Vizita de 24 de ore a doamnei Victoria Nuland la Bucureşti dovedeşte cât de strânse  şi importante sunt relaţiile noastre cu cea mai mare putere economică şi militară a lumii, adică cu Statele Unite.

 

În luna iulie din acest an, liderii statelor NATO se vor întâlni în Polonia şi sunt convins că şi acolo România va fi apreciată pentru ”contribuţia pe ambele flancuri, adică în zonele cele mai sensibile ale alianţei”, oaspetele nostru referindu-se la estul şi la sudul NATO. Rusia continuă să ne critice vehement pentru baza de la Deveselu, dar este sigur că nici NATO, cât şi liderul acestei alianţe, nu doresc o confruntare majoră cu Moscova. Desigur, sancţiunile economice ale lumii civilizate supun Federaţia Rusă la dure încercări, ca o sancţiune pentru agresiunea împotriva Ucrainei, dar mult mai mare rău îi face scăderea preţului petrolului, principalul ei produs la export. De această situaţie nu se face vinovată SUA, care îşi asigură necesarul de energie din ce în ce mai mult prin exploatarea gazelor şi petrolului din sisturile bituminoase. Apoi, s-au ridicat sancţiunile aduse Iranului şi în această situaţie puterea din Orient va deveni un mare actor economic mondial, chiar dacă acordul cu această ţară, care reintră în circuitul economic internaţional îl deranjează atât de mult pe liderul Israelului. Acesta zice că doreşte negocieri de pace cu palestinienii, dar nu renunţă deloc la politica de colonizare în interiorul ce aparţine acestui stat, care – până la urmă – va fi recunoscut de cea mai mare parte a ţărilor lumii. Noi avem relaţii diplomatice cu Palestina încă înainte de 1989.

Dar să revenim la doamna Nuland, care este un partener constant al autorităţilor române, prin vizitele pe care ni le face la începutul fiecărui an. În legătură cu împrejurarea, dacă este posibil, un al doilea mandat al doamnei Kovesi în fruntea DNA, diplomatul american, asistent pentru afaceri europene şi euro – asiatice din cadrul departamentului de stat, aceasta a declarat neechivoc: ”Susţinem DNA, dar SUA nu selectează şefii Parchetelor. E treaba liderilor Români”. În continuare a mai subliniat că trebuie să existe un echilibru între siguranţă internă şi dreptul la viaţă privată. Nu putem să nu fim de acord cu domnia sa. Mi se pare cert, cel puţin în ultima perioadă, că instanţele judecătoreşti atenuează măsurile preventive propuse de procurori şi astfel multe cereri de arestare au fost transformate în măsuri de control  judiciar. Cei care au beneficiat de clemenţa judecătorilor consideră că aproape au fost declaraţi nevinovaţi. Este o speranţă fără acoperire. Aprecierea culpabilităţii sau a lipsei de vină a inculpaţilor, chiar dacă sunt cercetaţi în stare de libertate, se face exclusiv prin sentinţe definitive care sunt confirmate de către instanţele de apel.

Doamna Nuland nu a criticat colaborarea dintre DNA, mult elogiată, şi instituţiile de Informaţii, dar consider că şi în acest domeniu trebuie să existe simţul măsurii. Serviciul Român de Informaţii, al cărui fost director, George Maior, este ambasador la Washington, nu trebui să facă din această structură o supraputere în stat. Mecanismul Justiţiei trebuie să fie mai transparent, chiar dacă cercetarea penală, potrivit legii, are un caracter confidenţial. Ziarele şi canalele TV sunt pline cu extrase din convorbirile telefonice interceptate de SRI, care sunt făcute publice, înainte ca dosarele să intre pe rolul instanţelor. Am mai spus şi în alte dăţi: Justiţia televizată nu este cea mai bună metodă de aplicare a legii.

În declaraţia făcută presei emisarul american spune că: ”Am alocat mult timp pe perioada discuţiilor modul în care decurg relaţiile economice şi planurile guvernului de a îmbunătăţi gestiunea întreprinderilor de stat. Guvernarea trebuie să fie mai transparentă, taxarea firmelor mai stabilă pentru a stimula investiţiile americane”. În exploatarea resurselor energetice ale Mării Negre americanii pot face investiţii considerabile, deopotrivă avantajoase, atât pentru ei cât şi pentru noi. Avem la Craiova o fabrică de autoturisme care aparţine concernului Ford. Aceştia se plâng că nu au căi de acces rapide pentru exporturile masive pe care le fac. Deci, nu numai legislaţia trebuie îmbunătăţită, dar şi infrastructura ţării. Pare de necrezut că noi, după 26 de ani, nu avem autostrăzi care să lege cele trei mari provincii istorice, adică Muntenia cu Transilvania şi Moldova, iar Ardealul cu Moldova.

În general, românii care emigrează în SUA nu ne fac de ruşine şi acolo avem şi studenţi foarte buni, deci în afară de luptătorii români care au colaborat cu americanii în Irak şi Afganistan, facem, ceva pentru America şi pe plan cultural. Dacă o parte dintre cei care sunt la studii vor reveni în România, vom profita de know-how-ul lor. În calitate de jurist m-aş bucura ca în revistele şi tratatele de specialitate să fie citaţi nu numai autorii francezi, dar şi specialişti americani, deşi iubesc foarte mult civilizaţia şi cultura franceză. Ecranele româneşti sunt inundate cu filme americane, poate prea multe şi uneori cu o intrigă convenţională, dar la noi se traduce tot ceea ce este mai valoros din literatura SUA. Aşa fiind, suntem influenţaţi în bine şi rău de ceea ce vine dinspre America şi m-a bucurat sincer faptul că baza de la Deveselu va fi operaţională, chiar dacă pe ruşi îi deranjează foarte mult.

Cu toate acestea mai există loc pentru ameliorarea relaţiilor româno-americane, care şi în actualul stadiu sunt bune, iar în domeniul politic şi militar, chiar foarte intense.

În contextul vizitei doamnei Nuland consider că Iohannis va face o vizită în SUA dar într-o deplasare oficială, chiar dacă mandatul lui Obama este pe sfârşite. Şi dacă se va schimba preşedintele cu un republican, America are nevoie de România ca şi ţara noastră de sprijinul gigantului mondial cu care avem un parteneriat strategic. În această privinţă, liderii principalelor noastre partide politice au o poziţie comună, iar preşedinţii României, începând cu Iliescu şi terminând cu Băsescu, au fost pro americani. Să nu uităm nici faptul că doi preşedinţi americani ne-au vizitat ţara şi mai mulţi vice preşedinţi au fost la Bucureşti.

Dacă nu se deteriorează în continuare situaţia în Ucraina şi relaţiile economice au perspective concrete de dezvoltare şi în această privinţă îi urăm succes premierului Dacian Cioloş în scurtul lui mandat la conducere Guvernului Românei

21.01.2015

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.