O firmă de garsonieră, cu numai patru angajaţi, se va ocupa de întreţinerea drumurilor naţionale din judeţul Cluj și din restul țării. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit companiei Teo Trans Consulting un contract de aproximativ 80 milioane de euro pentru lucrări de întreţinere curentă. Firma este condusă de familia fostului director al Direcției de Achiziții din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale România (CNADNR).

Potrivit Sistemulului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), CNAIR a atribuit contracte de 369,94 milioane de lei, fără TVA, firmei Teo Trans Consulting, societate ce are sediul într-o garsonieră dintr-un bloc din București. Contractele vizează lucrări de întreţinere curentă a drumurilor, pe timp de vară, arată un anunț publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Contractele sunt împărţite pe mai multe loturi astfel: lot 1 – Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Bucureşti, lot 2 – DRDP Craiova, lot 3 – DRDP Timişoara, lot 4 – DRDP Cluj, lot 5 – DRDP Braşov, lot 6 – DRDP Iaşi, lot 7 – DRDP Constanţa.

Lotul pentru drumurile administrațe de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj a fost adjudecat pentru suma de  51.572.115 lei fără TVA pentru următorii 4 ani. Această sumă este mult mai mică decât valoarea estimativă a contractului, de 798.294.440 lei fără TVA.

Singurul lot unde au existat două oferte a fost pentru DRDP Cluj, însă doar una a fost admisibilă.În cazul celorlalte loturi – pentru DRDR Timișoara, DRDP Craiova, DRDP București, DRDP Brașov și DRDP Iași, oferta depusă de firma din București a fost unică.

Firma care a câștigat contractual gigant scos la licitație de CNAIR va trebui să cureţe şi să înlocuiască indicatoarele rutiere de pe drumurile naţionale, să facă unele reparaţii la zidurile de sprijin şi parapetele din beton şi la cele metalice. De asemenea, compania va trebui să se ocupe şi de realizarea marcajelor longitudinale (cele de pe asfalt) şi să instaleze butoni reflectorizanţi în suprafaţa carosabilă, şi să instaleze, acolo unde este cazul, şi panouri fonoabsorbante. Aceleaşi sarcini le are şi pentru drumurile naţionale administrare de celelalte Direcţii regionale din ţară, la care a câştigat licitaţia. Aceste lucrări vor fi făcute oridecîte ori este nevoie, în fiecare an din cei patru de valabilitate a acordului, urmând să fie semnate contracte subsecvente.

Teo Trans Consulting avea, la sfârşitul anului trecut doar 4 angajaţi și a înregistrat venituri de 22,9 milioane lei (5 milioane de euro), după cum reiese din datele publicate pe site-ul Ministerului FInanțelor Publice. La societatea Teo Trans Consulting SRL sunt acționari fratele și mama lui Theodor Răzvan Emil Teodorescu, fost director al Direcției de Achiziţii din cadrul CNADNR.

 

Contractele cu statul au curs anul acesta

În 14 iunie 2018 Teo Trans Consulting SRL încheie cu CNAIR 5 contracte acord cadru în valoare de 5 milioane de euro pentru lucrări de întreţinere curentă pe timp de vară „Estetică rutieră şi scurgerea apelor” pentru 4 ani cu direcţia regională Iaşi, loturile Focşani, Piatra Neamţ, Bacău, Câmpulung Moldovenesc şi Suceava.

După aproximativ o lună, în 27 august 2018, Teo Trans Consulting SRL încheie cu CNAIR 4 contracte acord cadru în valoare de aproape 6,5 milioane de euro pentru executare lucrări de „Întreţinere poduri, pasaje, podeţe, tuneluri. Întreţinerea zidurilor de sprijin şi prevenirea efectelor inundaţiilor pe o perioada de 4 ani cu direcţia regională Bucureşti, loturile Tărgovişte, Buzău, Alexandru şi Ploieşti.

În 4 septembrie 2018, Teo Trans Consulting SRL încheie cu CNAIR 6 contracte acord cadru în valoare de peste 13 milioane de euro pentru executare lucrări de „Întreţinere poduri, pasaje, podeţe, tuneluri. Întreţinerea zidurilor de sprijin şi prevenirea efectelor inundaţiilor pe o perioada de 4 ani cu direcţia regională Constanţa, loturile Constanţa, Tulcea, Brăila, Slobozia, Călăraşi, Secţia Întreţinere Autostrăzi Autostrada A2+A4. În aceeași zi, Teo Trans Consulting SRL încheie cu CNAIR 3 contracte acord cadru în valoare de aproape 6 milioane de euro pentru „lucrări de întreţinere curentă pe timp de vară a părţii carosabile, acostamente, benzi de urgenţă şi benzi de încadrare” pentru 4 ani cu regionala Bucureşti, loturile autostrada A1, A2, A3.

În 6 septembrie 2018:Teo Trans Consulting SRL încheie cu CNAIR 6 contracte acord cadru în valoare de peste 4,5 milioane de euro pentru executare lucrări de „Întreţinere poduri, pasaje, podeţe, tuneluri. Întreţinerea zidurilor de sprijin şi prevenirea efectelor inundaţiilor pe o perioada de 4 ani cu direcţia regională Cluj, loturile Satu Mare, Zalău, Alba, Baia Mare, Bistriţa, lot 10 Cluj.

