Morar Costan îi ajută pe dejeni să se şteargă la fund

3159

În anul 2014, o companie care îi aparţine omului de afaceri dejean, Ioan Tecar, a câştigat contractul pentru reabilitarea străzilor din Dej. În acelaşi an, utilajele care lucrau la acest proiect au descărcat şi împrăştiat câteva tone de balastru la una dintre proprietăţile primarului din Dej, Costan Morar. În aceeaşi perioadă, una dintre afacerile primarului Morar, o ”făbricuţă” care face hârtie igienică s-a căpătuit cu termopane noi. Singurul producător de termopane din Dej este Tecar!

 

În urmă cu doi ani, o companie care îi aparţine lui Ioan Tecar, unul dintre cei mai bogaţi dejeni, a câştigat o licitaţie pentru reabilitarea străzilor din municipiul condus de primarul Costan Morar. Nu este pentru nimeni o surpriză că cei doi sunt prieteni şi că o parte dintre afacerile primarului au legătură cu omul de afaceri. Însă evidenţierea lor trebuie făcută pentru a asigura transparenţa veniturilor şi relaţiilor pe care le are un ales local.

Conform datelor, după ce a câştigat licitaţia, Ioan Tecar a închiriat o parte dintre utilajele Serviciul Administraţiei Domeniului Public (SADP) Dej, care se află în subordinea municipalităţii dejene. În perioada noiembrie 2014, o parte dintre utilajele SADP Dej au lucrat şi la una dintre proprietăţile primarului Costan Morar, unde edilul are o linie de producţie a hârtiei igienice. Clădirea respectivă se află pe strada Solidarităţii f.n. În curtea primarului dejean, utilajele respective au descărcat şi au împrăştiat câteva tone de balastru. În aceeaşi perioadă la fabrica lui Morar s-au montat şi stoleria împreună cu geamurile termopan. Singurul producător de termopane din Dej este, acelaşi, Ioan Tecar.

Purtătorul de cuvânt al primarului dejean spune că ”începând din anul 2014, în zona cartierului Mulatău, inclusiv a străzii Solidarităţii, au demarat lucrări de reabilitare în cadrul proiectului european „Modernizare străzi în municipiul Dej”.

În acest context, reprezentantul societăţii de pe strada Solidarităţii, a permis pe platforma betonată, din curtea interioară, amplasarea de containere(vestiare pentru muncitori), accesul şi staţionarea utilajelor care executau lucrări în zonă şi depozitarea de materiale, piese de schimb. Potrivit informaţiilor de la SADP, în aceeaşi perioadă, la fel ca în tot municipiul,  s-au efectuat lucrări de intervenţie la  domeniul public în zonă şi s-a folosit curtea interioară a societăţii cu spaţiu mai mare, pentru încărcarea şi descărcarea unui utilaj de capacitate mică, adus cu platforma. Orice lucrări făcute la firma de la adresa menţionată (lucrări de mică amploare) s-au realizat legal, cu facturi emise, care pot fi verificate în orice moment de organele competente”, arată reprezentanţii primăriei dejene.

 

utilaje costan morar (1) utilaje costan morar (2)

Afaceri cu papir

Firma la care Costan Morar produce hârtie igienică se numeşte MARA AGROIND MORARU, este administrată de Silvia Morar şi acţionar unic este primarul Costan Morar. Culmea este că în aceeaşi branşă, cea a producătorilor de hârtie pentru uz intim, se află şi şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului Cluj, Grigore Crăciun. El produce, tot în Dej, prin intermediul firmei L & G CONSULTING SRL.

Se poate spune că Morar şi Crăciun au dat lovitura cu acest produs care are mare căutare printre dejeni. Dacă majoritatea acestor role atât de folositoare se pot achiziţiona la peste un leu bucata, cei doi vând sub acest preţ, astfel că afacerile merg ca unse! Grigore Crăciun îşi cumpără o parte din materia primă de la firma lui Ioan Tecar din Dej, dar spune că nu se află în incompatibilitate pentru că instituţia la care lucrează nu face controale pe teren.

”Eu sunt asociat la această firmă. Într-adevăr, o parte din materia primă o luăm de la firma domnului Tecar, dar să ştiţi că Agenţia de Protecţie a Mediului Cluj nu face controale”, explică directorul agenţiei clujene.

Primarul din Dej spune că toate afacerile pe care le are sunt corecte. ”Mica afacere a familiei cu hârtie igienică a început după adjudecarea licitaţiei şi nu are nici o legătură cu lucrarea de modernizare a străzilor. Din informaţiile furnizate de reprezentantul firmei, achiziţionarea de materie primă pentru hârtia igienică, a fost făcută la preţul pieţei, de la două societăţi comerciale, nu de la firma din Dej,  la care faceţi referire. În calitate de primar, nu am cerut favoruri personale sau pentru familia mea, prin urmare nu este vorba de incompatibilitate. Mai mult de când am aceasta funcţie, firma administrată de familia mea, nu a avut relaţii economice cu instituţia Primăriei sau orice altă instituţie a statului”, declară edilul dejean.

utilaje costan morar (3)

Cine-i şef la Dej?

