Recentele evenimente produse în Georgia al caror deznodamânt înca nu se cunoaste, probeaza din nou cât este de fragil esichierul politic în apropierea zonelor producatoare de energie. Desigur, presedintele Sakasvili a gresit când a declansat actiunile de recuperare a Osetiei de Sud, dar reactia Rusiei este total disproportionata. A invadat tara vecina, dovedind ca, în era Putin, marele vecin nu mai seamana deloc cu cel din epoca Eltân. În momentul de fata, nu numai integritatea Gruziei este pusa în pericol, dar si a Ucrainei, o tara europeana mare si importanta. Principala „vina” a Georgiei si a Ucrainei este ca vor sa se integreze în NATO, lucru ce nu poate fi tolerat de stapânii de la Kremlin. Se confirma astfel cât de important este sa faci parte din aceasta alianta. Asa cum declara Bush, când a fost prima oara la Bucuresti, putem avea convingerea ca, fiind membru NATO, nici un fir de par nu ni se poate clinti. Este meritul domnului Iliescu ca în cursul mandatelor prezidentiale s-a angajat ferm în integrarea României, dupa cum nu se poate nega importanta angajamentului presedintelui Constantinescu, când a fost de partea NATO în evenimentele din Kosovo, chiar daca nu a avut sprijin popular.

În politica externa am avut constant o orientare corecta, indiferent de schimbarea de guverne.    

Rusia s-a comportat în Georgia la fel cum a procedat dupa 23 august în tara noastra, când ostasii sovietici au furat, violat, au luat prizonieri din armata româna, desi am încetat ostilitatile si apoi au instalat un guvern satelit. Acelasi lucru îl fac acum „eliberatorii” în tara agresata, dorind sa instaleze o administratie pro-rusa.

Ar trebui sa retinem ca si Ucraina are o atitudine demna, cautând sa limiteze actiunile flotei rusesti de la Sevastopol. Presedintele Iuscenco a fost la Tiblisi, alaturi de presedintii Poloniei si ai tarilor baltice, pentru a-si exprima solidaritatea cu victima agresiunii.

Europa s-a aratat ca o putere de rangul al doilea, la fel ca în timpul razboiului din fosta Iugoslavie. Tarile din UE, pâna la recenta consfatuire a ministrilor de externe NATO, nu au o pozitie comuna. Cea mai jenanta este atitudinea Italiei, dar trebuie remarcata pozitia Marii Britanii care, alaturi de Polonia si tarile baltice, condamna ferm actiunile militare rusesti. În schimb, SUA s-a dovedit ca ramâne singurul sprijin serios pentru tarile expuse presiunii Rusiei. Aceasta din urma actioneaza ca Germania în 1938, când a desfiintat Cehoslovacia, având consimtamântul Angliei si Frantei, fara ca acest lucru sa evite declansarea Razboiului mondial. Asa cum au remarcat analistii americani, si în 1939, când Uniunea Sovietica a atacat Finlanda, agresorii s-au declarat victime. Americanii au promis avioane si vase militare pentru Georgia, aratând ca nu accepta sa fie puse în fata faptului împlinit.

Se stie ca o parte din petrolul si gazul metan utilizat de Europa provine din Rusia si din zona Marii Caspice, dar aceasta nu înseamna ca Rusia îsi poate permite orice.

Când am auzit la revista presei de la Antena 3, ca un obscur cotidian bucurestean face inventarul comunicatelor georgiene, ce ulterior sunt dezmintite, m-am gândit ca rusii au colaboratori bine finantati si în tara noastra. Oricum, nu trupele georgiene sunt pe teritoriul Rusiei, ci tancurile rusesti se gasesc la Gori, iar armata agresoare a bombardat portul Poti, scufundând o vedeta gruzina.

Si fiindca s-au împlinit 40 de ani de la intrarea trupelor sovietice în Cehoslovacia, când a fost suprimata „primavara de la Praga”, mi-am adus aminte de un episod petrecut în aceeasi tara, în avantpremiera invaziei sovietice. În vara anului 1968, trupele rusesti si cehoslovace au organizat manevre militare comune pe teritoriul tarii ce urma sa fie ocupata. Daca dislocarea trupelor pe teritoriul pe care s-au desfasurat exercitiile militare s-a facut rapid, retragerea rusilor s-a realizat în ritm de melc. Acelasi lucru se întâmpla si în momentul de fata.

În aceste circumstante, vizita presedintelui Basescu în tarile limitrofe Marii Negre dovedeste ca avertismentul rusesc s-a receptionat corespunzator si la Bucuresti. Cât de relevanta s-a dovedit conferinta de presa de la Neptun a presedintilor Bush si Basescu, având ca fundal Marea Neagra.

Sa speram ca Medvedev si Putin mai au un gram de ratiune si ca trupele rusesti vor reveni la pozitiile avute la 6 august. Georgia are un aliat de nadejde, pe angajamentele caruia se poate conta.

22.08.2008                                     Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.