Reabilitarea Muzeului de Istorie a întâlnit printre numeroasele sale controverse un moment interesant: proiectantul a cerut 1,5 milioane de euro în plus, deşi ei sunt cei care şi-au recunoscut greşeala. Singura speranţă de noroc este că firma care a proiectat are relaţii la Ministerul Culturii. Mai precis, societatea Utilitas este condusă de către tatăl secretarei Ministrului Culturii, Csilla Hegedus. Aceeaşi firmă a făcut lucrări de mântuială şi la un colegiu din Bistriţa, Andrei Mureşanu.

Reabilitarea Muzeului de Istorie ar fi costat 100.000 CHF, la o estimare a unor experţi elveţieni, valoare care ar fi tradusă în 350.000 de RON. Desigur, pentru o firmă apropriată ministerului Culturii, Artex, reabilitarea va costa mai mult de 10 milioane de euro. Partea cea mai dificilă este că proiectul a fost făcut greşit din start, de către firma Utilitas. Societatea este administrată şi deţinută de Szabo Balint, un cunoscut expert în restaurarea de monumente. El este însă mai cunoscut pentru faptul că este tatăl consilierei ministrului Culturii şi a celei căreia are  chiar relaţii intime cu Kelemen Hunor, conform gurilor rele. Proiectul iniţial nu conţinea expertiza clădirii, iar oficialii Utilitas le-au sugerat celor de la Muzeul de Istorie că pot reface proiectul într-o formă mai bună. Numai că această refacere le-ar fi costat 300 de euro pentru fiecare metru pătrat, iar zona totală care trebuia refăcută avea o suprafaţă de 500 de mp.
Lucrările făcute de Szabo Balint nu au fost incomplete de la început. Ba mai mult, ei şi-au câştigat renumele prin unul din cele mai mari proiecte de restaurare de monumente din România, refacerea Palatului Banffy din Bonţida. Faptul că pentru acea restaurare au adus experţi internaţionali, dar au colaborat şi cu oameni şi studenţi locali le-a adus o bună reputaţie celor de la Utilitas, însă niciun lucru bun nu ţine prea mult. Din momentul în care fiica acestuia a ajuns în funcţie la Ministerul Culturii, lucrările au început să îşi piardă din corectitudine,  iar pilele au început să îşi spună cuvântul.
Zidul e problema la Bistriţa

Directorul Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” a explicat pentru Gazeta de Cluj că de fapt este vorba despre un zid care nu a fost cuprins în proiect. Zidul nu a fost cuprins în proiect de către oficialii societăţii Utilitas.
„Toată lucrarea este în gestionarea primăriei. Este vorba de un zid care nu este prins în lucrări. Zidul dinspre Eminescu nu a fost prins în reabilitare, ci este un element ca să boldeze vechimea imobilului. Acel zid nu trebuie făcut nimic cu el, trebuie să rămână în stadiul lui de zid de 100 de ani. Pe partea exterioară constructorul a dat cu un var. În 15 decembrie va fi predarea. Toata lumea va fi invitată. E vorba de curtea interioara dinspre Eminescu. E o curticică unde oricum noi nu facem nimic. Am cerut o soluţie tehnică şi pentru el. Nu este în pericol să se prăbuşească, dar e inestetic”, a declarat Camelia Tabără, directorul Colegiului Naţional Andrei Mureşanu.
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Bistriţa spun că problemele apărute vor fi rezolvate în primăvară, când vremea va permite asta.
Contractul de execuţie a lucrărilor de consolidare şi modernizare a corpului A (n. r. –corpul vechi) a Colegiului Naţional Andrei Mureşanu a fost atribuit prin licitaţie firmei SC Creativ Group SRL Bistriţa, care îşi desfăşoară activitatea în asociere cu SC Euras SRL din Satu Mare.
„Din câte ştiu, Colegiul Naţional Andrei Mureşanu din Bistriţa se reabilitează, responsabil fiind Primăria municipiului Bistriţa. Am însă o întrebare: de când au început lucrările aţi fost vreodată să vedeţi cum se desfăşoară acestea? Vă întreb deoarece partea din spate a clădirii (în parcarea din spate la Banca ING) este bătaie de joc felul în care s-a refăcut”, scrie reclamanta.

Licitaţia privind execuţia lucrărilor de la Colegiul Andrei Mureşanu din Bistriţa a fost câştigată, în 2010, de către firma SC Creativ Group SRL Bistriţa, valoarea contractului fiind de 4.865.524 lei, fără TVA, iar durata implementării acestuia este de 16 luni. Firma bistriţeană lucrează la acest proiect în parteneriat cu SC Euras SRL din Satu Mare.
În ianuarie 2011, Creativ Group primeşte o suplimentare de 91.255 lei, iar în aprilie încă 534.635 lei, astfel că valoarea totală a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a şcolii bistriţene ajunge la 5,49 milioane lei.
Amplasamentul a fost predat constructorului la începutul lunii august a anului trecut, urmând ca imobilul să fie gata în lunile următoare, iar cursurile să se poată desfăşura în condiţii normale, după ce aproape un an elevii şi dascălii s-au descurcat cum au putut.
„Principalul obiectiv al proiectului constă în consolidarea şi modernizarea clădirii corpului A, cu o suprafaţă desfăşurată de 4752,72 metri pătraţi, în vederea asigurării funcţionării în condiţii optime a unei clădiri cu o arhitectură specială şi cu o veche istorie educaţională pentru asigurarea calităţii şi accesului la educaţie, inclusiv modernizarea utilităţilor”, spun reprezentanţii primăriei.

Utilitas, experţi în greşeli

Utilitas este societatea care a creat un proiect incomplet pentru Colegiul Naţional Andrei Mureşanu. Societatea este deţinută de Szabo Balint Gyorgy şi Kirizsan Imola, primul dintre aceştia fiind printr-o pură coincidenţă tatăl lui Hegedus Csilla, consilierul ministrului Culturii Kelemen Hunor.
Szabo Balint este cunoscut şi pentru lucrările de mântuială pe care le-a făcut la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, unde proiectul a fost făcut de asemenea incomplet. Probabil intrările pe care le are la Ministerul Culturii şi exclusivitatea care i s-a conferit prin aceeaşi coincidenţă pentru restaurarea patrimoniului sunt garant ale încălcării regulilor de construcţie şi de bun simţ.
Proiectul colegiului de la Bistriţa nu are cuprins în plan restaurarea unui zid vechi de 100 de ani care este clasificat drept monument istoric, autorităţile neglijând şi bătându-şi joc de trecutul Bistriţei. La proiectul întocmit pentru reabilitarea Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca, oficialii Utilitas nu au prevăzut expertiza clădirii, cerând suplimentar pentru această chestiune încă 1,5 milioane de euro.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.