O CARTE CUTREMURĂTOARE ȘI DETRACTORII EI

159

 Lansarea emoţionantă a unei cărţi cutremurătoare a avut loc recent și la festivalul televiziunilor de la Tg. Mureș, SIMFEST. Volumul „ALive – Auschwitz 70 de ani”, reunește în paginile sale transcrierea mărturiilor a șase supraviețuitori ai Holocaustului intervievați de Thea Haimovitz, precum și a dialogurilor moderate de Sebesi Karen, realizate chiar în imediata apropiere a barăcilor de la Auschwitz și transmise în direct. Cei care au elaborat întregul concept jurnalistic și au coordonat acest proiect media, unic în istoria TVR sunt: Emilia Avram și Adrian Rozenberg, producătorii programului, precum și Mihaiela Ilea și Cristina Berceanu, coordonatorii transmisiilor din Studioul TVR Cluj.

Romeo Couți, jurnalist TV senior este coordonatorul întregului proiect “Mărturii din infernul Holocaustului”.

„Holocaustul a fost şi va rămâne o pată neagră în istoria secolului XX şi în întreaga istorie mondială. Tragedia poporului evreu este cu atât mai mare cu cât, cunoscându-i pe evrei cu adevărat, realizezi ce oameni valoroşi au fost şi sunt, ce potenţial formidabil de a schimba lumea şi de a face lucruri extraordinare…Sunt interviuri ample care trebuie citite cu toată durerea pe care o transmit şi neînţelegerea minţii omului normal pentru asemenea experimente oribile care s-au petrecut în istoria umanităţii”, scrie Doina Gradea, membru al Consiliului de administraţie al TVR în cuvântul înainte.

Volumul inaugurează seria proiectelor TVR Cluj reunite sub denumirea “TVR de Colecție” care-și propune să aducă Arhiva de Aur pe rafturile bibliotecilor. Cărțile incluse în acest demers vor transpune în plan editorial materialele video realizate de TVR. Vorbitorii care au luat cuvântul la lansare au subliniat utilitatea unui astfel de exerciţiu de rememorare când în imediata noastră vecinătate constatăm că premierul Viktor Orban redeschide teme de discuţie şovine din perioada fascistă a Ungariei sub Miklos Horthy.

         „Volumul de față reunește materialele unei inițiative în premieră în România. Ea a fost asumată de directorul Romeo Couți și colaboratorii săi de la Televiziunea Română – Studioul Teritorial Cluj, și constă în a transmite, cu asistență cât se poate de calificată, celebrarea a 70 de ani de la eliberarea, de către trupele sovietice, în cadrul acțiunilor aliaților din Cel de Al Doilea Război Mondial, a celui mai sinistru dintre lagărele de exterminare organizate de naziști în Europa Centrală și Răsăriteană. În cuprinsul volumului cititorul găsește atât mărturii ale unor supraviețuitori, cât și transmisiunile efective realizate de la Oswiecin – Auschwitz, inclusiv de la ceremoniile oficiale ale celebrării internaționale,” a spus fostul rector al UBB, Andrei Marga.

Volumul „ALive – Auschvitz 70 de ani” a fost editat de prestigioasa editură brașoveană LIBRIS, în parteneriat cu TVR Cluj.

Proiectul „Auschwitz” și detractorii lui de la TVR Cluj

Deși pentru orice om de bună credință un astfel de proiect ar fi trebuit să aibă o semnificație aparte, și cu atât mai mult pentru un jurnalist al televiziunii publice, totuși, vocile antisemite din TVR Cluj au început să se facă auzite și să promoveze ideea că un astfel de program editorial este inoportun, disimulând  atitudinile antisemite în preocupări față de cheltuielile studioului.

De pildă, VIG EMESE GELMĂREAN, jurnalist senior TVR Cluj, a declarat în presa din Cluj „că se cheltuiesc 10.000 euro pentru o deplasare externă după care timp de un an de zile nu mai avem bani de producţii pentru programele noastre. S-au făcut mai multe deplasări în Republica Moldova, Ucraina şi Polonia (Auschwitz). Ce căutăm noi, TVR Cluj, acolo?”

Despre prietena acesteia, ne referim la DEBRECZENI HAJNAL, membru CA al TVR din partea UDMR, presa locală (Gazeta de Cluj – n.r.) a scris la acea vreme că reprezentanta uniunii a solicitat o anchetă centrală privind reportajele realizate de TVR Cluj în comunitățile românești din străinătate și la Auschwitz, fapt care a și condus la un control asupra TVR Cluj realizat de oamenii din televiziunea centrală.

UDMR s-a arătat deranjată de proiectele televiziunii de la Cluj

Agitația antisemită din interiorul TVR Cluj nu a fost străină de interesele UDMR, cei mai vocali contestatari ai proiectului „Auschwitz” fiind chiar jurnaliștii de la redacția maghiară. Potrivit Gazeta de Cluj, liderii UDMR, urmând linia politică de la Budapesta, s-au arătat deranjați de aceste programe și au cerut schimbarea din funcție a directorului TVR Cluj, Romeo Couți.

”Ceea ce a nemulțumit conducerea UDMR este faptul că programele realizate cu acest prilej au făcut în mai multe rânduri referire la aportul masiv al regimului horthyst în deportarea evreilor din Ardealul de Nord. În fond, un adevăr istoric cunoscut în prezent de toată lumea și imposibil de ocultat”, se arată în articolul Gazetei.

