De mai mulți ani de zile, Maria și Aurel Bojan din comuna clujeană Feleac se luptă în instanță să obțină o parte din bunurile pe care le-a primit moștenire de la un bătrân pe care l-au îngrijit. Chiar dacă dețin toate actele legale, ghinionul lor a constat în faptul că unul dintre cei care le contestă drepturile este o ”cunoștință” a cunoscutului judecător Gabriel Năsui. Magistratul clujean a fost sancționat cu plimbarea prin câteva instanțe pentru că se implica în dosare din care, în mod normal, ar fi trebuit să se recuzeze.

 

Maria Bojan se plânge de faptul că de mai mulți ani de zile se judecă cu rudele îndepărtate ale unui bătrând pe care l-a îngrijit, împreună cu soțul ei, Aurel.

”Eram prieteni de familie cu bătrânul Ioan Flic. El a rămas singur și nu mai avea cine să-l grijească. Ne-am ocupat noi de el și ne-a lăsat drept moștenire bunurile lui, casa și niște pământ. Testamentul arată negru pe alb că ”las întreaga mea avere mobilă și imobilă, ce se va găsi în patrimoniul meu, la data încetării mele din viață, soților Aurel Bojan și Maria Bojan. În 8 iunie 1999, a murit și noi ne-am ocupat de tot, de înmormântare și de toate cele. După aia, timp de 10 ani, nimeni nu a avut nicio problema cu noi. Noi am folosit acea casă, am mai făcut mici amenajări, doar este a noastră, moștenită legal prin testament. Totul a fost bine până când ne-am trezit cu o citație acasă în care ne anunța că am fost dați în judecată de sora fostei soții a lui Flic, Lucreția Calbajos, care ne cerea jumătate din averea batranului. De fapt, în spatele femeii sunt copiii acesteia pentru că și Lucreția Calbajos este foarte bătrană. Chiar dacă nu a fost în stare să-i ducă un pahar cu apă lui Ioan Flic, ea a cerut Judecătoriei Cluj-Napoca să constate că este moștenitoare legală, dar și să anuleze în parte un certificat de mostenitor prin care Victoria Flic, adică soră-sa, îi lasă soțului ei întreaga avere. Certificatul de moștenitor a fost obținut de bătrânul Ioan Flic în 1988. Acum, spuneți și dumneavoastră, vi se pare normal ca bunurile pe care noi le-am primit prin testament să ne fie luate după atăția ani?!

Noi am avut o mulțime de probe. Am cerut ca Lucreția Calbajos să fie audiată, am arătat că cererea ei este prescrisă. Judecătorul Gabriel Năsui a ținut dosarul în sertar ca să pierdem recursul și a luat din dosar testamentul pe care l-a lăsat Victoria Flic. Hotărârea nu mi-a fost comunicată la timp și nu am mai putut face recurs. Sunt sigură că în spatele acestui dosar au fost bani frumoși“, spune Maria Bojan.

În momentul de față, procesul care a fost deschis în 2008 trenează și acum și este judecat de magistratul clujean Ramona Claudia Rus.

 

Sancționat de formă

Judecătorul clujean Gabriel Năsui, cunoscut în presă drept ”judecătorul din jacuzzi”, după ce a judecat procesul unui prieten şi i-a dat câştig de cauză a fost exclus din magistratură de către Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorul Năsui a contestat soluţia CSM la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie, iar instanţa superioară a transformat excluderea lui Năsui într-o mutare disciplinară la Alba Iulia pentru 6 luni. După acest termen, Năsui s-a a întors la dosarele din Cluj şi va continua să facă să funcţioneze şi să alimenteze sistemul unei justiţii care l-a scăpat de la excluderea din magistratură. Pentru magistraţii de la Înalta Curte nu a contat decât un singur lucru: dacă excluderea din magistratură a judecătorului clujean ar fi fost menţinută s-ar fi creat un precedet periculos pentru tagma robelor şi chiar ei ar fi fost în pericolul prin care Năsui a trecut. Ei nu s-au uitat la mărul stricat din coş, nu a contat că “epidemia” poate contamina, important a fost ca toate merele să rămână împreună în acelaşi coş pentru că există situaţii în care cantitatea, şi nu calitatea, are un cuvânt şi vot important de exprimat.

