Ministerul Sănătăţii precizează într-un comunicat transmis marţi AGERPRES că pacienţii nu sunt afectaţi de decizia instanţei judecătoreşti privind contul blocat de la BCR.

„În prezent, Ministerul Sănătăţii are blocat un singur cont, cel de la Banca Comercială Română, prin care se fac anumite plăţi pentru deplasările în străinătate ale personalului MS, achitarea carburantului pentru maşinile care deservesc ministerul şi alte facturi minore. Ca urmare, informaţia apărută privind blocarea fondurilor Sănătăţii sau ale ministerului este neconformă cu realitatea. Activităţile ministerului se realizează în principal prin Trezorerie, iar acest cont nu se poate bloca. Ca urmare, pacienţii nu sunt afectaţi de această decizie a instanţelor judecătoreşti. De asemenea, precizăm că unităţile spitaliceşti au contracte de finanţare cu casele de asigurări de sănătate, ca urmare nici aceste unităţi nu sunt afectate”, se arată în comunicatul de presă.

Sursa citată menţionează că firma care a cerut în instanţă recuperarea unor datorii de la Ministerul Sănătăţii a avut contract cu MS pentru realizarea unor servicii de ghiduri arhitecturale şi inginereşti cu finalizare.

„În 2009 şi 2010, după ce au fost primite, conducerile Ministerului Sănătăţii din acei ani nu au plătit, iar firma a acţionat instituţia în instanţă, iar acum a cerut executarea silită. În prezent, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii poartă negocieri cu firma pentru micşorarea sumei de plată, mai precis pentru reducerea unor penalităţi”, se precizează în comunicat.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a confirmat marţi dimineaţă că un cont al instituţiei pe care o conduce este în prezent blocat. „Nu conturile ministerului sunt blocate. Un singur cont – cel de la BCR -, în rest, toate conturile prin care se derulează banii ministerului sunt la Trezoreria statului, care nu se poate bloca. Corect, asta trebuie să spunem: un singur cont al ministerului este blocat de executorul judecătoresc pentru o sentinţă pusă în executare, pentru că din 2009 – 2010 nu s-au făcut plăţile aferente unui contract”, a explicat Nicolăescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

El a precizat că din acel cont se făceau plăţi comerciale obişnuite, curente, cum ar fi cumpărarea de rechizite.

„Şi acel cont se alimentează din Trezorerie numai când avem astfel de operaţiuni de efectuat. În acest moment, din câte ştiu eu, sunt câţiva lei în acel cont, deci nu este un pericol, să spunem, pentru fondurile Sănătăţii. Într-un stat de drept orice sentinţă judecătorească trebuie pusă în aplicare. (…) Noi încercăm să mai diminuăm suma de plată în sensul în care la toate categoriile de penalităţi încercăm să negociem, poate reuşim să micşorăm din acele penalităţi, poate firma va dori să renunţe, cel puţin din ce am înţeles eu este dorinţă de discuţie şi asta o să facem în următoarele zile”, a arătat ministrul. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.