Producția „Noaptea în care mama l-a ucis pe tata”, de Ines Paris, a primit premiul pentru cel mai bun film al festivalului Comedy Cluj, la gala ce a avut loc sâmbătă seara, la Cluj-Napoca.

Într-un mesaj video, transmis în cadrul evenimentului, regizoarea spaniolă a vorbit despre beneficiile râsului. „Cred că umorul este un semn de inteligență, care unește oamenii. Așa că vă urez să aveți parte de toate râsetele din lume”, a spus Ines Paris.

Filmul a primit două trofee: pentru cel mai bun film și pentru cea mai bună interpretare, cea din urmă distincție revenindu-i actriței Maria Pujalte.

„În spatele oricărui hohot de râs cu poftă e un actor de comedie talentat” — și-au motivat cei cinci membri ai juriului decizia de a o premia pe Maria Pujalte.

Trofeul pentru cel mai bun scenariu i-a fost acordat regizorului-scenarist Dror Shaul pentru comedia israeliană „Atomic Falafel”, iar trofeul pentru cea mai bună regie i-a fost acordat filmului propus de Arabia Saudită în cursa pentru Oscar, categoria „cel mai bun film străin” — „Barakah meets Barakah”. Regizorul Mahmoud Sabbagh a fost apreciat de juriul Comedy Cluj pentru „abordarea curajoasă cu care trezește apetitul pentru critica socială făcută cu rafinament”.

O mențiune specială a revenit filmului „Cum mi-am cunoscut tatăl”, de Maxime Motte (Franța). Prin această distincție, juriul a dorit să transmită un mesaj către situația refugiaților, un „mesaj de umanitate și compasiune pentru ce se întâmplă la Calais”, a spus membrul juriului Sophia Freeman, producătoarea festivalului London Comedy.

Premiul publicului a fost câștigat de „Highway to Hellas”, de Aron Lehmann, din Germania.

Juriul de lungmetraj al Comedy Cluj a fost format din Sophia Freeman, regizorul Florian Mischa Boder, directorul de casting Domnica Cârciumaru, criticul de film Ronan Doyle și cineastul Carl Haber.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj studențesc a fost câștigat de „Decree 7,9” (regia: Uri Margalit, Ben Tchetchik / Israel), iar premiul pentru cel mai bun scurtmetraj independent va merge în Franța, pentru „Bunica, ce faci acolo?!” (regia: Corentin Romagny, Pierrick Chopin).

Juriul de scurtmetraj a fost format din jurnaliștii Ștefan Dobroiu și Raluca Bugnar și editorul de imagine Letiția Ștefănescu.

Premiul de excelență i-a fost acordat actorului Răzvan Vasilescu. Vizibil emoționat, acesta a vorbit, pe scenă, despre colaborările sale, inclusiv pentru filmul „Undeva la Palilula”, de Silviu Purcărete.

„Aș vrea să fac o mică precizare, în legătură filmul lui Purcărete. Nu sunt prieten deosebit cu Purcărete, nu suntem în gașcă, nu sunt un tip care are găști dar e un film care mi-a plăcut enorm de mult. (…) Filmul ‘Undeva la Palilula’ mi-a plăcut extraordinar de mult, pentru că este un film excepțional de frumos dar vreau să vă mai spun că l-au făcut praf în România”, a afirmat Vasilescu.

El a spus că, în cariera sa, a avut standarde foarte înalte și datorită influenței din copilărie. „Noi am avut norocul, când eram copii să vedem filme (…) americane din ‘perioada de aur’ a Americii. Erau filmele cu cei mai mari actori americani. De atunci am vrut să mă fac actor. (…) Cred că m-au influențat foarte tare acești actori americani pe care îi iubesc din adâncul sufletului (…) probabil de atunci standardele mele de calitate au fost extrem de ridicate pentru că trebuie să recunosc că sunt extrem de critic față de colegii mei”, a afirmat actorul.

Spectatorii îl pot revedea pe Răzvan Vasilescu duminică, de la ora 21,30, la Cinema „Victoria”, unde va fi proiectat, ca eveniment special, filmul „California Dreamin’ (nesfârșit)”, de Cristian Nemescu, de la realizarea căruia se împlinesc 10 ani. Gala, care s-a încheiat cu proiecția filmului „Afacerea Est”, de Igor Cobileanski, a fost prezentată de actorii Vlad Logigan și Olimpia Melinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.