O firmă clujeană de apartament, Kanata Invest Corporation SRL, cere înlocuirea membrilor Consiliului de Administraţie de la Cemacon, unul dintre cei mai mari producători de cărămidă din Transilvania. La firma Kanata este acționar și administrator Daniel Almășan care, potrivit unor informații, ar fi stabilit în Canada. El deține 6% din acțiunile Cemacon pe care le-a dobândit în urma unor tranzacții bursiere. Potrivit surselor Gazeta de Cluj, acțiunile respective ar fi cumpărate de la firma Consultanță Andrei&Andrei deținută de Andrei Cionca. În momentul de față, principala problemă a producătorului de cărămizi este refinanțarea de la BCR a unui credit mai vechi pentru care Cemacon este gata să pună gaj fabrica pe care tocmai a retehnologizat-o.

 

Pe 22 ianuarie 2015, firma Daniel Almășan a înregistrat firma Kanata Invest Corporation care se ocupă de dezvoltare imobiliară. În urma bilanțului anual depus la finanțe, firma are zero cifră de afaceri, o pierdere de 75.287 de lei și datorii de peste 7,3 milioane de lei. Firma își are sediul într-un apartament de pe o stradă din cartierul clujean Gheorgheni.

La aproximativ o săptămână de la înființare, compania deținută de Almășan a cumpărat un pachet de aproximativ 5% din acțiunile Cemacon pe piața secundară. ”Pe piața secundară se garantează deținătorilor de titluri posibilitatea negocierii acestora şi transformarea lor în lichidităţi, în funcţie de cerere şi ofertă, certificând astfel că titlurile respective au o anumită valoare. Ca expresie a reglării libere a cererii şi ofertei de valori, ca barometru al nevoii de capital, dar şi al stării economiei naţionale, piaţa secundară poate fi considerată ca o piaţă absolută”, arată un broker.

În aceeași perioadă de timp, firma Consultanță Andrei&Andrei, controlată de șeful Casei de Insolvență Transilvania, care deținea un pachet de aproximativ 25 % din acțiunile Cemacon a anunțat că vinde un pachet din acțiunile Cemacon. La data respectivă, reprezentanții firmei susțineau că, etapizat, doresc lichidarea întregului pachet de acțiuni și retragerea lor din afacere. Cu toate acestea, firma lui Cionca se regăseste și astăzi în structura acționariatului la Cemacon.

Tranzacția dintre firma Kanata și vânzător a fost făcută la suma de 0,304 lei/acțiune, la o capitalizare bursieră de 34,65 milioane lei (7,64 milioane euro). Pachetul de 5,7 milioane acțiuni cumpărat de Kanata Invest Corporation a fost de 1,73.

Pe lângă pachetul de la Cemacon, Almășan a mai cumpărat un alt pachet, tot de 5% de o firmă clujeană de IT, Life is Hard.

Practic, se poate trage concluzia că Almășan a înființat special această firmă pentru a intra în structura Cemacon.

O altă coincidență bizară constă în faptul că cererea de schimbare a membrilor Consiliului de Administrație a fost depusă exact când există o serie de nemulțumiri în structura acționariatului Cemacon legat de refinanțarea unui credit de la BCR pentru care se pune gaj fabrica companiei care a fost retehnologizată.

Daniel Almășan nu a răspuns apelurilor reporterilor Gazeta de Cluj pentru a-și exprima punctul de vedere.

sediu sc kanata

Love(le) BOF

În 2011, când producătorul de blocuri ceramice avea probleme financiare BCR a acordat companiei un credit de peste 33 de milioane de euro.

Ulterior, în mod atipic, BCR a acceptat să nu mai primească înapoi întreaga sumă acordată, ci doar 18 milioane de euro, restul datoriei urmând să fie convertită în acțiuni administrate prin intermediul unui fond. În această schemă a intervenit Andrei Cionca, șeful Casei de Insolvență Transilvania, care a făcut lobby pentru convertirea a 12 milioane de euro în acțiuni cedate în favoarea fondului Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BOF).

„Părţile au convenit îngheţarea şi conversia integrală a creanţei deţinute de fondul de investiţii în cuantum de 58,03 milioane de lei în acţiuni Cemacon ca parte a procesului de restructurare a împrumutului Cemacon acordat de BCR, conform hotărârii AGEA din data de 22 decembrie 2014”, se arată într-un raport al fondului.

Ulterior, BoF și-a transformat creanța pe care o avea la Cemacon în acțiuni, însă valoarea acțiunilor este de 1,7 milioane de euro. Diferența între valoarea datoriei și cea a acțiunilor rezultă din faptul că principalul acționar al Cemacon,  KJK FUND II, a dublat capitalul social al Cemacon, de la 8,2 milioane de lei la 16,4 milioane de lei. În cadrul conducerii BoF, se află Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), unul dintre ”creierele” BCR-ului. El a demisionat anul trecut din cadrul Băncii Comerciale Române pentru evitarea unei situații de conflict de interese. O firmă patronată de Pogonaru, Central Euro­pe­an Financial Services, a încheiat un parteneriat cu un fond internaţional de in­ves­ti­ţii pentru a cumpăra credite neperformante de la BCR

În cadrul fondului Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, alături de Pogonaru se află și Erste Bank, grupul care controlează și BCR-ul.

Acum, BoF deține aproape 28% din acțiunile Cemacon. Potrivit surselor financiare, Pogonaru ar rămâne cu 5% dacă dintr-o eventuală vânzare a acțiunilor s-ar câștiga mai puțin de 12 milioane de euro și orice sumă depășeste valoarea pe care BCR o mai are de recuperat.


 

Reprezentanții Cemacon spun că refinanțarea se face în condiții avantajoase

Potrivit unui punct de vedere emis de producătorul de cărămizi, ”Cemacon a finalizat, în 2015, restructurarea financiară, în urmă căreia îndatorarea bancară poate fi susținută din activitatea curentă a companiei. Acum, însă, nu vorbim despre o îndatorare suplimentară, ci doar despre o refinanțare a datoriei existențe, dar în condiții mai avantajoase pentru companie. Majorarea de capital se face cu aprobarea Adunării Generale a Acționarilor și este un proces implementat în majoritatea companiilor listate, având că scop motivarea managementului. Numărul acțiunilor va crește cu 5%; variația prețului acțiunilor în piață este influențat de performanțele operaționale ale companiei, de free float-ul existent, dar și de cererea și ofertă din piață de capital. Motivarea echipei de management prin cooptarea în acționariat va conduce la creșterea încrederii acționarilor și investitorilor în soliditatea afacerii și la continuarea livrării de rezultate de top pentru companie.”


 

În data de cinci septembrie, când pe ordinea de zi a adunării generale a acționarilor se va discuta alegerea de noi membri pentru consiliul de administrație, se va decide și asupra , proiectului de hotărâre al Cemacon prin care reprezentanții companiei mai doresc ”aprobarea contractării unui credit în vederea refinanțării creditului contractat cu BCR în baza Contractului de Credit nr. 2 din data de 19.03.2015 și suplimentării capitalului de lucru și mandatarea Consiliului de Administrație pentru a negocia condițiile refinanțării în următoarele limite maxime: valoarea maximă a facilității 60.000.000 RON: a. Refinanțare – 55.000.000 RON  b. Capital de lucru – 5.000.000 RON”. Garantarea acestei refinanțări se va face cu activele fabricii din Recea, județul Sălaj”, arată proiectul.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.