Asociația Trompetiştilor din România şi Asociaţia Concordia Oslo – Norvegia, au realizat împreună un minunat proiect muzical a cărui scop principal a fost diseminarea informațiilor culturale între cele două țări și promovarea înțelegerii culturale, a formelor culturale imateriale. Studenţi şi profesori din Cluj-Napoca au performat împreună cu studenţi şi profesori din Norvegia pe una din scenele dedicate noilor talente din cadrul prestigiosului festival de jazz: Oslo Jazz Festival.

20170814_150614_001

Proiectul numit „East Meets West-Ethno Jazz Project”, a fost  finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 în cadrul Programului PA16/RO12 – Fondul pentru Relaţii bilaterale, Măsura B. Ambele organizații partenere (Asociația Trompetiştilor din România  şi  Asociaţia Concordia Oslo – Norvegia) au participat cu proprii lor artiști pe scena festivalului. Viorel Mureşan-trompetă, Szép András- pian, Albert Gabor Balázs-clarinet, Sándor László- clarinet din Romania, au cântat alături de Constantin Zavate- chitară, Arpad Buta – saxofon, Mihai Sorohan- trompetă, Zakarias Nikolai Meyer Øverli- saxofon , Ludvig Helland Broll- tobe, Gard Øyvind Kronborg- bass din Norvegia, aducând publicului din Oslo o îmbinare de jazz cu elemente ale muzicii tradiționale românesti și norvegiene. Arpad Buta, Mihai Sorohan şi Constantin (Cezar) Zavate au plecat din România în urmă cu câţiva ani, ajungând profesori la prestigioase şcoli de muzică din Norvegia. Prin implicarea studenților şi elevilor în acest proiect s-a urmărit facilitarea întalnirii noilor generaţii de muzicieni din culturi diferite,  accesul către formele de artă ale altor țări, promovarea acceptării interculturale.

20170812_123141

 

Concertul lor, unul foarte apreciat, a durat aproximativ 40-50 de minute si a inceput cu nişte acorduri lungi, prefaţând „Folk Songs”, piesa cunoscutului saxofonist norvegian Jan Garbarek, din care treptat s-a transformat într-unul din cele mai cunoscute standarde de jazz scrise de Wayne Shorter: „Footprints”. Solourile- un vocabular de jazz, nu dădeau de bănuit ce urmează să se  întample în concert. S-a interpretat „Mociriţă cu trifoi”  pornind într-un stil tradiţional folcloric unde trompeta lui Viorel Mureşan contrasta cu pianul electric la care Andras Szep intervenea cu armonii de jazz foarte moderne, până când  melodia a fost reluata în ritm de funk de catre toată formaţia, punând-o astfel într-o lumina nouă.  Alte piese muzicale  „There Will Never Be Another You” şi „Inimă, nu fi de piatră”, au evidenţiat solourile lui Zakarias Meyer Øverli, Gard Kronborg, András Szép,  Arpad Buta şi Ludvig Broll, dovedind încă odată că muzica este un limbaj universal, indiferent de ţara de provenientă. Piesa „I skovens stille dybe ro”, o piesa tradiţională din folclorul danez, a adus un solo foarte liric de bas, punand în evidenţă un instrument atât de important în muzică şi totuşi foarte rar solist. Spre final s-a interpretat o compoziţie proprie a trompetistului Mihai Sorohan  „Thracian Dance”. O culoare interesantă a dat concertului Sándor László cu al său EWI (Electronic Wind Instrument) în contrast cu instrumente mai clasice, precum clarinetul, la care a interpretat Gábor Balázs Albert. Secţia ritmică a fost completată de chitara lui Cezar Zavate, care a dovedit o cunoaştere în detaliu a jazzului, dar şi a folclorului românesc şi norvegian.

20170813_181242

 

“Totul a fost la sperlativ, experienţa unui festival de asemenea anvergură în care după fiecare concert te trezeşti ca dintr-un vis, săli incredibil de frumoase cu dotări tehnice uimitoare, perfecţiune în ceea ce priveşte sunetul şi interpretarea, mari muzicieni ai lumii. Suntem recunoscători şi fericiţi pentru această experiență, pe care dorim sa o retrăim. Cu siguranţă vom încerca să o folosim cu toţii pentru realizarea unor  proiecte culturale mai mari care să implice oameni de artă atât din România cât şi din Norvegia” mărturiseşte actriţa Diana Roşca- coordonatoarea proiectului.

21291133_1644245265609448_707376086_n

 

Oslo Jazz Festival este un eveniment de șase zile desfășurat în fiecare an în luna august. Fiind unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de jazz din lume, timp de mai mult de 30 de ani, festivalul a oferit o gamă largă de experiențe şi a evoluat într-un festival modern. Starurile de jazz internaționale și norvegiene se reunesc și oferă concerte la înaltime în care surprizele se ţin lanţ. Programul reprezintă întregul spectru de jazz și muzică conexă, de la evanghelie și blues la jazz latin și electronică. Festivalul are concerte speciale şi pentru copii și tineri, iar în fiecare an o scenă separată prezintă nume tinere, necunoscute. Festivalul Oslo Jazz își pune amprenta  şi pe viața stradală cu parade de jazz prin centru. Din 1986, festivalul a dat iubitorilor de jazz multe experiențe de neuitat precum Phil Woods, Dee Dee Bridgewater, Bobby McFerrin, Brad Meldau, Django Bates și Big Band din Illinois Jaquet. Anul acesta am avut parte de concerte susţinute de nume sonore ca: Jamie Callum, Gregory Porter, Bready Belle, James Morison, Jacob Colier, etc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.