Noi suntem români?! Statuia lui Mattia Corvin, mereu în centrul atenției, în timp ce monumentul lui Mihai Viteazu stă să se prăbușească

576

O situatie cel putin ciudata are loc de ani buni in centrul Clujului, unde, in timp ce statuia lui Mattia Corvin, cel mai mare rege roman al maghiarilor este mereu in centru atentiei edililor locali, ba chiar lustruita si vacsuita (si tot exista nemultumiri), a lui Mihai Viteazu si tot ansamblul din care face parte monumentul, zac in uitare si chiar, datorita degradarii accentuate, pot sa se prabuseasca in orice moment, scrie bzc.ro.

Bucati mari din tencuiala cazute, gauri prin care se pot strecura persoanele fara adapost, infiltratia completa a apei in postament, toate acestea fac un observator atent sa se gandeasca daca nu cumva toata aceasta degradare morala si fizica nu este cumva lasata sa aiba loc in mod intentionat.

Colac peste pupaza, in Piata Mihai Viteazu, ce parca face parte dintr-un oras parasit, mai arde inca flacara vesnica langa placuta memoriala ce ne mai aminteste cine a fost in Istoria Universala maretul conducator roman ce a avut ca maxima dorinta, unirea tuturor romanilor intr-un singur stat.

Nu neaga nimeni ca si Mattia Corvin a fost un mare roman si mare rege, fiul ilustrului guvernator al Transilvaniei si conducator de osti Iancu de Hunedoara, dar oare fac si clujenii de rand aceeasi distinctie intre unul si altul? Nu vrem sa intram in balciu politic si sa sustinem ca voturile UDMR par la Cluj mai importante decat cele ale majoritatii, si de asta toate actiunile minoritatii conlocuitoare sunt asa de generos sprijinite de catre primarie, dar cand se gasesc 70.000 euro pentru omagierea lui Kossut, oare nu se poate asigura macar aceiasi suma si pentru restaurarea statuii ecvestre a marelui domnitor cu care ne laudam de fiecare data cand vine vorba de unirea tuturor romanilor?

Nu avem deocamdata un raspuns din partea edililor, dar vom insista pana vom afla ce se intentioneaza cu aceasta statuie si aceasta piata si ea in vadita stare de degradare, daca nu vom apela la vocea strazii, pe principiul vox populi, vox dei, nu de alta dar la anul se implinesc 100 de ani de la Marea Unire si ilustrul ei precursor, adica voievodul Mihai Viteazu ar merita o omagiere pe masura staturii sale istorice.

Statuie_Mihai_Viteazu_2_

2 COMENTARII

  1. E vorba de aspectul turistic !!! Cati straini vin sa vada statuia lui Mihai ? Oricum pe clujeni nu prea ii intereseaza statuiile , ungurii sunt mai nationalisti atata tot .

LĂSAȚI UN MESAJ