Ioan Tecar controlează firma Samus Constructii SA şi Metalic Plas Impex. El mai deţine şi Termotec, specializată în fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii dar şi Refrabaz, companie care fabrica produse refractare, tot din Dej.

De fapt, Ioan Tecar este un antreprenor român care conduce un business de 125 de milioane de euro cu 1.300 de angajaţi şi care locuieşte în Dej. Tecar şi-a clădit grupul de 13 firme cu activităţi de producţie prin achiziţii succesive, în mare parte a unor firme aflate aproape de faliment. Cea mai importantă preluare a fost fabrica de hârtie Pehart Tec din Petreşti, tranzacţie finalizată în 2005. Omul de afaceri din Dej a reuşit să-i convingă pe reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să vină cu 6 milioane de euro pentru a dezvolta compania care produce hârtie tissue (serveţele, hârtie igienică, prosoape din hârtie) şi care rulează anual peste 20 de milioane de euro. Proiectul demarat în mai 2009 reprezintă prima implicare a băncii într-o afacere privată românească nebancară.

Potrivit informaţiilor fiscale aferente anului 2014, MG-Tec Grup a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 42,7 milioane de euro, mai mică cu circa 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.

De ani buni, în municipiul Dej finanţatorii PSD-ului au exclusivitate pe afacerile de orice fel. Conform unor informaţii, majoritatea business-urilor sunt împărţite între grupurile conduse de Ioan Tecar şi fraţii Itu. Între aceştia gravitează oamenii de afaceri Mihai Petric, Traian Marius Hossu, Emil Săvan, precum şi politicieni cum sunt primarul oraşului, Morar Costan.

utilaje costan morar (4)

22 COMENTARII

 1. Clădirea respectivă se află pe strada Solidarităţii nr.41, si a fost modernizata si dotata de acum 3 ani, dupa inceperea relatiei Costan – Tecar.
  Refrabaz nu mai exista.
  Costan l-a acuzat pe Gavrea in campania electorala din 2008, ca va da orasul pe mana lui Tecar, dar s-a intamplat mai rau.

 2. Costan si-a falimentat 5 firme de alcool, sucuri, produse agricole, paine, termopane, magazin, dar orasul nu poate da faliment. De aceea mai vrea primar.
  Tot Tecar i-a facut in Cluj-Napoca o casa.

 3. Costan si a alocat tot timpul personal pentru dezvoltarea orasului. A facut din Dej un oras atractiv pentru investitori: drumuri , spital, scoli, licee, agrement. Daca nu era el, Dejul era acaparat de Itu si Tecar. Costan e dedicat muncii zilnice si face bine ce face. Rautatile nu sant decat atacuri politice platite. Barfe si susanele de doi bani.

 4. PRIMARUL MORAR ESTE INCOMPABILITATE CU STATUL DE PRIMAR , D-NA FARCAS S ,ESTE CUNOSCUT FAPTUL CA ACEST DOMN ISI FOLOSESTE FUNCTIA IN FOLOSUL PROPRIU ,LUCRARILE PE CARE SI LEA REALIZAT LA CASELE PERSONALE LE-A REALIZAT CU PERSONAL PLATIT DI BANI PUBLICI, ASTA NU TREBUIE SA NE DOVEDITI D-VOASTRA , DNA-UL ARE Aceasta datorie .RUSINE PENTRU ACEST PRIMAR CARE DEANI DE ZILE FURA DIN BANI POPULATIEI IMPREUNA CU APROPRIATII LUI.

 5. Mie nu-mi sa vine sa cred ca in Dej Tecar e singurul producator de termopane.
  Sa fim seriosi. Poate si-a facut comanda de la Bucuresti de termopane. Oricum articolul lasa de dorit.

 6. in decembrie 2014 am trimis la dna un dosar cu peste 20 de fotografii care il incrimineaza pe primar de conflict de interese in relatia pe care acesta il are cu firma castigatoare a licitatiei cu date concrete pe zile cind masinile si utilajele au lucrat pe proprietatea lui si chiar el supraveghea lucrarile in timpul programului lui de lucru, insa cred ca dosarul nu a ajuns inca in lucru la dna ,sau cred ca dna il considera un pestisor prea mic pentru navodul lor,sau mafia psd-ista a blocat punerea lui in aplicare .nu se mai poate, incet, incet,ajungi si dta la crudul adevar ,ai crezut ca tot orasul iti apartine ,dar ce va urma te va face sa paralizezi de frica , cu stima un fost cunoscut care acum iti plateste toate politele tale murdare .

 7. veres gabriel . felicitari pt demers ! treb sa luptam sa scapam de acest infractor prefacut . in fata oamenilor se preface a fi nacajel si defapt e un corupt si jumatate , care nu a facut nimic in mandaturile lui doar a preluat proiecte depuse de pe vremea celuilalt primar.
  HAIDETI SA LUPTAM , jos MORAR .

