Parchetul Militar, despre Dosarul Revoluției: În decembrie 1989 nu a existat vid de putere

278

“În decembrie 1989 nu a existat vid de putere” – este concluzia la care s-a ajuns în ancheta privind Revoluția. La o zi de când la Timișoara au fost comemorați eroii care, cu 28 de ani în urmă, au pierit în timpul evenimentelor din decembrie ’89, reprezentanții Parchetului General au făcut publice noi detalii ce țin de stadiul cercetărilor în “Dosarul Revoluției”, după ce, se știe, urmărirea penală în cauză a fost redeschisă.

Astfel, se precizeaza ca au fost fie audiati, fie reaudiati “numerosi martori”, ca anchetatorii au colaborat cu istorici, dar si cu scriitori si jurnalisti “care au documentat subiectul evenimentelor din decembrie 1989”. Totodata, in amplul comunicat transmis luni de Ministerul public se mentioneaza ca s-au studiat si materiale audio-video cu privire la evenimentele din ’89 – si anume “Arhiva TVR, Arhiva Sahia Film, Arhiva Radiodifuziunii Romane, filmari private” – dar si ca s-a colaborat cu o serie de institutii ale statului, inclusiv Parlamentul, diverse ministere, facultati, cu Bibioteca Nationala, dar si cu Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii.

De asemenea, se transmite ca “s-a realizat o clarificare cu privire la situatia interna a Romaniei din perioada premergatoare declansarii evenimentelor de la Timisoara si in timpul desfasurarii acestora”, ca “a fost identificata, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panica (emis la data de 21 decembrie 1989, in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu) care a contribuit, alaturi de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din  Piata Palatului si declansarea protestelor in Bucuresti”, ca “a fost realizata o succesiune clara a evenimentelor politico-militare existente in dupa-amiaza si seara zilei de 21 decembrie 1989”, “a fost  conturata succesiunea evenimentelor deosebit de importante din noaptea de 21/22 decembrie 1989” si “au fost clarificate imprejurarile legate de fuga cuplului prezidential de pe sediul CC al PCR, traseul urmat si comportamentul fortelor militare inainte, in timpul si dupa patrunderea revolutionarilor in sediul Comitetului Central”.

Totodata, in comunicatul Parchetului General se mentioneaza ca “probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformarilor constante, avand consecinte deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii si mijloacelor militare de comunicatii, astfel fiind instaurata la nivel national binecunoscuta psihoza terorista. De asemenea, se contureaza modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecinte deosebit de grave” si ca “in legatura cu aceeasi diversiune au fost obtinute date care demonstreaza ca in anul 1987 fortele armate ale Romaniei au importat doua tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura tevii si imitatoare privind desantul de parasutare”.

Nu in ultimul rand, cu privire la cuplul ceausescu se mentioneaza aspecte importante. Si anume ca “a fost clarificata succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Probele au evidentiat existenta unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale acestei unitati militare, precum si existenta unor ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului Ceausescu. Astfel, pana la executia celor doi, survenita la  data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizica a acestora“.

Reprezentantii Ministerului public aduc in discutie si un alt aspect. “Nu in ultimul rand, este important de precizat faptul ca, dupa anul 1989, probe importante, de natura sa stabileasca adevarul privind Revolutia, au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificila stabilirea, cu claritate, a unui raport de cauzalitate intre anumite conduite, actiuni sau inactiuni si consecintele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989“, se mai noteaza in comunicatul dat publicitatii luni.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