Indiferent de licitaţiile câştigate, evaziunea fiscală se moşteneşte de la un asfaltator la altul. Gazeta de Cluj a descoperit conexiunile între două mari dosare de evaziune fiscală. Este vorba de cel început de DIICOT la Sălaj unde firmele afaceriştilor Ioan Huluban, Galiş Ioan şi Gavril Biriş au efectuat o evaziune fiscală în valoare de 5 milioane de euro şi evaziunea fiscală în care pionul principal este patronul Cridov SRL, Cristian Mureşan- depistată în această iarnă.
Doi ani de muncă pentru un rechizitoriu pe măsură
Procurorii DIICOT, potrivit rechizitoriului, a început în 2012. Însă, percheziţiile urmate de arestarea inculpaţilor s-au efectuat abia în 2014. Timp în care, anchetatorii au reuşit să descopere evaziunea fiscală prim monitorizarea firmelor Euro Card 2000 SRL, Euro Card 2007 SRL şi Euro Trans Mol SRL deţinute de Ioan Huluban şi Galiş Ioan, doi afacerişti influenţi în Sălaj. Astfel că, activitatea infracţională desfăşurată de cei doi a dus direct la un politician din judeţul respectiv, fost consilier judeţean şi patron al firmei Ritorsa Trans SRL, Gavril Biriş.
Interesant pentru anchetatori a devenit şi fostul poliţist, Marinel Baidoc, totodată asociat cu Biriş în firma mai sus menţionată.
Dar, având în vedere că procesul nu decurge deloc favorabil pentru evazioniştii în cauză, recent, în 22 iulie a apărut un dosar la Curtea de Apel Cluj prin care Huluban, Galiş şi Baidoc cer strămutarea procesului ce se judecă de mai bine de doi ani la Tribunalul Sălaj
Reţeta evaziunii de cinci milioane de euro
Potrivit organelor de anchetă, totul a pornit de la un control al organelor fiscale desfăşurat în 2012, la o firmă care aparţine unuia dintre liderii grupării infracţionale, şi o sesizare către DIICOT.
Procurorii au stabilit că, începând cu anul 2010, au funcţionat mai multe societăţi ce aveau un comportament tip fantomă, acestea fiind folosite de către alte societăţi pentru a regla activitatea contabilă în vederea evitării bugetului de stat, sumele de bani obţinute în urmă activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia administratorilor societăţilor beneficiare care controlau şi societăţile „fantoma”. ”O caracteristică a grupului infracţional organizat este racolarea persoanelor fără adăpost, a unor persoane cu o stare materială precară, care, în schimbul unor sume modice de 100 sau 200 de lei, erau de acord să devină administratori ai acestor societăţi comerciale „fantoma”.
Unii dintre aceştia, după efectuarea controalelor de către organele fiscale, au fost sancţionaţi fără să aibă cunoştinţă însă despre fraudele fiscale desfăşurate cu ajutorul acestor societăţi de către liderii grupării de crimă organizată. Astfel, aceste persoane erau transportate de către liderii grupării în municipiul Zalău, respectiv la notarul public, la Oficiul Registrului Comerţului, la diferite unităţi bancare, unde semnau actele de cesiune, de deschidere de conturi, ulterior actele societăţii fiind preluate de către membrii grupării, inclusiv cardurile bancare şi codurile PIN aferente”, a declarat procurorul Dan Bubuiug. De asemenea, aceste persoane fără adăpost erau obligate să semneze chitanţe şi facturi fiscale în alb, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare cumpărare, împuterniciri, acestea fiind folosite ulterior pentru desfăşurarea unor activităţi economice fictive, respectiv achiziţionarea de bunuri, prestări servicii sau vânzarea unor bunuri.
Un exemplu elocvent este preluarea unei societăţi comerciale de către o persoană fără adăpost din oraşul Tăşnad, judeţul Satu Mare, care trăia într-un garaj în acest oraş, fără apa curentă şi electricitate, singurul venit al acestuia fiind ajutorul social în sumă de 127 de lei. După semnarea actelor de cesiune şi eliberarea documentelor bancare unul dintre liderii grupării a ridicat de la o unitate bancară cardul bancar întocmit pe numele persoanei fără adăpost, precum şi codul PIN. În perioadă desfăşurării activităţii infracţionale pe această societate într-o singură luna liderii grupului de crimă organizată au derulat sume de zeci de mii de euro.
Pentru loialitatea cu care conducea fictiv şase firme fantomă, un bucureştean a fost cadorisit de către afaceriştii sălăjeni cu un bolid BMW X6, în valoare de aproximativ 60.000 de euro, autoturism cu care s-a prezentat de altfel la audieri.
