Operațiunea “NOI SUNTEM STATUL!”. SRI punea țara la cale cu șefi din DNA, magistratură și mari politicieni la tenis și chermeze

489

Ies la iveală jocurile ascunse pe care șefii SRI, judecători ICCJ, procurori DNA și oameni politici le-au făcut în perioada 2010-2014.

Jurnalistul Dan Andronic face în Evenimentul Zilei dezvăluiri despre partidele de tenis ale liderilor PSD Liviu Dragnea și Victor Ponta cu Florian Coldea și Ovidiu Maior, dar și cu fostul vicepremier Gabriel Oprea. La chermezele organizate în cadrul operațiunii “Noi suntem statul!” mai erau prezenți Laura Codruța Kovesi și sociologul Vasile Dîncu, apropiat al fostului șef SRI Ovidiu Maior.

Ocazional, potrivit surselor lui Andronic, gravitau în jurul acestei adunări: Horia Georgescu, directorul Agenției Naționale de Integritate, Eugen Bejenariu, deputat PSD, și cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă: Sebastian Ghiță.

Întâlnirile aveau loc în locații protejate de Serviciul Român de Informații sau DGIA. Mai exact, la baza sportivă a lui Dinu Pescariu și la Ștrandul Generalilor, o bază de agreement de pe malul lacului Băneasa.

La Ștrandul Generalilor s-a discutat prima dată punerea Laurei Kovesi în fruntea DNA, implicarea ofițerilor SRI în cadrul ANAF, dar și despre transferul bazei Olănești sub autoritatea Serviciului, potrivit lui Andronic.

“Se organizau partide la dublu, după formula: Liviu Dragnea /George Maior contra Victor Ponta / Florian Coldea; Gabriel Oprea juca mai rar, stătea mai mult pe bancă, iar Vasile Dîncu aproape deloc”, spune jurnalistul EVZ.

Din 2013, după scandalul Microsoft, în care a fost implicat și Pescariu, jocurile de tenis s-au mutat în curtea unei vile de pe Aleea Privighetorilor “denumită, codificat, T-14”.

“Era locul unde se mutase Florian Coldea”, spun sursele citate de Andronic.

În această locație era văzută foarte des și Kovesi.

“Aici aveau loc discuțiile cele mai sensibile, după partidă având loc, de fiecare dată, o masă de refacere la care se așezau toți. Și puneau țara la cale”, mai scrie în articol.

La T-14 mai aveau loc și întâlniri cu diplomați americani. Despre asta a vorbit și Sebastian Ghiță în dezvăluirile sale.

Un alt loc de întâlnire pentru nucleul SRI-DNA-ICCJ-Politicieni era K2, un imobil somptuos de pe Bulevardul Mircea Eliade, aflat în administrarea SRI. Aici se dădeau petreceri private, cum ar fi sărbătorilea aniversărilor lui Maior și Coldea.

La acestea au fost prezenți, pe lângă cei enumerați mai sus, Vasile Blaga, Ilie Sârbu, Teodor Meleșcanu, directorul DGIA, gen-maior Marian Hăpău, șefa ICCJ Licia Stanciu, procurorul-șef DIICOT Alina Bica, Horia Șelaru, fost procurer, actual judecător al ICCJ, Lia Palade, procurer șef PCA București, Bogdan Licu, prim adjunct al Procurorului General, Oana Hăineală, procurer CSM, Codruț Olaru (DIICOT), Petre Tobă, șeful Poliției Române și fost ministru de Interne, Lucian Pahonțu, șef SPP, generalul SR Dumitru Dumbravă.

Despre lăturarea de ofițeri SRI, politicieni, judecători și procurori s-au scris pagini întregi, dar Andronic se întreabă dacă Traian Băsescu, pe atunci președinte al României, știa de aceste întrevederi și discuțiile din cadrul operațiunii “Noi suntem statul!”.

“Greu de spus, pentru că la acel moment toți păreau oamenii lui Băsescu. Sau cel puțin așa credea Președintele României, fără să înțeleagă că sub el se edifice un system de tip PCR-Pile/Cunoștințe/Relații carea avea ca obiectiv instituirea unui control absolute asupra României”, este de părere jurnalistul.

Dacă acesta poate fi considerat “un eșec al lui Băsescu este, din nou, greu de spus”, adaugă Andronic.

“În mod cert știm doar că el și apropiații lui au devenit victimele malaxorului SRI-DNA”, conchide el.

În  urmă cu câteva zile, fostul președinte a declarat că „Din EVZ am aflat că, în timp ce mă informau pe mine, Maior şi Coldea jucau tenis, secondaţi de Vasile Dâncu. Nu am motive să nu-l cred pe Dan Andronic, că la partidele de tenis urmate de un şpriţ şi o masă nu s-a discutat ce bine ar fi să fie doamna Kovesi la DNA… Oamenii ăştia au făcut un joc dublu, să le fie bine în orice situaţie! Dâncu, Coldea, Maior aveau interese şi le rezolvau, e clar (…) În dosarul Elenei Udrea nu sunt probe concludente. Nu poţi cere 21 de ani dacă eşti normal la cap! Procurorii se tem de achitare. DNA este într-o situaţie dificilă”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