairo, Istanbul, Moscova, Belgrad, Beijing, Beirut.
Cea mai cunoscuta companie a grupului de firme este Trustul Intact, care include posturile de televiziune Antena 1 (generalist), Antena 3 (de știri) și Euforia TV (lifestyle), ziarele Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, Saptamana Financiara și Top Gear, posturile de radio Romantic FM și News FM. Grupul GRIVCO mai deține și compania energetica Grivco Energy, implicata in anul 2006 in scandalul energiei furnizate de complexurile Rovinari si Turceni. Contractele oneroase incheiate in perioada noiembrie – decembrie 2005 le-au produs celor doua complexuri energetice o paguba de 15,7 milioane RON. De aceste contracte preferențiale au beneficiat șapte firme care au reușit performanța de a cumpara energie in banda (adica 24 de ore din 24) la prețuri care erau sub costurile de producție ale celor doua termocentrale.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.