Orașul care va avea un monument de 4 milioane euro pentru a marca Centenarul Marii Uniri. Ce investiții se vor face în Cluj-Napoca

154

În marile orașe din România, se vor construi monumente care să marcheze 100 de ani de la Marea Unire. După cum era de așteptat, cea mai mare investiție se va face în Alba-Iulia. Guvernul a alocat 4 milioane euro pentru construcţia lui şi ar trebui să fie finalizat până la 1 Decembrie 2018. Cu un an înainte, însă, lucrările nu au început.

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat, în cadrul unor dezbateri privind organizarea Centenarului, că lucrările la Monumentul Unirii şi la celelalte proiecte care au legătură cu actul de la 1 Decembrie 1918, trebuie să înceapă până în toamnă, altfel, la 100 de ani de la Marea Unire, ”ne vom plimba prin gropi şi mizerie”.

”Dacă în august nu o să se înceapă lucrările nu numai la monument, la Muzeul Unirii, dacă nu vom avea deja deschise finanţări, dat drumul la lucrări, o să avem marea plăcere ca în 2018, la 1 Decembrie, să avem un frumos şantier prin care ne vom plimba prin gropi şi prin mizerie. Nu cred că acesta este lucrul pe care-l dorim”, a spus, la începutul acestui an, primarul Mircea Hava.

La aproape un an de atunci, lucrările la monument sau la alte obiective finanţate, precum Sala Unirii, nu au început încă.

Potrivit Mediafax, în Cluj-Napoca, se dorește construirea unui monument al Marii Uniri, dar și construirea a trei statui – a cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, a episcopului ortodox Nicolae Ivan şi a mitropolitului Bartolomeu Anania.

Primăria Cluj-Napoca a pregătit o listă de proiecte dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, printre care figurează amplasarea unor statui în oraş dedicate unor personalităţi religioase marcante, finanţarea urmând să fie asigurată prin Departamentul Centenar de la Bucureşti, din bugetele unor culte, banii credincioşilor şi din bugetul local.

”Pentru finanţarea acestor statui şi monumente s-au cerut fonduri de la Departamentul Centenar, dar se vor asigura şi sume din bugetele unor culte precum şi din bugetul local al municipiului. Pentru Monumentul Marii Uniri, care va fi finanţat de Primărie, se va realiza un studiu de fezabilitate şi un concurs de proiecte, iar fondurile vor fi asigurate din bugetul pe anul viitor, dar încă nu se ştie din ce capitol de cheltuieli. Încă nu avem o estimare a costurilor acestui monument. Statuile lui Iuliu Hossu, Nicolae Ivan şi Bartolomeu Anania vor fi finanţate de Bisericile Greco-Catolică, respectiv Ortodoxă”, au spus sursele citate.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat că în perioada următoare se va lansa concursul pentru realizarea, în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a statuilor episcopului Nicolae Ivan şi mitropolitului Bartolomeu Anania.

Finanţarea ridicării celor două statui va fi asigurată din fonduri municipale, judeţene şi din donaţii ale credincioşilor. Statuia cardinalului Iuliu Hossu va fi amplasată pe bulevardul Eroilor, în fața Catedralei Schimbarea la Față, investiția este estimată la 70.000 de euro, întreaga sumă fiind suportată de episcopie.

LĂSAȚI UN MESAJ