Fostul politician Nati Meir a fost eliberat din Penitenciarul Gherla, după patru ani de puşcărie, chiar dacă el fusese condamnat la 10 ani cu executare. El a fost eliberat anticipat, în urma mai multor cereri făcute către instanţele clujene. Nati Meir este unul dintre cele mai controversate personaje din politica românească. El a fost anchetat şi condamnat de mai multe ori, are o avere impresionantă şi a candidat la Preşedenţie.

După mai multe cereri făcute către instanţele clujene, judecătorii de la Tribunalul Cluj au dispus eliberarea anticipată a lui Nati Meir, personaj controversat din politică şi afaceri. Potrivit soluţiei emise de Tribunalul Cluj, ”în baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a C.pr.pen., admite contestaţia declarată de condamnatul Nati Meir în prezent deţinut în Penitenciarul Gherla, împotriva sentinţei penale nr. 134/29.01.2016 pronunţată de Judecătoria Gherla, pe care o desfiinţează în întregime şi rejudecând cauza: Admite propunerea de liberare condiţionată formulată de Penitenciarul Gherla, privind pe condamnatul Nati Meir de sub efectul pedepsei de 10 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 9/2015 pronunţată de Judecătoria Giurgiu. Dispune punerea de îndată în libertate a deţinutului dacă nu este arestat în altă cauză. În baza art. 272 C.pr.pen., stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de 130 lei reprezentând onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, av. T G O, care se va avansa din FMJLC. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat cu soluţionarea prezentei vor rămâne în sarcina acestuia. Definitivă”, arată soluţia magistraţilor clujeni.

 

Ţepe evreieşti

În decembrie 2006, la o zi după ce revolta deţinuţilor s-a încheiat, Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Nati Meir pentru un prejudiciu estimat la 300 de milioane de lei (11.000 de dolari). Anterior, dosarul a primit de 3 ori neînceperea urmăririi penale. Procurorii spun ca acestă sumă a provenit din nişte înregistrări eronate a unor contracte a unor muncitori români care urmau să plece la muncă în Israel. Nati Meir este acuzat de procurori de fals intelectual şi evaziune fiscală prin sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor, precum şi de înşelarea a 129 de persoane cărora le-a promis contracte de muncă în Israel. Deputatul Nati Meir a declarat mai târziu la postul DDTV că din 123 muncitori care l-au reclamat 119 si-au primit banii înapoi ceilalţi patru nefiind de găsit. Procesul este in continuare pe rol dar se amână din lipsă de martori. Potrivit procurorilor, Nati Meir, în calitate de asociat unic şi administrator al societăţii SC Orwalsam Trading SRL, „s-a sustras, în perioada 2000-2002, de la plata taxelor şi impozitelor, prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a unor operaţiuni comerciale efectuate şi a evidenţiat cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, diminuând astfel cu bună-ştiinţă, prin înregistrări inexacte, veniturile societăţii cu suma de 21.707.393.388 lei vechi.

Procurorii au mai stabilit şi că, în perioada 2000-2005, Meir a înşelat, cu ocazia încheierii şi executării contractelor de mediere a forţei de muncă, 129 de persoane, prin încheierea de contracte de plasare a forţei de muncă prin intermediul firmei SC Orwalsam Trading SRL, cu societăţi de angajare din Israel, specializate în principal în domeniul construcţiilor civile.

În 20 octombrie 2009, Nati Meir a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, de instanţa Tribunalului Bucureşti, fiind acuzat că, în perioada august – octombrie, a înşelat trei persoane, folosind mijloace frauduloase, prin încheierea unor contracte de împrumut prin care urma ca părţile vătămate să fie împrumutate de către acesta cu suma de 942.875 de euro şi, respectiv, cu 671.152 de euro, două persoane ipotecându-şi imobilele în favoarea sa, drept garanţie la împrumuturi.

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 3 martie 2010, condamnarea lui Nati Meir la trei ani de închisoare pentru înşelăciune cu un spor de pedeapsă de un an. Fostul parlamentar PRM trebuie să execute patru ani de închisoare. El a fost acuzat pentru înşelarea mai multor persoane cărora le promisese locuri de muncă în Israel, dar a fost eliberat condiţionat în aprilie 2011.

În data de 28.02.2014, Nati Meir a fost condamnat definitiv în dosarul 820/44/2012 la 4 ani de închisoare cu executare. În această cauză a fost acuzat de procurorii DNA, că ar fi pretins 50.000 de euro, respectiv 65.000 de euro de la mai mulţi denunţători, pentru a-şi exercita pretinsa influenţă pe lângă mai mulţi judecători, astfel ca denunţătorii să fie eliberaţi din arestul preventiv şi să fie condamnaţi la pedepse cu suspendare. Fiul său a fost prins în flagrant delict, primind suma de 20.000 de euro de la unul dintre denunţători, tranşă din suma totală pretinsă.

 

Condamnat şi în Israel pentru 80 de escrocherii

Între anii 1985 – 1987 Nati Meir a fost găsit culpabil într-o serie de procese cu privire la cazuri de impostură. În ultimul proces, dosarul 177/87 din 3.11.87, la tribunalul din Tel Aviv, Nati Meir a fost găsit vinovat de 80 de cazuri de escrocherie şi a fost condamnat la 30 luni de închisoare. La data 10.11.03, la tribunalul din Haifa, Nati Meir a fost găsit vinovat de escrocherii făcute în anii 1993 – 1995 şi falsificări de sentinţe date la alte tribunale. Verdictul a fost 36 luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de un milion de secheli Nati Meir a făcut apel cu privire la amendă şi curtea de apel a micşorat amenda la 500.000 de secheli

 

Averea lui Nati Meir

Deputatul Nati Meir este moştenitorul unei averi uriaşe, potrivit propriei declaraţii de avere din 12 octombrie 2005. Astfel, în conturile acestuia există nu mai puţin de 87.250.000 de dolari. Din această sumă, 86 de milioane dolari au intrat în octombrie 2005 în două conturi deschise la banca americană Merrill Lynch (46 milioane dolari) şi la banca elveţiană Credit Suisse (40 milioane dolari).

Deputatul Nati Meir a anunţat că a moştenit o avere de peste două miliarde de dolari de la o rudă din SUA (nu i-a precizat numele), care a decedat acum 7 ani, şi că a intrat deocamdată în posesia a 86 de milioane de dolari.

Deputatul precizează că autorităţile americane l-au căutat vreme de 7 ani, mai întâi în Israel, dar l-au găsit abia în iunie 2005 în România şi l-au confirmat drept unic moştenitor abia în septembrie 2005. Meir nu a dovedit până acum că este moştenitorul cuiva, ci doar a arătat unor jurnalişti un document de transfer bancar (swift) de la banca Lloyd Bank din Anglia, care nu este egal cu un act de succesiune.

Restul averii ar fi în proprietatea SUA, dar Meir a anunţat că intenţionează să-şi revendice toate bunurile moştenite, printre care hoteluri şi terenuri în SUA, Africa de Sud şi Nigeria. El a adăugat că de recuperarea averii se va ocupa o firmă de avocatură israeliană, dar păstrează secretul asupra numelor avocaţilor israelieni. Ulterior, a declarat că nu s-au împlinit 7 ani de la moartea rudei lui Meir şi că ar mai fi timp pentru o cerere de revendicare.

Sebastian Bodu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), a sesizat imediat Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor (OPSB) cu privire la provenienţa banilor care au intrat recent în averea deputatului Nati Meir.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.