Nouă conturi golite la o sucursală clujeană a BCR

M. Emilia Daniela, fostă angajată a Băncii Comerciale Române (BCR) a fost condamnată, săptămâna trecută, de către Judecătoria Cluj-Napoca, la pedeapsa cu închisoarea pe o perioadă de doi ani și jumătate, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă informatică. Ea a furat bani din conturile a nouă clienți ai băncii, fapta ieșind la iveală în momentul în care, întoarsă după patru ani în România, o clientă a aflat că i-a fost golit contul. Fraudele informatice, tot mai numeroase și mai ingenioase, care permit angajaților băncilor să fure banii clienților, pun în evidență punctele  nevralgice ale sistemului bancar.

 

Pe 5 ianuarie 2011, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca se înregistra o plângere penală formulată de Banca Comercială Română împotriva M. Emiliei Daniela, care, din poziția consilier de credite, a efectuat, între anii 2008-2010, operațiuni neautorizate în conturile unor clienți ai BCR. Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca și-a declinat competența în favoarea DIICOT, Serviciul Teritorial Cluj, astfel încât, pe 21 februarie 2012 a început urmărirea penală împotriva Emilei Danila M., cu extinderea cercetării pentru infracțiunea de fraudă informatică și efectuarea de operații financiare frauduloase în conturile a nouă dintre clienții băncii. Mai exact ea a furat din conturile clienților respectivi o sumă de peste 30.000 de lei, modificând date din sistemul informatic al băncii sau efectuând diverse operațiuni de transfer de fonduri sau retragere de numerar prin utilizarea unor carduri bancare, fără știința și consimțământul titularilor conturilor respective.

Acces nesupravegheat la sistemele informatice

 

M. Emilia Daniela deținea, în cadrul unei sucursale clujene a BCR, funcția de consilier client retail, poziție din care trebuia să promoveze și să vândă servicii bancare, având acces la aplicațiile IT specifice domeniului său de activitate, respectiv la programele informatice SIBCOR și MONCARD. SIBCOR este de fapt sistemul informatic al băncii care conține date  ale clienților și datele despre conturile lor, așa încât Emilia Daniela M. avea acces la datele personale ale titularilor de conturi și comenzile necesare generării creditelor, respectiv creării de conturi sau alte operațiuni bancare cum ar fi transferul sau ridicarea de numerar. Pe de altă parte, programul informatic MONCARD deservește banca în generarea de carduri bancare. Operațiunile efectuate de Emilia Daniela M. în conturile clienților au însemnat introducerea de date informatice în cele două aplicații bancare la care avea acces, fără să fie necesară validarea lor de către un alt angajat al băncii. 

Persoanele în vârstă, ținta infractorilor

 

Emilia Daniela M. a profitat de încrederea pe care a inspirat-o clienților, adesea persoane în vârstă, reușind să obțină chiar și semnătura acestora în alb pe anumite formulare pe care le folosea ulterior pentru a întocmi ordine de plată, cereri de emiterea carduri bancare, de schimbare de PIN sau a adresei de corespondență. În acest fel ea a preluat controlul creditelor bancare ale clienților, îndepărtându-i pe aceștia de posibilitatea de a-și verifica situația financiară, deoarece prin schimbarea adresei nu mai primeau corespondența cu extrasele de cont sau alte comunicate din partea băncii. În acest fel a putut face diferite viramente bancare din conturile unor clienți sau s-a putut folosi de credite de carduri pentru a face ridicări de numerar sau diferite plăți electronice la cumpărături.

 

Mod de operare

 

Pentru a înțelege mai exact cum poate opera într-o astfel de situație vă prezentăm mai exact câteva dintre modalitățile prin care fosta angajată a BCR a golit conturile clienților.

Astfel, unul dintre clienții păgubiți deținea două conturi curente, în lei, și un card de debit Maestro pe unul dintre conturi. La un moment dat, Emilia Daniela M. a dispus emiterea unui card de debit Visa Electronic pentru cel de al doilea cont al clientului, fără să se poată găsi în arhiva de acte a băncii o cerere în acest sens. Timp de aproape un an a efectuat 21 de operații de transfer de bani între contul Maestro și cel pe care emisese cardul Visa Electronic, din care apoi ridica banii de la bancomat cu ajutorul cardului pe care îl făcuse pentru ea. În acest fel a furat aproape 15.000 de lei din conturile clientului respectiv.

 

În alte cazuri, a virat, bani din conturile unor clienți în contul curent al soțului său, al cărui card bancar aferent era în posesia ei. Din declarația soțului reiese că el nu știa ce se întâmplă în contul respectiv, deoarece soția sa era cea care folosea cardul de când fusese deschis contul în bancă.

Au existat câteva cazuri în care Emilia Daniela M. a făcut cereri de schimbare a adresei de corespondență, operând direct în sistemul SIBCOR, după care a solicitat, bine înțeles fără știința și aprobarea titularilor, regenerarea codului PIN pentru carduri bancare aferente unor conturi de credit. Un astfel de cont de credit avea plafonul de 7.900 de lei, altul de 3.100 de lei. Pe 31 decembrie 2009, să nu o prindă anul nou cu buzunarele goale, Emilia Daniela M. a angajat complet cele două conturi de credit.

 

Punct terminus

 

Faptele au ieșit la iveală atunci când una dintre clientele băncii, care era plecată din țară de patru ani, în momentul în care s-a întors a trecut pe la bancă să închidă contul de credit în valoare de 3.100 de lei, pe care nu îl accesase niciodată. Nu mică i-a fost mirarea s-ă afle că de fapt contul era gol și că datora băncii 3.149 de lei. Femeia a depus refuz de plată și din acel moment bulgărele s-a rostogolit, dând la iveală toate operațiunile și clienții păgubiți de angajata băncii. Cazul este remarcabil nu prin sumele extrase, ci prin ingeniozitate.

 

O parte din clienții băncii și-au recuperat, parțial sau total banii de la cea care i-a furat, alții urmează să îi recupereze sau au fost despăgubiți de bancă. Deoarece Emilia Daniela M. și-a recunoscut faptele și a declarat că le regretă și totodată a promis restituirea sumelor sustrase către clienții păgubiți sau către bancă, instanța a condamnat-o, săptămâna trecută, la pedeapsa cu închisoarea pe o perioada de 2 ani și jumătate, cu suspendare.

 

Crina Crainic

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.