Judecătorii din Mureş l-au condamnat pe magistratul Gabriel Năsui, la pedeapsa cu închisoarea de patru ani, pentru fapte de corupţie. Împreună cu acesta, la patru ani de închisoare a fost condamnat şi omul de afaceri Cristian Ioan Baboş. Cei doi mergeau în vacanţe chiar în perioada în care Năsui judeca un dosar al lui Baboş.

În luna iulie 2016, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a lui Gabriel Năsui, judecător în cadrul Curţii de Apel Cluj, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea, cu intenţie, a unor infracţiuni.

Decizia CSM a fost atacată în instanţă de judecătorul Năsui, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anulând-o, în 2014. Totodată ÎCJJ a dispus mutarea disciplinară a judecătorului Gabriel Năsui la Curtea de Apel Alba Iulia.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pentru luare de mită, alături de mituitor, afaceristul clujean Cristian Baboş.

În rechizitoriului procurorilor DNA Cluj se precizează că în cursul anului 2008, Gabriel Adrian Năsui, judecător în cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, a primit 3.740 de euro mită de la inculpatul Cristian Baboş ca să dea o sentinţă favorabilă în cazul său.

„Aceste foloase au fost primite de magistrat pentru a emite o sentinţă favorabilă într-o cauză civilă în care inculpatul Baboş Cristian Ioan avea calitatea de reclamant. În perioada 30.05 – 03.06.2013, pentru a induce în eroare organele de anchetă, cei doi inculpaţi au întocmit în fals, în dublu exemplar, un înscris sub semnătură privată, antedatat 19 decembrie 2008, în care se făcea, în mod nereal, dovada că magistratul „a achitat» suma de 3.740 euro inculpatului Baboş Cristian Ioan“, susţin procurorii DNA.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei de 3.740 euro depusă de inculpatul Năsui Gabriel Adrian, la o unitate bancară şi indisponibilizarea acesteia la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau a instanţei de judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Târgu Mureş, cu propunere de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză”, a arătat DNA.

 

Relaţia dintre Năsui şi Baboş

Judecătorul Năsui şi Cristian Baboş au fost colegi la Faculattea de Medicină, absolvită de magistrat, astfel că între ei a fost şi o prietenie veche. Baboş a condus afaceri de milioane de euro în domeniul imobiliar, dar criza economica l-a dus în jos, acesta fiind urmărit de executorii judecătoreşti în diverse dosare.

Cei doi au ajuns sa fie cunoscuţi la nivel naţional, după ce presa a publicat o fotografie care i-a prezentat pe cei doi într-un jacuzzi alături de soţiile lor, în timpul unui sejur de lux pe care Năsui şi Baboş l-au avut în staţiunea elveţiană St. Moritz în anul 2009. Problema vacanţei de lux a fost aceea că la momentul respectiv Năsui judeca un dosar al lui Cristian Baboş, iar la întoarcerea din vacanţă Năsui a soluţionat favorabil cauza afaceristului care viza un litigiu de peste 746.000 euro. Acest aspect i-a atras lui Năsui o cercetare disciplinară din partea CSM. De altfel, Consiliu a decis excluderea lui Năsui din magistratură pentru ca s-a pozat în piscina cu afaceristul pe care îl judeca, însă ICCJ l-a scăpat pe acesta de sancţiune.

 

Afacerile lui Baboş

Cristian Ioan Baboş este cunoscut pentru afacerile sale derulate prin firma Babos Holding International dar şi pentru cele două sucursale pentru care a întocmit alte firme Babos Holding International în Zalău,) şi o a treia Babos Holding International în Ungheni, Mureş, cu denumirea anterioară ROMCEREAL BABOS HOLDING INTERNATIONAL SRL. Toate aceste firme sunt ori în faliment, ori în dizolvare.

