Firma SC Arts SRL, în care sunt asociați Griga Adrian Claudiu, fiul fostului procuror clujean și judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Ioan Griga, și Aurora Huza, soția milionarului clujean Sorin Ghite, a pierdut un proces cu Primăria Cluj Napoca în urma căruia municipalitatea trebuie să achite aproximativ 25.000 de lei în urma unui contract de asociere. Adrian Griga a fost și patronului clubului elitist Crema. Printre partenerii de afaceri ai lui Griga se numără dezvoltatorul imobiliar Vasile Salanța, sau fostul consilier local floreștean Gheorghe Semerean.

 

În noiembrie anul trecut, municipalitatea clujeană a plătit 25.000 de lei, în urma unui proces, lui Adrian Griga, fiul fostului procuror și judecător ÎCCJ Ioan Griga, și Aurorei Huza, soția milionarului clujean Sorin Ghite.

”Prin cererea de chemare în judecată, formulată și precizată de Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca, în contradictoriu cu SC Arts SRL, s-a solicitat obligarea pârâtei-intimatei la plata în baza contractului de asociere nr 303 din 28.05.2004, a sumei de 1.064.830,88 de lei, reprezentând cotă de asociere, indexată cu rata inflației aferentă perioadei 29.09.2008-27.04.2011, la plata penalităților de întârziere în cuantum de 975.202,25 de lei, calculate până la data de 15.02.2012, precum și în continuare în procent de 0,5//zi, conform HCL nr 284/2010, până la data plății efective a debitului principal. Prin sentința civilă nr 116 din 19 februarie 2015 pronunțată de Tribunalul Arad în dosarul 4862/1285/2011, instanța de judecată a respins excepțiile autorității de lucru judecat, lipsei legitimității interesului reclamanților în promovarea acțiunii și prescripției dreptului material la acțiune, excepții invocate de către pârâtă. Prin decizia civilă nr 600 din 23 iunie 2015, pronunțată de curtea de Apel Timișoara, instanța de judecată a admis apelul declarat de SC Arts SRL și a schimbat în parte sentința atacată, în sensul că a înlăturat din cuprinsul dispozitivului obligația intimatei pârâtei de a achita recurenților reclamanți, suma de 302.315,35 de lei, cu titlu de majorări de întârziere, restul dispoziției sentinței atacate fiind menținute.

Apelul declarat de autoritatea publică locală (Primăria Cluj Napoca, n.red.) a fost respins ca nefondat, reclamanții fiind obligați să plătească pârâtei suma de 24.529 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată parțiale în apel”, arată referatul municipalității clujene în baza căruia au fost plătiți banii.

 

Afaceri cu ”mama FNI”

În cadrul procesului, societatea Arts are pretenţii de 2.260.000 de lei de la municipalitatea clujeană, iar în cadrul acestui dosar s-a cerut și atragerea răspunderii civile delictuale a primarului Emil Boc. Iniţial, firma a închiriat de la municipalitate un spaţiu în centrul oraşului şi a încercat, prin intermediul legii 550/2002 (privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privată a statului şi a celor de prestări de servicii, aflate în administrarea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, precum şi a celor din patrimoniul regiilor autonome de interes local) să cumpere spaţiul respectiv. Inițial, în cadrul firmei a fost acționar și Sorin Ghite, care face parte din oamenii de afaceri care au gestionat “afacerea Codec” cu radare fixe, dar el s-a retras din afacere cesionând părțile sociale soției lui, Aurora Huza.

Ghite a făcut afaceri şi cu “mama FNI”, Maria Vlas în cadrul fondului de investiţii Quantum Invest. Administratorii firmei erau Meciu Eugeniu, Sorin Voicu Ghite şi Ioana Maria Vlas, care deţinea 50% din firmă. Quantum Invest SRL din Cluj era specializată în administrarea fondurilor, având ca obiect de activitate “activităţi ale companiilor de management”. În baza obiectului de activitate, Quantum SRL a administrat după 1996, şi falimentat, un fond de investiţii mai puţin cunoscut, Investor. Conform bilanţurilor depuse, în anul 1996 firma a avut o pierdere de 13 milioane de lei, în 1997 de 50 de milioane de lei, iar în 1998 de 185 de milioane de lei. Quantum Invest a mai funcţionat până în 2004, an după care societatea a fost radiată.

De asemenea, Aurora Huza este în relații de prietenie cu Mariana Rațiu, unul dintre șefii Consiliului Județean Cluj implicat într-o serie de dosare de corupție instrumentate de DNA.

Potrivit unor surse judiciare, Rațiu i-ar fi facilitat Aurorei Huza închirierea unui spațiu comercial în zona Bila din cartierul Mănăștur pentru care se plătește o chirie modică.

 

Familia Ghite & Co au luat și fostul sediu al OJT

De asemenea, Aurora Huza împreună cu soțul ei, Sorin Ghite, au cumpărat de la municipalitatea clujeană fostul sediu al OJT pe care l-au renovat și închiriat. În spațiul respectiv își desfășoară acum activitatea magazinul DM. Această afacere a fost girată pe vremea când Gheorghe Funar era primar. CL Cluj Napoca a aprobat, prin hotărârea nr. 158/2002, concesionarea prin încredințare directă a 140 de metri pătrați pe strada Moților nr. 1A, în favoarea lui Sorin Voicu Ghite, Aurora Huza, Olimpiu Valentin Nicola si sotia, Felicia Nicola, Lucian Tira si soția, Sorina Dana Tira. Valoarea stabilita pentru concesionarea terenului a fost de 2 milioane de lei vechi/mp. Suma care a intrat, astfel, in vistieria locala s-a ridicat la 280.000.000 lei vechi, adică undeva la 8.000 de euro. Ulterior, în cadrul contractului de cesiune au mai fost cooptați Andreea Mirabela Urasi, Baldi Monica Pop, Selma Ridha Ben Hassine Ben și soția acestuia, Selma Adelinda Ecaterina Ben, precum și Adriana Iancu. Ei au cumpărat cote-parte din proprietate în 2004, respectiv 2005.

Hotărârea de consiliu local stipulează că titularii contractului pot să îl cedeze, conform prevederilor art. 41 din Legea nr. 50/1991, republicată care spune că “dreptul de concesiune asupra terenului se transmite în caz de succesiune sau de înstrăinare a construcției pentru a cărei realizare acesta a fost constituit. În aceleași condiții se transmite și autorizația de construire”.

 

 

Boc și primăria au renunțat să se judece cu Adrian Griga

Acesta nu este singurul proces din Griga și municipalitatea clujeană. În dosarul 3716/117/2016, deschis în septembrie anul trecut și aflat pe rolul tribunalul clujean, Emil Boc și Consiliul Local Cluj Napoca l-au dat în judecată pe Griga, obiectul procesului fiind ”obligaţia de a face”. Cu toate acestea, în primele zile ale lunii decembrie, primăria clujeană și Boc au luat decizia de a renunța la judecată. ” Ia act de renunţarea la judecată a reclamantului în procesul promovat în contradictoriu cu pârâtul G.A.C, având ca obiect obligaţie de a face. Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale. Pronunţată în şedinţa publică din data de 6 decembrie 2016”, arată soluția pe scurt a instanței.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.