Moldovenii se iau de piept cu Vuza

922

SIF Moldova a cerut revocarea consiliului de administraţie a companiei Iasitex, aflată în patrimoniul omului de afaceri Stefan Vuza, şi atragerea răspunderii asupra membrilor consiliului pentru o pierdere de patru milioane de lei înregistrată de societate în 2015. De curând, Stefan Vuza a cumpărat combinatul Someş Dej la preţ de ţigări, după ce, în urmă cu câţiva ani, l-a băgat în insolvenţă. Potrivit surselor de pe piaţa financiară clujeană, Vuza ar fi plătit pe activele combinatului mai puţin de un milion de euro, în situaţia în care preţul iniţial de vânzare a fost de aproximativ opt milioane de euro.

 

Reprezentanţii SIF Moldova au ”mirosit” o serie de afaceri făcute de Stefan Vuza pe caldarâmul de la Iasitex, companie la care este acţionar majoritar, şi au cerut revocarea consiliului de administraţie în calitate de acţionari minoritari, spunând că le sunt prejudiciate interesele în cadrul acestei afaceri. De asemenea, reprezentanţii SIF Moldova au cerut atragerea răspunderii asupra membrilor consiliului de la Iasitex pentru o pierdere de aproximativ patru milioane de euro, dar şi un raport care să reliefeze toate tranzacţiile făcute între Iasitex şi firmele aflate sub patronatul lui Vuza în cadrul grupului Serviciile Comerciale Române.

Reprezentanţii SIF Moldova cer ”revocarea d-lui Tischer Gabriel din funcţia de administrator şi preşedinte a Consiliului de Administraţie de la SC Iasitex SĂ Iaşi, ca urmare a demisiei. (…) Prezentarea, discutarea şi aprobarea unui raport al Consiliului de Administraţie privind justificarea economică a tranzacţiilor încheiate cu persoanele afiliate precum valoarea actualizată la zi a participaţiilor la persoanele juridice afiliate. Raportul va viza tranzacţiile intra-grup din ultimii 3 ani (actele juridice încheiate între SC Iasitex SA Iaşi şi persoanele juridice care fac parte din grupul Serviciile Comerciale Române, ori se află sub controlul aceluiaşi acţionar final, ca şi Serviciile Comerciale Române, ori se află sub controlul aceluiaşi acţionar final ca şi SC Iasitex SA Iaşi). De asemenea, raportul va prezenta valoarea tuturor pachetelor de acţiuni deţinute de Iasitex SA la societăţile aflate în acelaşi grup. (…) Revocarea întregului Consiliu de Administraţie faţă de realizarea unei pierderi în cursul anului 2015 de peste 4 milioane lei, precum şi pentru că nu a fost adoptată nicio măsură concretă pentru rezolvarea situaţiei nelegale generate de participaţiile la capitalul social al persoanelor afiliate. Introducerea acţiunii în răspundere împotriva membrilor Consiliului de Administraţie pentru prejudiciile aduse societăţii în urmă tranzacţiilor cu persoane afiliate. Revocarea Deciziei CA din data de 10.02.2016, prin care s-a hotărât vânzarea către de către Iasitex SA Iaşi la licitaţie a unui număr de 2.310.000 părţi sociale către A2 Impex SRL (acţionar majoritar la Iasitex SA )”, arată solicitările făcute de reprezentanţii SIF Moldova care se vor discuta în viitoarele adunări ale acţionarilor.

 

Vuza prins şi de olteni

Aceasta nu este prima dată când Vuza este acuzat că face o serie jonglerii financiare.  El a fost prins în “off-side” de SIF Oltenia. Dinel Staicu, şeful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza că „plimbă” banii pentru a-i păstra în propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuză că Ştefan Vuza, care a cumpărat prin privatizare cele două mari combinate (Sinterom Cluj şi Contactoare Buzău), reuşeşte prin intermediul mai multor tranzacţii financiare de tip „suveică” să ruleze fondurile acestor două combinate pentru ca, în final, acestea să ajungă în capitalul unor firme pe care miliardarul le deţine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Române (SCR). În mai 2006, SIF Oltenia a dat în judecată Sinterom pentru a anula o hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firmă deţinută de Vuza – n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecătorii clujeni au dat câştig de cauză SIF-ului şi au obligat să se anuleze hotărârea. În decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces împotriva Sinterom pentru a anula o altă hotărâre prin care se mai încerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste şase milioane de lei. „Printr-un şir de operaţiuni financiare fondurile Sinterom sunt direcţionate către societăţi controlate de Ştefan Vuza”, se arată în plângerea SIF Oltenia. Şi această hotărâre este anulată de instanţa clujeană.

Unul dintre exemplele financiare practicate de Vuza a avut loc în cadrul SC Someş Dej. La începutul anului trecut, SC Someş Dej SA, firmă controlată de către Ştefan Vuza prin SC A1 Impex a împrumutat cu 3 milioane de lei SC Uzuc SA Ploieşti. La câteva luni după semnarea acestui contract de împrumut, în 09.07.2010, în cadrul unei şedinţe a acţionarilor Sinterom, s-au prezentat pentru aprobare situaţiile financiare ale societăţilor A1 Impex Cluj Napoca şi A1 Impex. După doar câteva zile, Sinterom a cerut intrarea în insolvenţă a SC A1 Impex, însă fără a preciza nici un alt detaliu referitor la acest lucru.