După o zi, în 7 septembrie 2018 Teo Trans Consulting SRL încheie cu CNAIR 2 contracte acord cadru în valoare de peste 4,5 milioane de euro pentru „lucrări de întreţinere curentă pe timp de vară a părţii carosabile, acostamente, benzi de urgenţă şi benzi de încadrare” pentru 4 ani cu regionala Timişoara, loturile Cunţa-Ilia, Ilia-Remetea.

A mai trecut o săptămână, iar în 14 septembrie 2018 Teo Trans Consulting SRL încheie cu CNAIR 7 contracte acord cadru în valoare de peste 7,5 milioane de euro pentru lucrări de întreţinere curentă pe timp de vară „Estetică rutieră şi scurgerea apelor” pentru 4 ani cu direcţia regională Bucureşti, loturile Bucureşti Nord, Bucureşti Sud, Piteşti, Ploieşti, Autostrada A2, Alexandria şi Târgovişte.

În 19 septembrie 2018 Teo Trans Consulting SRL încheie cu CNAIR 6 contracte acord cadru în valoare de peste 9,5 milioane de euro pentru executare lucrări de „Întreţinere poduri, pasaje, podeţe, tuneluri. Întreţinerea zidurilor de sprijin şi prevenirea efectelor inundaţiilor pe o perioada de 4 ani cu direcţia regională Cluj.

În 2 octombrie 2018 Teo Trans Consulting SRL încheie cu CNAIR 3 contracte acord cadru în valoare de peste 3 milioane de euro pentru lucrări de întreţinere curentă pe timp de vară „Estetică rutieră şi scurgerea apelor” pentru 4 ani cu direcţia regională Braşov, loturile Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Autostrăzi.

 

În 4 octombrie 2018 Teo Trans Consulting SRL încheie cu CNAIR 4 contracte acord cadru în valoare de aproape 3,5 milioane de euro pentru lucrări de întreţinere curentă pe timp de vară „Estetică rutieră şi scurgerea apelor” pentru 4 ani cu direcţia regională Timişoara, loturile Cunţa-Ilia, Ilia-Remetea, Remetea-Nădlac şi Deva.

De asemenea, în 18 octombrie 2018 Teo Trans Consulting SRL încheie cu CNAIR 2 contracte acord cadru în valoare de aproape 4,5 milioane de euro pentru executare lucrări de „Întreţinere poduri, pasaje, podeţe, tuneluri. Întreţinerea zidurilor de sprijin şi prevenirea efectelor inundaţiilor pe o perioada de 4 ani din zona Suceva şi Câmpulung.

Iar ultimul, cel din 29 octombrie 2018 Teo Trans Consulting SRL încheie cu Compania naţională de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR) 5 contracte acord cadru în valoare de aproape 79 milioane de euro pentru întreţinerea pe vreme de vară, pe o perioadă de 4 ani, a drumurilor din jurisdicţia administrativă a regionalelor Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi şi Constanţa.

 

Relația cu acționarii companiei, investigată de ANI

 

În 2013, conducerea CNADNR a decis să rezilieze un contract în valoare de peste 7,5 milioane de euro, atribuit unei asocieri formate din companiile SC Aduna Servimob SRL şi SC Teo Trans Consulting SRL, după ce mai multe firme care au participat la licitaţia aferentă atribuirii acestui contract au acuzat existenţa unui conflict de interese. Asta, deoarece patronii SC Teo Trans SRL erau fratele şi mama directorului de achiziţii al autorității contractante. Lucrurile s-au tranşat definitiv la începutul anului 2015, când Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, precum şi săvârşirea unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, de către acelaşi Theodor Răzvan Emil Teodorescu, fost director al Direcţiei Achiziţii Finanţare de la Buget din cadrul CNADNR. Faptele constatate au fost săvârşite în perioada aprilie-octombrie 2013. Concret, inspectorii de integritate au constatat că, în exercitarea funcţiei de conducere, Theodor Răzvan Emil Teodorescu a semnat o serie de documente privind încheierea unui acord-cadru, având ca obiect executarea unor lucrări de marcaje rutiere la reţeaua de autostrăzi şi drumuri din administrarea CNADNR. Primul lot, având ca beneficiar Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Bucureşti, a fost încheiat cu asocierea formată din Aduna Servimob SRL cu SC Teo Trans Consulting SRL, în condiţiile în care fratele directorului CNADNR deţine funcţia de administrator şi de asociat la această din urmă companie, susţineau inspectorii de integritate.

Mai mult, în anul 2013, Grupul suedez Geveko a anunţat că a cedat persoanei fizice Adrian Mugurel Teodorescu, acţionarul majoritar de la Teo Trans Consulting SRL, fratele lui Teodor Răzvan Emil Teodorescu – director de achiziţii în CNADNR -, participaţia de 90% deţinută la firma de marcaje rutiere Plastidrum. Mai mult, la Plastidrum, asociat minoritar, cu 10 procente, era chiar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Plastidrum a încheiat în 2006 mai multe contracte, în valoare totală de 87 de milioane de euro, pentru întreţinerea marcajelor rutiere pe drumurile naţionale, acordurile având o durată de cinci ani. La sfârşitul anului 2012, Consiliul Concurenţei a amendat Plastidrum SRL cu 1,56 milioane de lei, iar CNADNR cu 3 milioane de lei, pentru trucarea unei licitaţii.

Șase loturi, în valoare de 74 de milioane de lei, dintr-un contract de întreținere de drumuri, alocate dintr-un foc de CNAIR aceleiași companii.

Firma câștigătoare, care este deținută de fratele fostului director al autorității contractante, a primit, o săptămână mai târziu, un alt contract de la Compania Națională de Aeroporturi București.

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.