Ministrul Societăţii Informaţionale din Guvernul Cioloş,  Marius Bostan este parte într-una dintre cele mai păguboase  afaceri ale Primăriei Cluj – Afacerea Lomb. In acelaşi timp, Bostan este implicat ca acţionar în mai multe firme care derulează afaceri cu bani publici, în special în contracte de consiliere cu primării din provincie.

 

 

Scandalul Impact

În 2006,  Primăria Cluj- Napoca (51%),  se asocia cu dezvoltatorul imobiliar Impact (49%), într-un proiect de 600 de milioane de euro.

In această colaborare  public-privat,  primăria ar fi trebuit să ofere terenul de construcţie, iar Impact  banii de investiţie pentru cartierului Lomb. Acolo ar fi trebuit sa se construiască o zonă rezidenţială cu 5.700 de locuinţe, cu spaţii de birouri şi spaţii comerciale, pe o suprafaţă totală de 267 de hectare. O parte dintre aceste locuinţe ar fi fost gestionate de Primărie, ca locuinţe sociale.

Proiectul nu a depăşit faza de plan urbanistic zonal, care a fost aprobat în 2009.

 

Licitaţia viciată 

Povestea -despre care Gazeta de Cluj a scris în repetate rânduri-  incepe cu licitatia in care SC Impact Developer & Contractor, actuala SC Impac SA, a reusit sa se asocieze cu Primaria municipiului Cluj-Napoca intr-un contract cu valoarea de 600 de milioane de euro. Trebuie construite mii de locuinte, iar planurile de pe hartie aratau foarte bine. Desigur, niciodata socoteala de acasa nu este aceeasi cu acea din targ. Oricum, inca de la licitatie trucurile au inceput sa curga ca dintr-o tolba fermecata. Din pacate pentru contribuabili, niciunul dintre aceste trucuri nu erau in interesul lor, desi lucrarile trebuiau facute intr-un parteneriat public-privat.

Este un truc comun facut la licitatii. In caietul de sarcini se arata ca partea publica va detine majoritatea si respectiv 51%. Daca licitatia este castigata de firma care trebuie se lasa consiliul de administratie pe mana lor. De fapt si de drept, Consiliul de administratie detine toata puterea. Asa s-a intamplat si in cazul SC Lomb cand compania Impact avea doua parti in CA, iar Consiliul Local doar o singura parte. Unul din cele două locuri era ocupat, conform Monitorului Oficial, de Raul Marius Bostan, iar celălalt loc de directorul juridic al Impact, Niţă Liviu Marius, (al cărui nume apare menţionat în dosarul Alinei Bica, al lui Şerban Pop şi Horia Simu, de la DNA).Toate deciziile in SC Lomb erau luate de urmaritul penal Liviu Nita si de compania Impact, urmarita si ea penal in acest dosar. Numai in acest mod s-a putut scoate Consiliul Local din administratie, deoarece Impact detinea majoritatea. Astfel reprezentantii Primariei municipiului Cluj-Napoca au fost fraieriti de niste urmariti penali.

 

 

Un proiect avortat

Marius Bostan a fost şi acţionar în cadrul grupului Impact –  în septembrie 2008 a cumpărat 250.000 de acţiuni. Printre acţionarii Impact se mai numărau fondul american de investiţii Julius Baer (8,46%) şi banca americană de investiţii Lehman Brothers (3,08%), conform Ziarului Financiar.

Impact şi Consiliul Local Cluj-Napoca au devenit parteneri în iulie 2006,  în scopul construirii Cartierului Lomb. Dar firma a fost serios afectată de falimentul băncii Lehman Brothers, iar acţiunile companiei care se tranzacţionau la Bursa de Valori Bucureşti au scăzut vertiginos. Impact a pierdut, în primele nouă luni din 2008 , trei sferturi din valoarea acţiunilor. În 2010, firma a intrat în insolvenţă, iar contractul a fost reziliat.

Doi ani mai târziu, Impact Developer&Contactor a dat în judecată municipalitatea pentru rezilierea contractului. Procesul este pe rol la Tribunalul Cluj-Napoca.