Ioan Baboş, tatăl lui Cristian Ioan Baboş, este cel care l-a lansat pe fiul său în afaceri. El este acţionarul societăţii Agromar din Zalău, care are întreruptă activitatea de mai bine de zece ani, dar şi a societăţii cu acelaşi nume, Agromar cu filială în Cluj-Napoca. Transilvania Juices SA este o altă firmă a familiei Baboş, care o are drept administrator pe Eugenia Mărioara Marchiş. O altă firmă este E. Grann SA care este deţinută de către Ioan Cristian Baboş, acţionar principal, Ioan Baboş, Adriana Boariu şi Mihai Tudor Boariu. Domeniul de activitate a societăţii din Iernut este producerea de energie electrică. Această societate este acţionarul principal şi al societăţii Eastenercom, unde Cristian Ovidiu Baboş este administrator, dar cu mandat suspendat.

 

Judecătorul şi-a favorizat soţia într-un dosar

În 2011, Gabriel Năsui a mai primit o sancţiune disciplinară, prin care salariul i-a fost cu diminuat 15 % timp de 3 luni, pentru conflict de interese, după ce şi-a favorizat soţia.

Acesta a judecat şi a admis o cerere de preschimbare a termenului, făcută de firma în care soţia sa, Bogdana Năsui, este asociat. Dosarul avea ca obiect “opoziţie la executare”, firma soţiei judecătorului fiind chiar contestatorul.

Potrivit articolului 5 din legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Năsui nu avea voie să intre în acest caz, chiar dacă acesta i-ar fi fost repartizat aleatoriu, fiind obligat să se abţină de îndată. Dovada cea mai clară a faptului că judecătorul ştia că este incompatibil să judece cererea de preschimbare a termenului de judecată este aceea că, imediat după admiterea cererii, Năsui s-a abţinut în cauză. Întrebat de ce a ales să judece cererea de preschimbare a termenului, magistratul Gabriel Năsui a spus că nu doreşte să comenteze nimic legat de acest subiect. La scurt timp, preşedintele Curţii de Apel Cluj a convocat Colegiul de Conducere al instanţei, care a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în acest caz. Încă din timpul activităţii sale de la Judecătoria Cluj-Napoca, acesta s-ar fi implicat în ajutarea companiei soţiei sale, Bogdi SRL, în confruntările judiciare locale.

Judecător Nasui i-a admis firmei soţiei cererea de preschimbare a termenului în aceeaşi zi în care cererea a fost înregistrată. În data de 1 aprilie 2011, în dosarul cu numărul 313/33/2011, de pe rolul Secţiei de Comercial, Contencios Administrativ şi Fiscal de la Curtea de Apel Cluj, companiile SC Bogdi SRL în care soţia judecătorului Năsui Gabriel, Bogdana Năsui, este acţionar, SC Dind SRL şi lichidatorul SC Kollforest SRL, prin lichidator, au înregistrat o cerere de preschimbare a termenului de judecată stabilit pentru soluţionarea contestaţiei în anulare împotriva unei decizii a Curţii de Apel Cluj, obiectul dosarului fiind opoziţie la executare.

În aceeaşi zi în care a fost înregistrată cererea companiei Bogdi SRL, un complet de judecată format din judecătorii Gabriel Năsui şi Simona Al Hajjar, a admis cererea de preschimbare a termenului, printr-o încheiere de şedinţă, termenul fiind devansat de la 9 septembrie 2011 la 6 mai 2011. Imediat după asta, judecătorul a făcut cerere de abţinere în dosar, cerere care i-a fost admisă.

A fost greu de crezut ca judecătorul Năsui a urmat calea excepţiei prevăzute mai sus, întrucât, în momentul în care a făcut cererea de abţinere în dosar, aceasta i-a fost admisă.

La presiunea presei, conducerea Curţii de Apel Cluj a reacţionat în acest caz: „Vă aducem la cunoştinţă că azi, 7 iunie 2011, preşedintele Curţii de Apel Cluj a convocat Colegiul de conducere în legătură cu oportunitatea sesizării Consiliului Superior al Magistraturii – Inspecţia judiciară, pentru a verifica dacă participarea domnului judecător Năsui Gabriel Adrian la soluţionarea unei cereri de preschimbare a termenului formulate de SC BOGDI SRL în cauza ce formează obiectul dosarului nr. 313/33/2011, întruneşte elementele unei abateri disciplinare. Ca urmare a hotărârii adoptate în Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj, în cursul zilei de astăzi, preşedintele va sesiza Inspecţia judiciară competentă să analizeze aspectele mai sus menţionate”.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.