După mai mult de un sfert de secol de la Revoluţie, comuniştii şi urmaşii lor încă mai continuă “slavizarea” Istoriei Clujului, Istoriei Ardealului. Oare până când ?

 

Titlul este un capitol din “Istoria, adevărul şi miturile”, de Ioan-Aurel Pop, actualul Rector al UBB. Academician. Este o a doua ediţie. Întreaga carte este o replică la “Istorie şi mit în conştiinţa românească” a lui Lucian Boia, istoric pe care l-am citit şi eu. Îmi place Lucian Boia. Pentru că scrie şi ceea ce nouă valahilor nu ne place să auzim. Adică, în adevărul lui Lucian Boia, întreaga istorie a valahilor (sau curuţilor, sau cumanilor, sau mujicilor, Doamne, suntem zeci de “triburi”), NU este o permanentă luptă planificată, de la Burebista şi Decebal încoace, pentru unitate naţională, cum am fost învăţaţi la şcoală, şi cum din păcate continuă să se predea şi azi copiilor noştri.

Academicianul Ioan-Aurel Pop dă replici la fiecare afirmaţie a lui Lucian Boia, din cartea acestuia. Interesant, nu se face nici o trimitere la istorici străini care au scris, scriu, mulţi predau istoria românilor, a României, la universităţi de prestigiu. Pe câţiva i-am întâlnit şi eu. Sunt cei mai credibili. Sunt obiectivi, foarte buni cercetători, imparţiali.

Perspectiva lor asupra a ceea ce a dus la existenţa actuală a poporului român este un şir de evenimente şi circumstanţe istorice favorabile formării actualei Românii. (Am auzit declaraţii publice ale celor mai mari comunişti-naţionalişti români susţinând acest adevăr). Niciodată aceste circumstanţe nu au fost iniţiate de poporul român, sau să fi pornit din actuala Românie.

Ultimul exemplu este Revoluţia Anticomunistă din Timişoara, decembrie 1989 (ca şi la 1848 şi alte mişcări majore europene). Revoluţia de la Timişoara a fost rezultatul căderii comunismului în întreaga Europă. România a apărut întotdeauna pe la sfârşitul acestor evenimente şi mult mai târziu în schimbările interne, de substanţă. Să fie aşezarea geografică? Să fie o caracteristică a valahilor? Să fie religia majoritar ortodoxă?

Antropologii şi psihologii răspund că toate la un loc. Avem o caracteristică a delăsării, iar vis-à-vis de disciplina şi rigoarea catolică şi protestantă din Vestul Europei, ortodoxismul nu ne-a ajutat niciodată. Din contră. Mai este chestia cu “mămăliga care explodează”. Explozia a fost şi va fi întotdeauna violentă, cu multă vărsare de sânge. De aceea raportându-ne la cultura şi valorile Vest-Europene (unde dorim să fim şi unde ne trimitem copiii să înveţe iar mulţi dintre noi să ne câştigăm o pâine) cei din vest ne consideră o naţiune brutală, încă primitivă.

Din punctul lor de vedere au dreptate. Cei care am trăit îndelung în alte ţări vestice, realizăm că naţiune noastră nu şi-a găsit încă rostul în lume. Peste 3 ani vom sărbători 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu celelalte două provincii. O sută de ani în timp istoric este cam puţin, dar un pic mai mult decât nimic.

Revenind la cei care sunt “şefi” ai universităţilor clujene după decembrie 1989.  “La începutul secolului XIX ungurii au făcut actuala UBB, una din cele mai bune universităţi din lume”. (Afirmaţie din Robert D. Kaplan. “Fantomele Balcanilor” – O călătorie în istorie, p. 151. Iar în 1929 un personaj britanic, Starkie, vedea Clujul că “ar putea fi un Oxford al Europei de Est”, Robert D. Kaplan: “Fantomele Balcanilor”, p. 154).

M-am adresat de peste 25 de ani rectorilor din Cluj, cu apelul pentru implementarea de reforme capitale. În vest aceste legislaţii sunt aplicate de secole. Cadrele universitare actuale (inclusiv tinerii angajaţi de foştii comunişti tot pe reguli şi principii comuniste) au fost angajaţi NUMAI cu acordul dictaturii partidului unic, PCR, şi aprobaţi de securitatea dictaturii comuniste. Aceste cadre didactice să-şi recâştige posturile prin concurs. Concurs anunţat în toate buletinele de specialitate din Europa şi din lume.  (Notă: Am publicat articolul “Deschideţi ţara altfel ne sufocăm cu toţii”). Contractul permanent pe post se va semna NUMAI după 6 ani de probă. Timp de 6 ani contractul (în perioada de probă), se reînnoieşte anual, sau nu. Interzicerea angajărilor în aceeaşi instituţie de învăţământ a rudelor de până la gradul IV. Eliminarea din funcţia de profesor în cazurile de plagiat şi furtul tematicilor / ideilor / informaţiilor din lucrările de masterat şi doctorat ale studenţilor. Eliminarea “inventării” de discipline numai ca profesorii să-şi menţină catedrele. Promovarea în grade universitare, NUMAI pe bază de excelenţă, profesorii dovedind perseverenţă în construcţia unei reputaţii profesionale internaţionale. Toate se pot legifera urgent pentru că avem modele probate de sute de ani.

Ciudat. Profesorii clujeni ştiu de aceste legi. Toţi au fost şi continuă să facă nenumărate călătorii în vest. Dar nimeni, absolut nimeni nu doreşte să vorbească sau să iniţieze un demers în implementarea acestora la Cluj. Dar afişăm o aroganţă care nu se justifică în istoria noastră, şi revendicăm tratament egal cu restul lumii.

Ridicol. Un fost Inspector General al Inspectoratului Şcolar Cluj (PNŢCD) îmi răspunde imbecil, cu un limbaj şi accent de la ţară (un ţăran ajuns la Cluj), că “revendicăm că doar nu ne doare gura”. Suntem reduşi mintal dar nu ne pasă. Nu se doreşte o normalizare a ţării. După mai mult de un sfert de secol de la Revoluţia Anticomunistă, continuăm să fim anormali şi să o ţinem tot aşa. Până la implementarea unor legi deja probate în lume, care să oblige excelenţa cadrelor universitare, nici un student nu poate fi mulţumit de ceea ce primeşte de la universitate.

Din 1989 până în prezent au fost zeci de cazuri de revolte ale studenţilor pentru eliberarea din funcţii a unor profesori. Toate au fost anihilate înainte de o rezoluţie. A scrie “o carte despre carte” este inutil. Când ocupi un scaun executiv trebuie să faci ceva pentru progresul instituţiei, oraşului, regiunii, culturii căreia aparţii, să aliniezi instituţia “în rând cu lumea”. După mai mult de un sfert de secol de la Revoluţia Anticomunistă, reconfirmăm continuarea unui “Somn Slavic”, acceptând o istorie cunoscută “cam subţire” la scară Europeană. Dovedim că nu se doreşte, nu vrem “o deslavizare” reală a Ardealului, a României.

 

Prof. Emil  Aluaş                                                       25 mai, 2015

Preşedinte-Fondator                                                  Cluj-Napoca, RO

Fundaţia  PRO  WEST

Mail: prowestfoundation@yahoo.com

Prezentare autor:

Cadru universitar în Europa şi SUA, refugiat politic în SUA în 1986, publicist cu peste 500 de editoriale/articole publicate în România şi Germania (Stuttgart), profesorul Emil Aluaş este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei PRO WEST, Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.