O situație atipică se prefigurează în sistemul de sănătate. Reprezentanții pacienților bolnavi de cancer susțin că se tem de faptul că medicii oncologi ar putea intra în grevă din cauza anchetelor derulate de procurorii DNA privitoare la o serie de spăgi derulate în sistem.

„Se simte o tensiune majoră în rândul medicilor, cu repercusiuni asupra pacienţilor. Aceştia simt că doctorii sunt îngrijoraţi mai ales că acuzaţiile aduse de procurori sunt praf în ochii cetăţeanului. În sănătate se fură milioane, iar autorităţile dau în medicii care au decis să rămână în România. Situaţia va fi critică atunci când aceşti oameni vor intra în grevă sau vor dori să plece în străinătate. „Avem deja un deficit de 42.000 de cadre medicale, asistenţi şi medici. Dacă mai pleacă şi oncologii, noi ca pacienţi cu cancer suntem condamnaţi la moarte. Nu iau apărarea nimănui, dacă a greşit cineva să plătească, dar important e să nu-i băgăm în aceeaşi oală pe toţi. Ajungi să îi spui doar bună ziua şi la revedere. E aberant ce se întâmplă. Suntem 800.000 de pacienţi cu cancer în România, iar Guvernul joacă la loterie cu noi”, arată într-o opinie Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Pacienţilor cu Cancer (FABC).

În România există 374 de medici oncologi şi 101 specializaţi pe radioterapie. În privinţa oncologilor, 120 dintre aceştia sunt concentraţi în Bucureşti, 47 în Cluj, 17 în Dolj, alţi 16 în Timiş, 12 sunt în Bihor, iar 11 sunt în Braşov. În judeţe precum Prahova, Sibiu, Mureş, Hunedoara, Maramureş, Constanţa sau Galaţi, numărul lor nu ajunge la 10.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.