Ministrul Economiei ar fi încasat ilegal bonusuri de peste 53.000 de euro pe când era director general la Poșta Română

61

Alexandru Petrescu, actualul ministru al Economiei, ar fi încasat în mod nelegal bonusuri în valoare de 236.864 de lei (peste 53.000 de euro) pe când era director general al Poştei Române, afirmă inspectorii Curţii de Conturi.

Fost șef al Poștei Române, actualul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu, a încasat în mod necuvenit prime în valoare de peste 50.000 de euro, cu încălcarea prevederilor OUG 109 din 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, susţin inspectorii Curţii de Conturi, care recomandă operatorului poştal să recupereze acest prejudiciu, potrivit Hotnews.ro.

Presupusul prejudiciu s-a întâmplat în timpul mandatelor la Ministerul Comunicaţiilor ale lui Răzvan Cotovelea (25 februarie-16 decembrie 2014), Sorin Grindeanu (17 decembrie 2014-17 noiembrie 2015), Marius Raul Bostan (17 noiembrie 2015-5 iulie 2016) şi Dragoş Tudorache (5 iulie – 9 august 2016).

Răspunsul Poștei

Într-un drept la replică formulat de oficialii Poștei Române, aceștia afirmă că bonusurile încasate de Alexandru Petrescu sunt justificate de rezultatele bune obținute de Poștă, respectiv obținerea de profit cu începere din 2014, după cinci ani de pierdere.

”Unul din principalele motive pentru care domnia sa a încasat bonusuri de performanţă a fost faptul că, în 2014, Poşta Română a înregistrat, pentru prima dată, profit după 5 ani de pierderi, în 2015 a înregistrat profit operaţional, iar pe parcursul anului 2016 a continuat menţinerea în parametrii de profit, conform estimărilor bugetare de la începutul anului”, spun oficialii companiei de stat.

Mai mult, în 2016, Corpul de Control al ministrului Delia Popescu (MCSI) ar fi întocmit un raport care validează faptul că bonusurile au fost acordate doar Directorului General al Companiei, în condiţii de legalitate, în conformitate cu Contractul de Mandat al Directorului General, subliniindu-se că au fost îndepliniţi toţi indicatorii de performanţă solicitaţi în momentul acordării acestor bonusuri, potrivit digi24.ro.

Indicatori de performanță, în orb

Inspectorii acuză faptul că au lipsit indicatori care să permită o ”evaluare clară și obiectivă” a performanțelor directorului general. Alexandru Petrescu a avut un contract de mandat, însă au lipsit prevederi clare privind nivelul indicatorilor care trebuie atinși astfel încât acesta să își încaseze banii.

”În contractele de mandat încheiate de companie cu directorul general nu au fost precizate toate elementele necesare în vederea acordării unei forme de remunerare pe baza indicatorilor de performanţă (…) Deşi prin Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor Companiei Naţionale Poşta Română cu nr. 32/04.09.2014 (..) se menţionează faptul că se va completa prin act adiţional contractul de mandat al directorului general, cu indicatori de performanţă, acesta nu a fost completat cu indicatori de performanţă trimestriali. Pentru obiectvele şi criteriile de performanţă trimestriale definite în Anexa nr. 1 la contractul de mandat (..) nu s-a stabilit nivelul de realizat la finele fiecărei perioade pentru care bonusul trimestrial a fost acordat. Au fost detaliate livrabilile corespunzătoare ce trebuie întocmite de directorul general fără ca acestea să prezinte, în expresie cantitativă şi valorică, rezultatele companiei pe care mandatarul se angajează să le obţină. Nu au fost definite în contractul de mandat (..) sau în actele adiţionale aferente acestuia rezultatele aşteptate şi valorile exprese ale indicatorilor de performanţă la finele fiecărui trimestru în vederea demonstrării progreselor în derularea activităţii specifice şi evaluării atingerii tintelor propuse. Rezultatele aşteptate, respectiv ţintele care să fie atinse la finalul trimestrului IV 2015 în vederea acordării bonusului trimestrial, au fost stabilite în 2016”, spune Curtea de Conturi.

Este de remarcat că Alexandru Petrescu a încasat bonusuri inclusiv pentru rezultatele companiei obținute într-un an în care s-a aflat la cârma acesteia trei-patru luni. Alexandru Petrescu a fost numit director general al Poştei în data de 10 iunie 2014, însă de abia în 18 septembrie 2014 acesta a încheiat un prim contract de mandat.

LĂSAȚI UN MESAJ