”Antisemitismul promovat de Viktor Orban și partidul său sunt însă cunoscute public, iar UDMR, partid care nu vrea să se pună de-a curmezișul politicilor maghiare, a percutat de îndată ce a avut ocazia”, publică în continuare Gazeta.

Reacțiile conducerii TVR Cluj la valul de antisemitism 

Conducerea TVR Cluj nu a rămas impasibilă la toată desfășurarea antisemită ce se dezvolta treptat în interiorul studioului și a decis să transmită o scrisoare de informare, chiar de avertizare, Președintelui – Director General al TVR.

Iată textul integral al scrisorii respective:


„Prin prezenta va solicit sprijinul pentru lamurirea unei situatii care poate pune institutia noastra intr-o postura delicata.

In urma unor articole de presa in care s-au prezentat luari de cuvant ale unor salariati ai TVR Cluj avute in cadrul unei sedinte comune a sindicatelor, sedinta organizata la inceputul lunii februarie a acestui an, a reiesit ca doamna Vig Emese Gelmarean, jurnalist tv senior al redactiei minoritati, ar fi criticat decizia conducerii TVR Cluj de a fi prezenti in Polonia, la marcarea a 70 de ani de la deschiderea portilor lagarului de la Auschwitz.

Citez:

“Doamna Emese a afirmat că se cheltuiesc 10.000 euro pentru o deplasare externă după care timp de un an de zile nu mai avem bani de producţii pentru programele noastre. S-au făcut mai multe deplasări în Republica Moldova, Ucraina şi Polonia. Ce căutăm noi, TVR Cluj, acolo? “ (sursa: http://www.stiridecluj.ro/social/scandal-la-tvr-sindicatele-il-acuza-pe-romeo-couti-ca-e-vataful-institutiei SCANDAL la TVR! Sindicatele îl acuză pe Romeo Couți că e ”vataful” instituției)

Pozitia doamnei Gelmarean a generat in mediile vizate – organizatii care au drept scop monitorizarea antisemitismului – interpretari potrivit carora personalul TVR Cluj nu ar fi fost de acord ca televiziunea clujeana sa fie prezenta in Polonia, unde a realizat proiectul “Holocaust – 70 de ani” – proiect editorial care a marcat 70 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord in perioada regimului hortyst.

Conducerea TVR Cluj a informat colectivul in adunarea generala lunara de la inceputul lunii ianuarie ca proiectul de la Auschwitz este integral acoperit din resurse financiare externe si ca nu vor fi afectate resursele interne ale TVR Cluj.

Succesul proiectului a fost confirmat și de scrisorile de felicitare primite de la Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, de la Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului si prin numeroase e-mail-uri primite pe adresa studioului.

Pentru a nu umbri aceasta reusita editoriala a televiziunii publice, dar si pentru a elimina suspiciunile de orice natura, conducerea TVR Cluj a adresat o solicitare scrisa sindicatelor din TVR (adresa nr. 529/02.03.2015) prin care solicita sa se transmita in scris daca citatul din presa se confirma, daca s-au facut intr-adevar referiri critice cu privire la deplasarea efectuata la Auschwitz, in ce context s-au facut astfel de afirmatii si care a fost pozitia moderatorilor sedintei fata de acest subiect.

Clarificarea aspectelor mentionate este importanta si evident in interesul institutiei. Afirmatiile de tipul celor mai sus amintite, aparute in spatiul public si atribuite unui jurnalist al TVR Cluj, consider ca trebuie lamurite si cred ca ar servi cauzei comune a tuturor salariatilor TVR Cluj, aceea de a nu se arunca institutia intr-o disputa publica legata de atitudini si manifestari antisemite.

 

Reamintim ca TVR Cluj a facut recent obiectul unei cercetari penale privin difuzarea unor materiale cu caracter antisemit”.

 

         TVR Cluj, confiscată de promotorii antisemitismului

 

Toate scandalurile de antisemitism care au marcat activitatea TVR Cluj, inclusiv cel legat de proiectul „Auschwitz”, nu au impresionat până la urmă prea mult conducerea TVR, ba mai mult, actualul PDG, IRINA RADU, a dispus cu câteva luni în urmă înlocuirea conducerii postului chiar cu persoanele care s-au remarcat de-a lungul timpului prin atitudini antisemite. Concret, Vig Emese Gelmărean face acum parte din Comitetul Director  al TVR Cluj și conduce redacția minorități, iar despre soțul acesteia, Alin Gelmărean, presa locală a publicat ample materiale care îl prezintă ca fiind adevăratul șef al TVR Cluj. Trebuie amintit și faptul că IRINA RADU a tratat cu indiferență totală seria de evenimente prilejuită de lansarea volumui „Alive – Auschwitz 70 de ani”, astfel încălcându-se cu bună știință chiar contractul de parteneriat încheiat cu editura Libris, prin care TVR se obliga la mediatizarea evenimentului.

1 COMENTARIU

  1. Mai bine ne-am vedea de morții noștri decît să plângem la mormînt străin. Ce ne tot îngramădim să pupăm mîinile urmașilor celor care ne-au adus comunismul, în loc să ne cinstim morții noștri!

LĂSAȚI UN MESAJ