Mariu Nicoara si Vasile Soporan, doi dintre candidatii la sefia Consiliului Judetean (CJ) Cluj sunt considerati incompatibili pentru functiile publice publice la care viseaza. În urma unui studiu facut de Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC), un institut condus de Alina Mungiu Pippidi, a reiesit ca mai multi candidati la posturile de consilieri judeteni sau cel de Presedinte al administratiei judetene, sunt incompatibil din punct de vedere moral si etic.

Lui Nicoara I s-a imputat faptul ca ar fi fost implicat în unele afaceri cu cântec, lucru contestat de acesta. De altfel, informatiile puse pe tapet de Pippidi au umplut paginile ziarelor centrale si locale.

“Marius Nicoara, candidatul PNL este presedintele Consiliului Judetean. Marius Nicoara nu are depusa declaratia obligatorie de conflict de interese. Presa a semnalat prezenta fratelui sau ca actionar la MC Management Consulting, firma care este asociata la rîndul sau în Aviation Management Consulting cu Airport Consulting GMBH, câstigatoarea prin încredintare directa a contractului de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Cluj”, arata documentul publicat de institutul CGC. Nicoara a contestat cele doua învinuiri care i se aduc sustinând printr-un comunicat de presa ca declaratia de interese este postata pe site-ul CJ Cluj. Cu toate acestea, actul la care face referire liberalul clujean este datat din 2005, informatiile nefiind “la zi”. El declara ca în 2005 era actionar în cadrul grupului de firme Compexit (SC Cambio, SC Rombuit si SC Comer), precum si în cadrul Bancii Transilvania. Însa, conform legii, declaratia de interese trebuie completata anual. În privinta acuzelor care I se aduc în afacerea “Aeroportul”, Marius Nicoara sustine ca directia Nationala Anticoruptie (DNA) s-a autosesizat în acest caz si a dispus Neînceperea Urmaririi Penale.

Politia CGC

În privinta celuilalt candidat, Vasile Soporan care candideaza pentru aceeasi functie din parte social-democratilor clujeni, motivele de incompatibilitate imputate de CGC sunt colaborarea cu Securitatea si primirea în concesiune a unui teren, fara a fi respectate procedurile legale. „Colaborator al fostei Securitatii, Vasile Soporan a fost recrutat în 1971, lucru recunoscut chiar de el, în timp ce era elev de liceu. A fost introdus în reteaua maiorului de Securitate Ioan Butura si a primit numele de cod “Vasea”, activând ca informator între 1971-1979. În 2000 CNSAS a facut public acest lucru, dar din lista publicata în Monitorul Oficial numele lui Soporan a fost sters, reprezentantii CNSAS motivând pentru presa ca dosarul lui este “nesemnificativ”. În perioada în care a detinut functia de prefect, 2001-2004,  presa a relatat ca Soporan a primit în concesiune un teren de la primaria din Rasca. În 2006, Corpul de Control al Prefecturii a descoperit ca aceasta concesiune a fost facuta ilegal, deoarece terenul a fost concesionat pe 49 de ani la un pret subevaluat, fara licitatie, iar actele încalcau anumite prevederi legale. Contractul a fost anulat în urma controlului”, sustine organismul condus de Pippidi. În replica, Soporan contesta acuzatiile care i se aduc, sustinând ca detine o sentinta care atesta ca nu ar fi colaborat cu securitatea. În privinta concesiunii ilegale, candidatul PSD Cluj declara ca nu detine niciun teren în concesiune. De altfel, conform informatiilor emise de CGC actul de concesiune ar fi fost anulat, astfel ca Vasile Soporan nu ar putea detine terenul respectiv în concesiune.

Pe lânga cei doi candidati mai sunt acuzati Marinel Andro PD-L, pesedistul Gratian Serban, si liberalii Ioan Berchisan si Ioan Petran, toti candidând la câte un loc de consilier judetean. Acestora li se imputa diverse afaceri sau faptul de a fi practicat traseismul politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.