Principalul om acuzat că se află în spatele loviturii de stat eşuate din Turcia, imamul Fethullah Gulen, este patronul a unsprezece instituţii şi fundaţii care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, a comunicat ambasadorul turc la Bucureşti, Osman Koray Ertaş. Şi în Cluj-Napoca există o şcoală înfiinţată de cel pe care preşedintele turc îl vrea capturat şi anume Şcoala Gimnazială Internaţională Spectrum.

 

Cine este Fethullah Gülen

Aflat în exil în Statele Unite din 1999, predicatorul turc Fethullah Gülen este acuzat de preşedintele Turciei, Tayyip Erdoğan că a iniţiat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia, care a fost înfrântă. Ankara urmează să solicite în curând Washingtonului, în mod oficial, extrădarea predicatorului. Gülen respinge aceste acuzaţii, condamnă lovitura de stat eşuată şi afirmă că s-a împotrivit mereu violenţei.

Gülen exercită o influenţă deosebită în Turcia, controlând poziţii cheie din poliţie şi justiţie, acestea fiind folosite pentru a ataca adversarii politici, scrie în cartea “Armata Imamului” jurnalistul Ahmet Sik, care a ajuns la închisoare după publicarea volumului.

Fethullah Gülen este unul dintre cei mai importanţi oameni din lumea islamică. Mişcarea condusă de a Gülen luat naştere în anii ’60, în oraşul Izmir, acolo unde el a fost preot musulman. Guleniştii conduc şcoli din 140 de ţări, inclusiv de pe teritoriul SUA, una dintre cele mai mari organizaţii de sindicate din Turcia, Tuskon şi Zaman, ziarul cu cel mai mare tiraj din ţară.

Gülen este un lider de opinie islamic care susţine dialogul dintre musulmani, democraţia şi inovaţia. Învăţăturile lui sunt derivate din islamul sunnit şi sunt modernizate.

 

Şcoală clujeană finanţată de Fethullah Gülen

În România, în ultimii 20 ani s-au creat mai multe şcoli şi universităţi fondate de către organizaţia ”Lumina Instituţii de Învăţământ“, ce îl are în umbră pe Gülen. Mişcarea Gülen a creat licee în peste 140 de ţări, dar şi bănci şi companii media. În România, Mişcarea Gülenistă s-a extins prin organizaţia ”Lumina Instituţii de Învăţământ“, ce a creat 10 unităţi de învăţământ: cinci şcoli (la Iaşi, Bucureşti, Constanţa, Cluj, Timişoara şi Ploieşti), două licee (Constanţa şi Bucureşti), două grădiniţe şi Universitatea Europei de Sud-Est ”Lumina“.

Copiii din Cluj învaţă la una dintre şcolile înfiinţate de cel pe care preşedintele turc îl vrea capturat. Şcoala Gimnazială Internaţională Spectrum Cluj, înfiinţată în 2010, de pe Calea Mănăştur nr. 22-24 este o şcoală turcă care este subordonată fundaţiilor culturale ale clericului Gülen.

Grupul de şcoli sub egida ”Luminia” a fost obiectul unor atacuri dure ale reprezentanţilor diplomaţiei turce din România, însă persoanele acuzate de ambasadorul turc resping cu fermitate acuzaţiile care li se aduc, respectiv, că prin învăţarea limbii turce în şcoală, se urmăreşte promovarea culturii turce şi o islamizare a acestor tineri. Iulia Nueleanu, din cadrul Departamentului de Comunicare al „Lumina Instituţii de Învăţâmânt“, susţine că ”performanţa este principalul criteriu de selecţie” în toate competiţiile internaţionale la care participă elevii de la Spectrum.

De asemenea, Iulia Nueleanu a transmis că toate şcolile de sub egida „Lumina“ nu au legătură cu partide sau ideologii politice, precizând că la aceste unităţi de învăţământ nu se desfăşoară acţiuni cu caracter religios, şcolile Spectrum fiind şcoli multireligioase şi multiculturale, iar religia se studiază conform programei şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

În urma loviturii de stat eşuate din 15 iulie, ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a somat autorităţile române să închidă şcolile şi universităţile care aparţin imamului Fethulllah Gulen.

Consulul general al Consulatului Republicii Turce la Constanţa, Ali Bozçalışkan, a declarat că Organizaţia Teroristă Fethullah Gülen a încercat pe 15 iulie să dea o lovitură de stat, astfel că guvernul turc a informat partenerii internaţionali să închidă instituţiile patronate de Gulen, în vederea stabilităţii securităţii naţionale.

„Încercarea de lovitură de stat aparţine Organizaţiei Teroriste Fethullah Gülen (Fethullah Gülen Terörist Örgütü — FETÖ). Guvernul nostru a informat la timp toţi aliaţii şi partenerii privind liderul şi adevăratul scop al acestei organizaţii şi a solicitat închiderea instituţiilor şi a fundaţiilor acesteia din străinătate. Instituţiile de învăţământ şi fundaţiile din România se înscriu în acelaşi context”, a transmis Consulatul Turciei.

 

 „Acest imam are două feţe”

Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, a declarat sâmbătă că gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 şcoli în România, afimând că Turcia a făcut demersurile pentru extrădarea lui Fethullah Gulen din SUA, care ar fi implicat în tentativa de asasinare a preşedintelui turc.

„Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România – au 11 şcoli în România -, au organizaţii umanitare. De asemenea, când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea sa întunecată când vorbeşte în limba turcă şi întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci să ajungă la cârma instituţiilor. În ultimii doi ani am văzut această faţă urâtă a sa”, a declarat la Realitatea Tv, ambasadorul turc la Bucureşti imediat după puciul eşuat.

El a precizat că SUA a cerut Turciei să pregătească un dosar pentru extrădarea lui Fethullah Gulen, ceea ce au făcut recent şi că vor adăuga şi informaţii suplimentare.

”Prietenii americani ne-au cerut să pregătim un dosar pentru extrădarea sa. Am făcut recent acest lucru şi vom adăuga informaţii suplimentare în acel dosar. Problema este că este dificil să găsim dovezi privind implicarea sa directă”, a spus oficialul turc.

Întrebat dacă serviciile de informaţii turce nu au dovezi privind implicarea sa, ambasadorul a susţinut că serviciile au multe dovezi că dă ordine prin asociaţii săi, mai ales în cazul generalilor care au fost băgaţi la închisoare, precum şi dovezii privind fabricarea unor documente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.