Ministrul justiției intră astăzi în concediu după ce a prezentat modificările la legile justiției

35
Presedintele comisiei juridice a Parlamentului, senatorul PSD Serban Nicolae si ministrul Justitiei, Tudorel Toader se indreapta, luni 27 Februarie 2017, catre sala de sedinte a Curtii Constitutionale, pentru a participa la dezbaterea CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si DNA. ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO

La o zi după ce a prezentat schimbările la legile justiției, ministrul Justiției, Tudorel Toader a intrat astăzi în concediu până in data de 29 august.

Modificările aduse au revoltat Ministerul Public, CSM-ul, DIICOT-ul, și pe președintele Klaus Iohannis, dar totodată au provocat proteste în Piața Victoriei.

Miercuri, Tudorel Toader, a anunţat modificarea celor trei legi privind statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii.  cele trei legi ale justiţiei au vizat majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca până acum. Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui.

O altă schimbare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărire penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni.

Soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate de către procurorul ierarhic superior, când sunt considerate ca fiind nelegale sau netemeinice.

O altă propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM), la examen sa se prezinte doar candidaţii cu vârsta de peste 30 de ani şi 5 ani experienţă în domeniul juridic.

Propunerile de modificare a legilor justiţiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM şi a DIICOT, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care consideră că ele reprezintă „un atac asupra statului de drept” şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate vor „anula” eforturile României din ultimii 10 ani.

Miercuri seara, sute de persoane au protestat în Piaţa Victoriei, faţă de aceste propuneri, cerând temeinic demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

LĂSAȚI UN MESAJ