Manifestări la Ciucea, la 75 de ani de la moartea poetului Octavian Goga

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, și-a început din a doua zi de activitate campania electorală încercând să își redobândească popularitatea și a participat la comemorarea a 75 de ani de la moartea poetului Octavian Goga. Evenimentul a avut loc la Muzeul Octavian Goga de la Ciucea, sub egida Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Casa de Cultură a municipiului Cluj-Napoca şi Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Manifestările au fost incluse în ciclul „Anul cultural Octavian Goga”, iar sfânta liturghie a fost oficiată de un sobo de preoți în frunte cu Mitropolitul Andrei Andreicuț.

 

”Am participat la manifestările de astăzi cu un amestec de sentimente, emoţie, pioșenie, respect, pentru că personalitatea lui Octavian Goga impune asta. Suntem privilegiaţi să avem la noi în judeţ Muzeul dedicat celui care a fost un mare poet și prim-ministru al României, iar printre priorităţile noastre se află și promovarea acestui obiectiv turistic unic. Sper că demersurile noastre, programele culturale ale Consiliului Judeţean Cluj își vor atinge scopul, iar numărul celor care vor lua de la Ciucea lumina poeziei, a culturii în general, va fi pe măsura personalităţii poetului”

, a precizat Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj.

Conform organizatorilor, agenda manifestărilor de astăzi este completată de vernisajul unei expoziții cu tema: “Octavian GOGA – sfârşit de capitol”, care cuprinde materiale foto-documentare, descoperite în urma cercetărilor efectuate în arhiva CNSAS, referitoare la moartea poetului şi înmormântarea sa, la data de 12 mai 1938, în cimitirul Bellu din Bucureşti. Spre seară, căminul cultural din Ciucea va fi gazda unui spectacol muzical-folcloric.

Octavian Goga (n. 1 aprilie 1881, Rășinari — d. 7 mai 1938, Ciucea) a fost un poet român, ardelean, politician de extremă dreaptă, (pro-nazist, mason și antisemit[1][2]) și prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938. Membru al Academiei Române din anul 1920, conform descrierii de pe site-ul Wikipedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.