O instituția media rusă s-a înregistrat ca agent străin în SUA

42

RT, instituție media controlată de Moscova, cunoscută anterior drept Russia Today, s-a înregistrat ca agent străin în SUA la cererea Washingtonului, în contextul suspiciunilor oficialilor americani că grupuri media ruse că ar fi dezinformat în timpul campaniei electorale din anul 2016.

T&R Productions LLC, o corporație cu sediul la Washington, s-a înregistrat la Departamentul american al Justiției în conformitate cu Actul de Înregistrare pentru Agenți Străini (FARA) ca agent pentru ANO TV-Novosti, compania care controlează instituția media RT, informează site-ul postului France 24, citat de cotidianul.ro.

Legislația privind agenții străini are rolul de a impune norme de transparența activiștilor și politicienilor care acționează în numele unor interese străine la Washington și în mod expres exclude organizațiile media americane și străine.

Oficiali din cadrul serviciilor de informații americane afirmă că instituția media a încercat să influențeze scrutinul prezidențial în interesul Kremlinului, acuzație respinsă de Russia Today și Președinția de la Moscova.

Twitter a comunicat că Russia Today, grup media indicat de serviciile de informaţii americane în legătură cu ingerinţele în campania electorală, a cheltuit cel puţin 274.000 de dolari pentru 1.823 de mesaje publicitare sau promoţionale care „în mod categoric ori potenţial au vizat piaţa americană”.

În replică, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat de la Moscova, a declarat recent că există în plan adoptarea unui proiect legislativ ce prevede că instituțiile media americane și din alte state ce activează în Rusia ar putea fi desemnate drept „agenți străini”.

Astfel, aceste instituții ar fi obligate să prezinte autorităților ruse rapoarte privind sursele finanțării și personalul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