 

A îndatorat un combinat şi după aceea l-a cumpărat

La începutul acestui an, SC Chimcomplex, una dintre societăţile care fac parte din grupul Serviciile Comerciale Române, grup patronat de Stefan Vuza, a cumpărat activele combinatului Someş Dej aflat în insolvenţă de aproximativ trei ani de zile. Dacă, iniţial, preţul de vânzare era de aproximativ opt milioane de euro, acum activele combinatului au fost vândute pentru mai puţin de un milion de euro. ”S.C. Chimcomplex S.A. Borzeşti a fost declarată câştigătoarea licitaţiei pentru achiziţia pachetului 1 din activele Someş Dej, încheind cu succes toate punctele strategiei de investiţii şi dezvoltare pentru anul 2016, în conformitate cu aprobările AGA. Platforma Someş cuprinde 40 ha de teren şi construcţii industriale.

Însă, înainte de a intra în insolvenţă şi, după aceea, în faliment, Someş Dej s-a îndatorat cu câteva contracte faţă de actualul patron. Printre ultimele contracte încheiate de SC Someş Dej este unul (2900/30.11.2012) prin care SC Someş Dej a cumpărat de la SC A6 Impex (societate controlată tot de Vuza prin SCR) o hală de tip depozit pentru suma de 620.000 de lei + TVA. De asemenea, tot A 6 Impex a împrumutat Someş Dej cu 150.000 de lei (contract nr 2583/22.10.2012), cu 200.000 de lei (contract nr 2386/794/01/10/2012), ambele contracte având ca termen scadent de maxim 10 zile, ulterior intervenind penalităţi. Prin intermediul contractului cu numărul 1935/14.08.2012, Someş Dej se împrumută tot de la A 6 Impex cu 300.000 de lei, apoi de la SC Caromet (societate care face parte din cadrul SCR), combinatul din Dej cere o suplimentare de 250.000 de lei la un împrumut deja contractat.

Reprezentanţii SIF Moldova spun că Vuza se foloseşte de o schemă similară în cazul Iasitex. În replică, Vuza a declarat pentru bursa.ro că ” având în vedere formalismul înserării unor astfel de puncte pe ordinea de zi fără că acestea să aibă la baza un fundament, apreciem că demersul acţionarului SIF Moldova nu reprezintă în fapt decât exercitarea unui abuz de drept menit să oblige acţionarul majoritar al societăţii a acţiona într-un anumit sens dorit de către SIF Moldova”.

 

Schemă cu repetiţie

Potrivit unor informaţii, în cursul acestei luni, ”Chimcomplex suplimentează suma împrumutată la o societate a lui Vuza, cu 4,7 milioane lei. Tot în februarie 2017, Chimcomplex dă 17,8 milioane lei, bani pentru majorarea capitalului social la A6 Impex, firmă deţinută de Vuza, în situaţia în care Chimcomplex nu are beneficii de pe urma acestei majorări! În februarie 2017, Chimcomplex vinde către SCR, societate tot a lui Vuza, o serie de clădiri şi terenuri situate în comună Tărcău, active pe care Chimcomplex le-a cumpărat de la Iasitex în anul 2015 şi pe care Iasitex le-a cumpărat, la rândul ei, de la S.C. Vitoria Serv SRL, firmă care e deţinută tot de Vuza.

ANAF trebuie să deruleze un control la Chimcomplex, inclusiv pe parte de tranzacţii inter-company adică pe preţuri de transfer şi nu numai. Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să solicite explicaţii Chimcomplex, de ce nu a început derularea programului de răscumpărare acţiuni, program votat în AGEA şi care ar fi trebuit început de cel puţin 8 luni de zile. Aceasta se poate interpreta ca şi manipulare bursieră numai că cei de la ASF se fac că nu văd sau au anumite interese. De menţionat că nu se fac tranzacţii bursiere pe acest emitent, deci Chimcomplex ar fi avut de răscumpărat undeva la maximum 200 acţiuni/zi pentru că legea nu îi permite să răscumpere decât într-o anumită limită zilnic, în situaţia în care a aprobat în AGEA o răscumpărare de până la 7,7 milioane acţiuni per total program, pe o perioadă de 18 luni. La un calcul simplu, dacă ar cumpără zilnic, timp de 18 luni, 200 acţiuni/zi, ar însemna aproximativ 80 mii acţiuni! Şi atunci, când ştii că iei 80 mii de acţiuni, dar ai spus că poţi luă până în 7,7 milioane, dar tu nici nu derulezi programul după 8 luni de zile de când trebuia, ce ar fi de înţeles de aici!? De aceea ASF trebuie să sancţioneze această atitudine a Chimcomplex, nu să se facă că plouă şi totul e în ordine!”, mai arată o serie de informaţii.

 

“Puii” lui Vuza

Omul de afaceri clujean, cu o avere estimată de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controlează direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Română de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Române.

Sebastian Albescu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