Noi informații din dosarul medicului Lucan: Mai grav decât cazul Arşinel este cazul Socaciu. Se acordau rinichi în funcţie de interesul unei reţele

1968

Apar noi informații din dosarul medicului Mihai Lucan, despre alte presupuse nereguli pe care profesorul le-ar fi făcut. 

Cercetat pentru delapidare în cazul Institutului de Urologie și Transplant din Cluj, Lucan este acuzat de un fost colaborator, în prezent deputat în Parlamentul României, că făcea transplanturi de rinichi în funcţie de interesele lui şi că ar fi favorizat mai multe persoane importante.

Astfel, unul dintre denunţătorii săi a susţinut că artistul Victor Socaciu a primit doi rinichi de la un copil de 10 ani, deşi pe lista de aşteptare erau alţi copiii care, potrivit legii, aveau prioritate la transplant.

Socaciu a negat aceste acuzaţii şi a spus că el a făcut doar ce a spus medicul Lucan şi nu a intervenit pentru a fi mutat mai sus pe lista de transplant.

La Institutul de Transplant din Cluj-Napoca, ”rinichii erau acordaţi în funcţie de interesul unei reţele”. Este acuzaţia parlamentarului ale cărui plângeri penale au declanşat ancheta în cazul medicului urolog Mihai Lucan.

Chirurgul ar fi fost singurul care decidea cine primeşte un rinichi şi cine nu, cine trăieşte şi cine moare. În 2009, rinichii unei fetiţe care intrase în moarte cerebrală l-au salvat pe Victor Socaciu, deşi în institut ar fi fost şi pacienţi copii care aşteptau un transplant.

Dosarul deschis pe numele chirurgului Mihai Lucan aduce la suprafaţă şi alte nereguli care s-ar fi petrecut la Institutul de Transplant Renal. Potrivit unora dintre foştii şi actualii angajaţi, au existat transplanturi suspecte care nu au respectat toate regulile. Şi chiar unele în care personalităţi importante au fost băgate în faţă pe listele de aşteptare.

”Un caz mai flagrant decât cazul Arşinel este cazul Socaciu. Este tot o operaţiune de tip mafiot. Cu prioritate, se acordau rinichi în funcţie de interesul unei reţele”, susține Emanuel Ungureanu, deputat şi membru al Comisiei pentru Sănătate.

”Nu erau criterii clare, bine definite, cunoscute de toată lumea”, acuză și Silviu Moga, managerul Institutului de Transplant Renal Cluj.

Potrivit dezvăluirilor făcute de cei care au fost implicaţi în acst caz, Victor Socaciu a primit, după numai două luni de aşteptare, rinichii unei fetiţe de 10 ani care intrase în moarte cerebrală, deşi la institut ar fi fost şi copii care aveau nevoie de operaţie.

„Am făcut o analiză la domnul profesor Lucan şi după câteva luni am fost chemat pentru că se ivise ocazia transplantului şi s-a constatat că era o foarte bună compatibilitate. Ca atare, am fost operat. Asta e tot”, susține Victor Socaciu.

O astfel de operaţie, în care un pacient adult să primească ambii rinichi de la un donator minor nu se mai poate face în prezent nicăieri în România. Asta pentru că, între timp, au fost făcute reguli clare.

După ani de zile în care clinica privată a lui Mihai Lucan a profitat de pe urma institutului, folosind aparatura statului în interes propriu, operaţiile de transplant au fost reluate la Cluj-Napoca.

Potrivit anchetatorilor, acţiunile lui Lucan au provocat un prejudiciu de un milion de euro, iar medicul este acum acuzat de delapidare şi constituire în grup infracţional organizat.

Profesorul Mihai Lucan a fost reţinut joi seara, iar vineri judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis să respingă cererea de arestare preventivă a DIICOT, dispunând cercetarea sub control judiciar.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurori apar informaţii potrivit cărora, în anul 2016, medicul ar fi luat legătura cu mai multe persoane influente în cadrul unor instituţii ale statului, în contextul unor verificări ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii efectuate la ICUR. Una dintre persoanele contactate este fostul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota.

Sursa: antena3.ro.

4 COMENTARII

  1. Deci:cererea procurorilor respinsa,”Menghele” liber ,recursul procurorilor nu a ajuns la Tribunal.Deci:nemernicu’ este PROTEJAT de alti nemernici pentru care viata unui seaman este fix pix!!!

  2. „Moartea cerebrală”, nu e decît pretextul sub care oameni care ar fi trăit mult și bine dacă erau lăsați să se recupereze, sunt hăcuiți de vii pentru a satisface apetitul pentru putere al unor nenorociți care se cred mari somități.
    Când îl incizezi pentru a îi preleva organele, „mortul” plânge, efectiv îi țâșnesc lacrimi din ochi, semn că îl doare și că e conștient că va muri. Din acest motiv, acestor „morți dpv cerebral”, li se face anestezie, fapt pe care toți cei care activează în domeniu, îl cunosc.

    Trebuie schimbată urgent legea consimțământului prezumat pentru donarea de organe, altfel riscați să fiți asasinați de vii.

  3. Nu stiu de ce nu se spune ADEVARUL !!! De ce se ascunde gunoiul sub pres ??? Primul lucru , care erai intrebat ,daca ajungeai sa fi internat, era :Ce meserie ai, cu ce te ocupi ??? Apoi erai trimis sa-ti faci CTla Hiperdia sau la LukMed , bineinteles pe banii tai !!!Dupa toate acestea erai introdus la medicul Lucan care iti spunea PRETUL !!!Daca aveai suma ceruta erai internat la Institut si operat la Clinica particulara de aceeasi echipa . Apoi erai transferat din nou la Institut pentru recuperare !!!Acesta era circuitul intereselor !!! Sa ma contrazica acuzatii !!!

LĂSAȚI UN MESAJ