I-au găsit pe ”Cridovari”
În ceea ce priveşte dosarul CRIDOV, apar tot mai multe persoane care se întreabă de unde a pornit ancheta. ”Prietenii” lui Cristian Mureşan, cercetaţi şi ei în dosarul respectiv, se află acum în control judiciar. Mai mult de jumătate din personalul angajat la firma de construire şi reabilitare de drumuri, Cridov, şi-au dat demisia după ce Mureşan a fost reţinut de procurori.
Imediat după, Diferit SRL, firma soţilor Daniela şi Nicolae Petri, au câştigat licitaţia pentru construirea centurii ocolitoare din Floreşti.
XS Sud, condusă de Oniza, a văzut, conform bârfelor din târg, o ameninţare mult prea mare în firma lui Mureşan, Cridov, care de altfel, câştiga în ultimii ani licitaţii şi în afara judeţului Cluj.
Încă nu este exclusă ipoteza ca Nicolae Petri şi Ioan Baltă, zis Oniza să se fi împrieteni cât au colaborat la Satu Mare şi să îşi fi dorit ”să-l scoată de pe piaţă” pe Cridov.
Însă, potrivit documentelor din cele două dosare de evaziune fiscală, ”cridovarii” s-au încurcat cu Ioan Huluban, Galiş Ioan şi Gavril Biriş şi mulţi alţii ce acum se prezintă în faţa instanţei din Sălaj.
Reamintim că şi în dosarul Cridov se regăseşte celebra reţetă de evaziune fiscală: firme cu activitate economică reală, achitau facturi către firme fantomă, banii erau ridicaţi în aceeaşi zi, şi împărţiţi.
Pâinea cea de tot ”asfaltul”
După cum era normal, contractele babane obţinute de firmele inculpaţilor mai sus menţionaţi veneau de la stat, contracte de deszăpezire sau de construire a drumurilor.
Ritorsa Trans SRL a lui Biriş şi Baidoc a câştigat 7,890 milioane lei fără TVA în 2012 pentru Alba. Diferit SRL luase contractele pe Cluj, iar firma lui Galiş şi Huluban, Euro Card 2007 SRL, ce avea ca obiectiv de activitate ”comerţ cu ridicata al combustibililor solizi(material din care se face asfaltul)” colabora cu Cridov şi ceilalţi.
Astfel că, prin intermediul Recupero SRL, dosarul Cridov conţine conexiunile cu dosarul din Sălaj
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Biroul Teritorial Sălaj a solicitat identificarea şi verificarea circuitelor financiare derulate prin intermediul mai multo societăţi cu activitate reală printre care : EURO CARD 2000 SRL, EURO CARD 2007 SRL, EURO TRANS MOL SRL, GENERAL DJU CONSTRUCT SRL, OLISERV TOTAL SRL, RITORSA TRANS SRL, ROLYDAN CONSTRUCT SRL ŞI societăţi fără activitate economică printre care: UNIQUE PRESTIGE CSD SRL, MED AMB IMPEX SRL, NEW AMEDEEA SRL, (…) ŞI TITAN TRANS SPEDITION SRL”, controlate de grup infracţional organizat.
Şi astfel s-au descoperit că între firmele mai sus menţionate se efectua atât evaziunea fiscală din dosarul de la Sălaj, unde prejudiciul este de cinci milioane de euro, cât şi în dosarul Cridov unde prejudiciul ajunge la 18 milioane de lei.
Reprezentanţii societăţilor fără activitate economica emiteau facturi fictive însoţite, de regula, de plata unor sume de bani din conturile societăţilor cu activitate rea în conturile societăţilor fără activitate, de unde sumele de bani erau retrase sub diverse titluri fictive (restituire aport social, achiziţii materii prime, ridicare numerar) sau de la bancomate, în aceeaşi zi în care erau depuse, iar la finalul zilei soldul era, de regulă zero.
Cu alte cuvinte, inculpaţii, aceşti mari afacerişti ce s-au îmbogăţit prin evaziune fiscală şi delapidare, lucrau în grupuri infracţionale bine structurate. Astfel că, la nevoie mare de bani(la negru), firmele evazioniştilor din Sălaj, se intersectau cu cele acum cercetate în dosarul Cridov care, desigur se foloseau de persoane străine pentru a muta banii dintr-o firmă într-alta .
În ediţia următoare vom dezvălui cum anumite persoane ce în Cluj-Napoca sunt considerate de neatins sau afacerişti oneşti, poate chiar avocaţi, s-au murdărit pentru a înainta în cariera proprie.