Ministrul Justiţiei: Nu voi impune un prag pentru abuzul în serviciu, judecătorul are libertate

79

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut că propune modificarea infracţiunii de abuz în serviciu din Codul Penal în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale (CCR), astfel încât să nu existe niciun prag valoric, lăsând la latitudinea judecătorului să aprecieze gravitatea faptei.

„Am discutat la minister proiectul de lege pe care, cel mai probabil, marţi, îl vom trimite la guvern, după care îl punem în dezbatere publică, de modificare a Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.(…) Prin urmare, avem, în acel proiect de lege, şi propunerea de modificare a abuzului în serviciu, actualul 297 din Codul Penal şi nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim.(…) Legiuitorul naţional trebuie să respecte legea fundamentală, potrivit căreia constituie abuz fapta funcţionarului şi acolo nu se referă la un prag. Îi laşi judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz cu o anumită consecinţă păgubitoare este infracţiune sau nu. De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ţine seama de personalitatea făptuitorului, de gravitatea faptei, dacă este recidivist sau nu, de scopul şi mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunţe la urmărirea penală. Eu, ca ministru şi ca iniţiator al proiectului de lege, nu pot să mă abat de la decizia Curţii Constituţionale”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

În 2016, CCR a stabilit că legislaţia actuală nu prevede niciun prag valoric în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, astfel că „indiferent de valoarea pagubei sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei, aceasta din urmă, dacă sunt îndeplinite şi celelalte elemente constitutive, poate fi o infracţiune de abuz în serviciu”, potrivit motivării deciziei judecătorilor constituţionali.

LĂSAȚI UN MESAJ