 8. Recomand Gazetei de Cluj sa il trimita pe Razvan Robu pe teren sa se documenteze mai temeinic pt articole. Acest articol pare scris la berarie.
  Articol mai taliban ca asta mai rar. Dovezile sunt de fapt barfe in pielea goala (fara acoperire). Ce inseamna ca dupa castigarea licitatiei cu drumurile, in curtea primarului au fost descarcate cateva tone de balastru? Nu se specifica de catre cine, de unde si nici macar ca informatori anonimi (pe surse !) declara ca ar fi spaga de la Tecar. Tot ce se intelege de aici este ca autorul nu il place pe primarul Dejului. Problema lui.

 9. Felicitari GABRIEL VERES si tuturor cetatenilor cinstiti din DEJ care doresc sa scape de un corupt si de o gasca instalata in orasul nostru CIUMA PSD-ista s MAFIA PENTICOSTALA .

 10. domnule Ioan turcescu,vreau sa ma destainui dumitale .azi in jurui orei15 amtrecut pe la chioscul de ziare din parcarea de la spital ,si am intrebat de ziarul gazeta de cluj. Vinzatorul de la chiosc mi a spus ca nu are nici un exemplar ca a venit un delegat de la primarie si le a cumparat pe toate in ziua de simbata cind le a primit Acum vreau sa i intreb pe domnii consilieri ai primariei cu ce scop l -a trimis pe acel delegat acolo ;ptr distribuire in birouri sau primarul nu a mai avut materie prima ptr, fabricuta de hirtie igienica. Cine a fost acel delegat cate ore a fost pontat,mai ales in zi nelucratoare si citi bani s-au scos de la caserie ptr. a plati toate ziarele aparute in dej ,ca stiu ca primarul nu i obisnuit sa plateasca .oare nu exixta vreo lege in acest sens ,locuitorii dejului sa fie vitregiti de a citi ziarele destinate lor si care au fost luate de un slugoi al primarului?

 11. Va recomand sa cititi si articolul Meme , seful CJ CLUJ si a insurubat nasul la Apele Romane. Articolul a aparut tot in gazeta de cluj in data de 25. ianuarie 2016. Ioan TuRcescu ca sa fim drepti si corectii cred ca in toate partidele sunt si uscaturi.Problema ca fiecare partid arunca in ochii nostrii (a oamenilor de rand) doar ce ii favorizeaza pe ei

 12. Pe ce bani a cumparat primaria toate ziarele gazeta de cluj din tot orasul dej . Pe BANII cetaTenilor !!!!!
  Haideti sa ne trezim si sa il dam jos pe acest corupt mincinos ordinar

 13. Vecine Ersek Tiberiu iti recomand sa nu il trimiti pe dl Robu sa se documenteze la fata locului,acolo te invit eu miine dimineata sa vezi cu ochii tai ce s- a intimplat pe terenul primarului. Dl Robu a scris articolul din redactie si nu din berarie.daca ma provoci iti arat citeva lucruri concrete pe date si fotografii,desi nu voiam sa le fac publice ,voind sa l protejez cit de cit pe primar Deci in data de joi 8 nov.2014 din basculanta primariei se descarca utilajul. Acesta lucreaza in datele de 8 , 9 , 10 ,11, 12 nov 2014. In data de 12 nov ora 11,30 l-am surprins incarcind pamint in basculanta cj05CPO aceasta masina descarcind pamantul la aprox. 300 de m.in curtea unui vecin al primarului pe partea lui cu vreo 3 sau patru case spre Dej .Miine hai cu mine sa numaram cite masini s-au descarcat acolo, ca nu sint nivelate sau imprastiate.

 14. Dle vecin Ersek sa continuam:iti trimit pozele cu masina cu pamint incarcat din curte ,pe drum cind iese din curte si cu nr. masinii, si pozele cu cele trei stive fotografiate in 1 11 2014 si care s-au terminat de imprastiat in 3 12 2014,pe care oricine le-ar estima la cel putin 200 to. Mentionez ca in toata aceasta perioada nu a existat nici o organizare de santier nici o baraca nici o alta masina care sa stationeze in timpul noptii,asa cum sustine primarul ,ci doar acelea care au lucrat ptr.interesele primarului ,punindu-l pe acesta intr-un grav conflict de interese.Daca doresti te astept sa-ti ofer si alte amanunte.Te pup GABI .

 15. vad ca nimeni nu mai comenteaza nimic,probabil le este groaza de dta,sa stii ca ti-am trimis o reclamatie si la ANI,sper ca acolo nu mai ai aceiasi protectie ca si aici in fieful tau.,daca aceea sint corecti te pot dovedi ca esti intr-un conflict de interese care se condamna intre 1 si 5 ani cu executare,dle primar.

LĂSAȚI UN MESAJ