 

Un sfert de miliard de euro, câştigat de avocatul Impact

Chiar daca consilierii locali clujeni au votat angajarea unei case de avocatură pentru a-i reprezenta în procesul cu Impact, avocatul celor de la Impact are un nume mult mai cunoscut şi mai influent.. El l-a reprezentat pe Costică Constanda în cel mai important proces de revendicare din România, parcul Bordei şi Satul Francez. Constanda a fost reprezentant de celebrul avocat Traian Briciu, conferenţiar universitar, care este şi avocatul Impact în proces cu Primăria municipiului Cluj-Napoca. Astfel, Constanda a încasat 162 de milioane de euro de la Primăria Bucuresti. Omul de afaceri a primit astfel 16% din bugetul primăriei Capitalei. Dacă facem o comparaţie cu situaţia de la Cluj, Impact cere daune mult mai mari în comparaţie cu bugetul autorităţilor locale pentru eşecul proiectului Cartierului Lomb., 27% din bugetul de 226 de milioane de euro este procentajul revendicat de Inpact.

 

Contracte fără număr cu statul

Ministrul Marius Bostan are mai multe  afaceri cu statul, prin intermediul firmelor la care este acţionar, conform site-ului romaniacurata.ro. Astfel, firma VMB Partners SA, unde Bostan deţine pachetul principal de acţiuni, de 45%, şi unde a fost asociat cu Viorel Udma, soţul fiicei lui Marko Bela.VMB Partners SA a încheiat, conform SEAP,  în 2009-2010, patru contracte:

– 700.850 lei, printr-un contract atribuit de Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în 18.08.2010 pentru servicii integrate de consultanţă pentru elaborarea şi implementarea strategiei de dezvoltare durabilă a asociaţiei intercomunitare de dezvoltare Alba Iulia.

– 630.000 lei,  printr-un contract atribuit de Primăria Bacău în 04.12.2009, pentru servicii de consultanţă pentru implementarea proiectului de politici publice de dezvoltare locală, planificare strategică pe termen mediu şi lung a municipiului Bacău.

– 166.600 lei, printr-un contract atribuit de municipalitatea Sebeş în 17.08.2009, pentru servicii financiare de structurare a unui împrumut prin emisiune de valori mobiliare (obligaţiuni) şi/sau credit bancă.

– 520.000 lei, printr-un contract atribuit de Primăria Târgu Mureş în 25.03.2009 pentru servicii financiare de structurare a unui împrumut prin emisiune de valori mobiliare (obligaţiuni) şi/sau credit bancă.

Exisă şi contracte derulate cu statul de societatea unde Bostan e acţionar, dintre care enumerăm pe cele de emisiune de obligaţiuni, structurate de VMB Partners SA cu Primăriile din Predeal, Lugij, Oradea, Sebeş, Timişoara, Iaşi, Slobozia, Suceava.

În acţionariatul Explore Asset Management SAI SA, altă societate la care Marius Bostan este acţionar, o regăsim şi pe Bărbuş Mihaela Florina, fiica ex-senatorului PNŢCD Ioan Bărbuş. În aceeaşi firmă, Bostan l-a avut ca partener şi pe Kay Tonnes Thorkildsen, un controversat afacerist norvegian (recent decedat), cunoscut pentru succesul imobiliar de pe piaţa Constanţei. Westhouse Invest SRL, societatea condusă de Kay Tonnes Thorkildsen, avea 11 terenuri în zona Constanţei ce însumau 1.232.333 mp, cu loturi în Ovidiu, Mamaia Nord (56.167 mp), Piaţa Balada (7.188 mp), zona Carrefour (15.000 mp) sau Constanţa (865.062 mp), conform presei locale. Numele a două societăţi deţinute de Westhouse Invest SRL (SC Hars SRL Constanţa şi Terra Del Sol SRL) apar într-un dosar deschis de DNA Constanţa, pentru tranzacţii cu terenuri ale statului la preţuri mult diminuate.

Kay Tonnes Thorkildsen, partenerul de afaceri al ministrului desemnat al Comunicaţiilor, a fost asociat în North Bridges Energies şi cu milionarul Sorin Strutinsky, membru al grupării Radu Mazăre – Nicuşor Constantinescu.

Raul Marius Bostan este şi fondatorul Bostrust SRL, o firmă care împarte acelaşi număr de telefon fix cu VMB Partners SA. Firma Bostrust SRL, unde Bostan încă e asociat, alături de nişte italieni, a cumpărat de la Dorinel Umbrărescu pachetul majoritar de acţiuni al firmei de salubritate a Adjudului. La nivel local, firma era reprezentată în conflictele cu Consiliul Local Adjud de Liviu Bostan (fratele ministrului desemnat), consilier judeţean PNL.

În timpul Guvernării Boc, Raul Marius Bostan a fost reprezentantul statului în Consiliul de Administraţie al Romtelecom (în 2009), pentru că statul român are dreptul să-şi numească reprezentanţi pe baza pachetului de acţiuni deţinut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.