Nivelul patru de alertă în Spania. Noi detalii privind atacul din Barcelona

194

Reprezentanţi din partea guvernului spaniol şi a guvernului regiunii Catalonia se întrunesc, sâmbătă, pentru a stabili nivelul de ameninţare teroristă şi implicit nivelul de alertă, în urma atentatelor care au avut loc în oraşele catalane Barcelona şi Cambrils, relatează The Associated Press.

În prezent, nivelul de alertă în Spania este patru, pe o scală care are ca maximum cinci. Ultimul nivel de alertă teroristă ar însemna trimiterea de trupe ale armatei care să asigure securitatea.

Poliţia consideră că securitatea ar trebui maximizată întrucât atacatorii de la Barcelona şi Cambrils au planificat atentate mult mai mari decât cele pe care le-au desfăşurat. Potrivit informaţiilor preliminare, gruparea a pregătit atacurile într-o casă din oraşul Alcanar, aflat la 200 de kilometri de Barcelona.

Miercuri, casa din Alcanar a explodat, o persoană a fost ucisă, alte şapte au fost rănite, iar materiale pe care atacatorii plănuiau să le folosească au fost distruse.

Poliţia catalană a anunţat, sâmbătă, că a stabilit un nou suspect în cazul atacului terorist cu vehicul din oraşul Barcelona, în persoana marocanului Younes Abouyaaqoub, relatează site-ul BBC News, citat de cotidianul.ro.

Anterior, principalul suspect a fost Moussa Oukabir, în vârstă de 17 ani. Comandantul de poliţie Josep Trapero a anunţat că Oukabir s-a aflat printre cei cinci terorişti care au fost împuşcaţi mortal în oraşul Cambrils, bărbatul fiind identificat prin intermediul amprentelor.

Potrivit informaţiilor preliminare, Younes Abouyaaqoub ar avea 22 de ani şi ar fi locuit în oraşul Ripoll, la nord de Barcelona. Vineri, trei bărbaţi au fost reţinuţi în Ripoll, iar unul în oraşul Alcanar, unde o casă folosită de către terorişti a explodat.

Poliţia catalană a identificat public doar trei dintre cei cinci bărbaţi care au fost împuşcaţi mortal la Cambrils: Moussa Oukabir (17 ani); Said Aallaa (18 ani); Mohamed Hychami (24 de ani).

În prezent, patru persoane se află în arest: Driss Oukabir (28 de ani, fratele lui Moussa), Sahal el-Karib (34 de ani), Mohammed Aallaa (27 de ani) şi un bărbat neidentificat aflat în oraşul Alcanar.

Anchetatorii spanioli au mai anunţaţi că atacatorii de la Barcelona şi Cambrils au planificat atentate mult mai mari decât cele pe care le-au desfăşurat. Potrivit informaţiilor preliminare, gruparea a pregătit atacurile într-o casă din oraşul Alcanar.

Explozia de miercuri, care a ucis o persoană, a rănit alte şapte şi a distrus materiale pe care teroriştii intenţionau să le folosească în atacuri, a oferit indicii că atentatele urmau să fie desfăşurate „într-un mod mai rudimentar”, a precizat comandantul de poliţie Josep Lluis Trapero.

Cel puţin 14 persoane au fost ucise, iar alte 130 au fost rănite în urma atacurilor cu vehicul comise în oraşele Barcelona şi Cambrils şi revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

LĂSAȚI UN MESAJ