12 partide şi doi independenţi în cursă pentru anticipatele din Moldova. Opoziţia din Republica Moldova a pierdut teren. Comuniştii fac „exces” de propagandă

Moldovenii sunt aşteptaţi în 29 iulie să îşi aleagă un nou legislativ. În urma situaţiei „tensionate” din ultimele luni, legislativul din Republica Moldova nu a putut să desemneze şeful statului şi s-a ajuns la alegeri anticipate.
Săptămâna trecută, în Republica Moldova s-au finalizat listele cu concurenţii electorali pentru alegerile parlamentare anticipate. Astfel, pentru scrutinul de la sfârşitul aceste luni s-au înscris în cursă Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, Partidul Popular Creştin Democrat, Alianţa „Moldova Noastră”, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Naţional Liberal, Partidul Social Democrat, Mişcarea Social-Politică „Acţiunea Europeană”, Partidul Ecologist „Alianţa Verde” din Moldova şi candidaţii independenţi Bolotnicov Oleg şi Laguta Maia. Din cursa electorală s-au retras, înainte de începerea efectivă a campaniei,  Tatiana Ţîmbalist, candidat independent şi Partidul Dezvoltării Spirituale „Moldova Unită”.
Teoretic, situaţia din Repubica Moldova ar fi trebuit să se reglementeze cu ocazia acestor alegeri anticipate, dar neregulile care se înregistrează în toate domeniile provoacă din ce în ce mai multe tensiuni. Potrivit site-ului hotnews.md, există o percepţie generală că Opoziţia a pierdut iniţiativa politică pe care o preluase după 3 iunie, data la care au refuzat să le acorde comuniştilor „votul de aur”. „După o scurtă perioadă de derută, comuniştii şi-au reveni şi au preluat iniţiativa, lansându-se într-o campanie electorală sângeroasă. Mesajul comuniştilor e menit să bage frica în oameni şi să le inducă ideea că actuala Opoziţie este ghidată şi plătită din exterior şi are scopul lichidării independenţei ţării, de unde rezultă că a vota această Opoziţie înseamnă a deveni complice la distrugerea statului Republica Moldova”, se arată într-un material scris de Constantin Tănase, publicat pe site-ul hotnews.md.

„Să apărăm Patria, statalitatea moldovenească”

Faptul că PCRM îşi face cunoscut mesajul electoral prin intermediul postului public de radio şi televiziune nu reprezintă o noutate. Mijloacele folosite sunt cele cu care ne-am obişnuit deja, dar propaganda comunistă devine tot mai isterică. Mai sunt aproximativ 15 zile până la alegeri şi comuniştii se văd nevoiţi să recurgă la tertipuri pentru a contracara Opoziţia. Isteria de care sunt cuprinşi comuniştii este explicată de către moldoveni prin faptul că apar tot mai multe dovezi care confirmă implicarea PCRM în evenimentele din 7 aprilie. Postul de televiziune pe internet „Jurnal TV”, a difuzat imagini care îl arată pe preşedintele comisiei de stat, Vladimir Ţurcan, pe acoperişul Parlamentului, în timp ce erau arborate drapelele României şi ale UE. Mai mult, expertiza medico-legală a confirmat faptul că Valeriu Boboc, prima victimă a protestelor desfăşurate la Chişinău în luna aprilie, a fost ucis de către poliţişti. Acest gen de dezvăluiri îi determină pe comunişti să facă abuz de propagandă, încercând să le insufle moldovenilor, prin sloganul „Să apărăm Patria, statalitatea moldovenească”, faptul că numai prin intermediul lor poate fi asigurată independenţa ţării.

Comuniştii discreditează Opoziţia

Partidul Comuniştilor agită spiritele prin intermediul întâlnirilor pe care le organizează în teritoriu. Deputatul de pe lista PCRM, Vladimir Eremciuc, nu a criticat partidele de opoziţie, declarând că, în timpul guvernării comuniste, a fost ajutată populaţia care se afla în situaţie critică. „Partidul Liberal şi cel Liberal-Democrat nu recunosc suveranitatea Republicii Moldova. La 7 aprilie, când au înţeles că nu le-a reuşit ce şi-au pus în plan, au decis să boicoteze alegerile. Vă chem să votaţi pentru partidele care sunt pentru suveranitatea şi independenţa republicii noastre”, a declarat Eremciuc în timpul unei vizite în teritoriu.

Poliţişti agresivi şi medici ameninţaţi

În această campanie electorală, toate lucrurile par să meargă rău în Republica Moldova. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a acuzat poliţia că terorizează alegătorii. „Poliţia devine tot mai agresivă şi asta în condiţiile în care poliţiştii sunt oamenii legii şi ar trebui să asigure ordinea, nu să creeze situaţii de conflict şi să provoace oamenii”, a declarat Ghimpu în cadrul unei conferinţe de presă. Pe lângă această declaraţie, liderul PL a solicitat Ministerului de Interne să le permită cetăţenilor să decidă cu cine vor vota şi să nu-i terorizeze pe simpatizanţii opoziţiei.

Replica PCRM nu a întârziat să apară. La scurt timp după declaraţiile lui Ghimpu, agenţia pro-comunistă de ştiri, Omega, publica un material prin care reprezentanţii PL şi AMN au fost acuzaţi că atacă lucrătorii medicali din raionul Nisporeni. În această zonă, Asociaţia Nurselor din Moldova şi Colegiul Naţional de Medicină şi Farmaceutică desfăşoară un proiect pilot prin intermediul căruia locuitorii din satul Brătuleni beneficiază de asistenţă şi servicii medicale. “Acest caz este ieşit din comun şi nici nu putem da o explicaţie faptului că, atunci când vin echipele de lucrători medicali să acorde asistenţă medicală, medico-socială, unii oameni se opun acestor măsuri. Eu cred că nu este normal. Cred că a fost o pregătire a cetăţenilor de simpatizanţi, de membrii, poate, ai partidelor de opoziţie şi ca să arate incapacitatea lor de a organiza câteva momente de felul acesta, dacă nu pot ei să facă, hai să strice altora, care ştiu să facă acest lucru”, a menţionat viceministrul sănătăţii, Boris Golovin, potrivit hotnews.md.

Morţii au votat cu comuniştii

La alegerile din 5 aprilie 2009, comuniştii din Republica Moldova au fost votaţi de „cei drepţi”. Partidele de opoziţie au prezentat atunci dovezi prin care se demonstra frauda alegerilor. Printre acestea se numără votul multiplu şi votul persoanelor decedate. La sfârşitul săptămânii trecute, fostul preşedinte al Parlamentului Moldovei, ex-comunistul Marian Lupu, a recunoscut o parte din acuzele aduse de Opoziţie. „Au fost decedaţi care au votat la 5 aprilie? Da!”, a declarat liderul PDM, Marian Lupu. Fostul membru al partidului Comuniştilor din Republica Moldova a recunoscut că, la alegerile contestate din primăvară, au existat probleme. „Ştim că au fost probleme cu listele electorale. Această problemă a fost identificată la alegerile din 2009, dar ea a fost prezentă şi la alegerile din 2005. În rest, vreau să văd probe care ar demonstra falsificarea alegerilor”, a declarat Lupu, potrivit unimedia.md.

În 7 aprilie 2009, în timpul protestelor, a ars Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Această declaraţie reprezenta actul care consfinţeşte independenţa ţării. Declaraţia de independenţă a fost adoptată la 27 august 1991 şi era semnată de aproximativ 270 de deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.