“Înlocuieşte sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură, prevazută de art. 100 lit. e din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu cea a mutării disciplinare pe o perioadă de 6 luni la Curtea de Apel Alba – Iulia”, arată sentinţa ÎCCJ.

 

Procese cu bulbuci

Pe 20 august 2012, Inspecția Judiciară a CSM a publicat o informare privind ultima sesizare la adresa judecătorului clujean Gabriel Năsui. “Ca urmare a publicării în mass-media a unor informaţii şi imagini referitoare la existenţa unei presupuse legături de prietenie între domnul  judecător Gabriel Năsui de la Curtea de Apel Cluj şi un om de afaceri care este implicat în unele dosare judecate de magistrat, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, demarând verificări cu privire la aspectele de conduită semnalate. Verificările sunt efectuate în temeiul art. 45 şi următoarele din Legea  317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, modificată prin Legea nr. 24/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 51/23. 01. 2012”, arată comunicat CSM.

Mai multe cotidiane centrale si locale au publicat fotografii cu judecatorul Gabriel Nasui si omul de afaceri Cristian Babos intr-un hotel de cinci stele din Saint Moritz. Presa a scris ca vacanta in renumita statiune din Elvetia ar fi avut loc in ianuarie 2009, iar peste o luna si jumatate, pe 2 martie, judecatorul Gabriel Nasui a dat o sentinta in baza careia Cristian Babos urma sa primeasca peste 746.000 de euro intr-un litigiu comercial. Magistratul clujean a negat ca l-ar cunoaste pe Babos si ca ar fi fost cu el in Elvetia

Aceasta nu este prima abatere a judecătorului clujean. El a judecat un proces în care era parte societatea comercială SC Bogdi la care soția lui, Bogdana, are acțiuni împreună cu familia ei, Adriana (mama), Dragoș (fratele) și Petru Tomoioagă (tatăl). Socrul judecătorului clujean este un politician și om de afaceri din Baia Mare. Este implicat în afaceri cu lemn și a candidat la postul de primar al municipiului Baia Mare din partea Partidului Verde. Petru Tomoioagă este cunoscut în Baia Mare pentru o afacere “cu cântec” în urma căreia Alin Bădiceanu (fiul senatorului băimărean Nistor Bădiceanu).

 

Cum inamovibil se transformă în imobiliar

În 2010, judecătorul Năsui a cumpărat o casă pe strada Venus, iar pentru că locuința nu-i satisfăcea nevoile, a decis să o renoveze și să o extindă. În același an, datorită prietenului său, avocatul Călin Budișan, l-a cunoscut pe Vasile Tușa un constructor cu care s-a înțeles să îl angajaze pentru lucrare. Acontul a fost de 15.000 de lei, iar la finalizarea lucrării, magistratul trebuia să îi plătească lui 25.000 de euro. Năsui spune că lucrările trebuiau să înceapă la sfârșitul lui martie 2011, dar pentru că Tușa a întârziat începerea lucrărilor, judecătorul clujean a cerut rezilierea contractului și un apartament pe care îl are Vasile Tușa. Logica în baza căreia Năsui a venit cu această cerere este următoarea: constructorul este prieten cu avocatul Budișan, atât de prieten încât soția lui Budișan este avocatul la care fiica lui Tușa își face stagiatura. Budișan împreună cu Tușa sunt asociați și au construit un bloc în localitatea Apahida, iar în cadrul acestui bloc, tușa deține trei apartamente. Conform judecătorului clujean, Tușa l-ar fi asigurat că dacă nu se ține de cuvânt îi va da, drept despăgubire, un apartament.

 

Norocos în imobiliare, ghinionist în altele

După ce a judecat procesele în care apare prietenul lui, pentru Năsui a urmat o perioadă de “boom” imobiliar. În 2007, judecătorul era posesorul unui apartament cumpărat, apoi în 2009 și-a mai cumpărat un apartament, în 2010 o casă iar în 2011 a avut bani pentru a renova și extinde casa. El spune că cumpărarea casei a fost posibilă prin “forțe proprii” și cu ajutorul unui împrumut (de 85.000 de euro) la bancă, care de altfel și apare în declarația de avere.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.