De aproape un deceniu, un Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 încearcă să intre în posesia unui spaţiu din fondul de stat. A urmat o adevărată telenovelă şi nouă ani de proces. Din motive financiare, bărbatul a mers pe principiul ”azi da, mâine nu”. Instanţa i-a dat câştig de cauză, iar într-un final, primăria este obligată să-i vândă clujeanului spaţiul dorit.

Potrivit legislaţiei, eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov, Luptătorii pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 beneficiază de cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial sau de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utila de până la 100 mp, inclusiv în indiviziune sau concesionarea ori închirierea cu prioritate, fără licitaţie, a unei suprafeţe de teren de până la 100 mp din domeniul public pentru construirea unui spaţiu comercial sau de prestări servicii, cu o clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii.

Astfel că, Tokes Endre Gabor – Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – a solicitat în instanţă în 2009 să se dispună atribuirea spre cumpărare sau închiriere cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial. În 2010, Judecătoria Cluj-Napoca a admis în parte acţiunea formulată de către clujean în contradictoriu cu Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca şi Primarul Municipiului şi în consecinţă, i-a obligat pe cei din urmă să-i atribuie clujeanului un spaţiu situat pe strada Boyai nr.4 în suprafaţă de 29,38 mp.

Împotriva acestei sentinţe s-a formulat recurs de către Consiliul Local şi Municipiu, ulterior fiind admis de către Curtea de Apel care a modificat în parte sentinţa, în sensul că a obligat pârâţii să-i atribuie clujeanului spre cumpărare sau închiriere spaţiul respectiv.

 

Un deceniu de procese

Ulterior, Tokes a formulat o nouă acţiune prin care a solicitat din nou instanţei de judecată ca prin hotărârea ce o va pronunţa să oblige Consiliul local, Municipiul Cluj-Napoca şi primarul Sorin Apostu la punerea în executare a deciziei pronunţată de Curtea de Apel în 2011, adică să i se atribuie respectivul spaţiu şi totodată aplicarea unei amenzi fostului primar Sorin Apostu de 20% din salariul brut pe economie pe zi de întârziere, începând cu data de 21.01.2011 şi până la emiterea actului administrativ solicitat. S-a mai solicitat şi obligarea pârâţilor la plata despăgubirilor în cuantum de 100 lei/zi, începând din aceeaşi dată şi până la punerea în executare.

Tribunalul Cluj a admis în parte şi această acţiunea, în sensul aplicării primarului amendă respectivă şi a obligat pârâţii la plata despăgubirilor cerute. Împotriva acestei sentinţe, toate părţile litigiului au formulat recurs, soluţionat prin admiterea acestora, cauza fiind trimisă spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

Următorii ani au fost un joc de ping-pong între Consiliul local şi Tokes Endre Gabor. În 2011, autoritatea locală i-a solicitat clujeanului sa depună un înscris cu privire la opţiunea de a închiria sau de a cumpăra un imobil, însă ca urmare a solicitării, Tokes a solicitat informaţii concrete cu privire la spaţiul ce urmează să îi fie repartizat, respectiv preţul de vânzare cu aproximaţie. Chiar dacă primăria nu a putut să-i comunice acestuia informaţiile cerute, deoarece pentru aceste imobile nu sunt întocmite rapoarte de evaluare, clujeanul s-a arătat dornic de a cumpăra spaţiul de pe strada Bolyai nr. 4 cu suprafaţa de 29,38 mp şi a solicitat întocmirea raportului de evaluare. Zis şi făcut. S-a procedat la întocmirea raportului pentru imobilul respectiv, potrivit căruia preţul minim de tranzacţionare era de 20.070 euro, valoare fără TVA, însă clujeanului nu i-a convenit preţul, aşa că au urmat alte procese.

Abia în octombrie 2014, Tribunalul Cluj a soluţionat dosarul prin care Tokes a solicitat să se pună în executare decizia sentinţei Curţii de Apel din 2011 menţionată mai sus. Acţiunea a fost admisă în parte, în sensul aplicării fostului primar Apostu o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, însă a respins cererea despăgubirii. Împotriva acestei soluţii, ambele părţi au făcut recurs, iar cauza a fost trimisă din nou spre rejudecare.

În această fază procesuală s-a încuviinţat efectuarea unui raport de expertiză privind preţul imobilului de pe strada Bolyai nr. 4, ap. 6, potrivit căruia valoarea imobilului a fost stabilit la suma de 14.061 euro.

Ulterior, Tokes s-a arătat nemulţumit de preţul imobilului, respectiv de 14.061 euro, stabilită de expert Ovidiu Paven în concluziile raportului de expertiză din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Cluj.

Ca urmare a acestui demers, clujeanul a fost invitat la o dezbatere, însă acesta a transmis că nu se poate prezenta din motive obiective, menţinându-şi poziţia în sensul că doreşte achiziţionarea imobilului respectiv.

 

 

Alt raport, aceeaşi nemulţumire

A mai trecut un an, iar în mai 2016, s-a întocmit un alt raport de evaluare a spaţiului de către SC IRF CONSULTING SRL, valoarea rezultată fiind de 19.060 euro, însă Tokes a cerut lista cu alte imobile pentru a-şi exprima opţiunea, indicând ulterior două locaţii de care s-a arătat interesat.  Nu a avut noroc nici de această dată pentru că respectivele imobile erau revendicate şi făceau obiectul unor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată.

În toamna aceluiaşi an, Tokes revine cu o propunere, respectiv un alt apartament din imobilul iniţial – strada Bolyai nr. 4, însă nici aşa nu a mers, deoarece respectivul spaţiu prezenta probleme cu cartea funciară – era menţionată o dublă înscriere în cartea funciară colectivă.

Au mai trecut câteva luni, clujeanul a jonglat între cele două apartamente din motive financiare şi în cele din urmă, a rămas la apartamentul ce avea probleme cu cartea funciară. S-au rezolvat problemele şi s-a întocmit un raport de evaluare, potrivit căruia spaţiul era în valoarea de 21.500 euro. Şi-a menţinut poziţia de a cumpăra acest apartament, dar ce să vezi, preţul stabilit nu i-a convenit. Şi a luat-o de la capăt şi au urmat alte procese prin care Tokes a solicitat instanţei să anuleze ultimul raport de evaluare, iar la sfârşitul anului 2017, Tribunalul Cluj i-a admis acestuia acţiunea.

Pentru punerea în executare a hotărârii judecătoreşti era necesară prezenţa lui Tokes la negocieri, însă acesta nu a dat curs invitaţiei. Într-un final, în ianuarie 2018, s-a ajuns la un consens, iar clujeanul va putea cumpăra spaţiul respectiv pentru suma de 15.300 euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.