Parlamentul European a adoptat, marţi, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Faţă de textul anunţat iniţial, plenul PE a adoptat şi câteva amendamente. Unul dintre aceste amendamente se referă la comandarea protocoalelor SRI în justiţie.

Amendamentul 12 a fost propus de Josef Weidenholzer, din partea grupului S&D. Acesta a dorit modificarea punctului 4 al rezoluţiei.

Varianta din rezoluţie: „4. Invită autoritățile române să instituie garanţii pentru a asigura o bază transparentă şi legală pentru orice cooperare instituţională și să evite orice ingerință care ar putea afecta sistemul de control și echilibru; îndeamnă la întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informații;”

Varianta propusă şi adoptată: „Pune la îndoială legitimitatea protocoalelor de cooperare semnate între Serviciul Român de Informații și instituțiile judiciare; solicită autorităților române să instituie măsuri de protecție pentru a asigura o bază transparentă și legală pentru orice cooperare instituțională și pentru a evita orice ingerință care să eludeze sistemul de verificare și echilibrare; solicită consolidarea controlului parlamentar asupra serviciilor de informații; îndeamnă autoritățile române, inclusiv președintele României, să ia poziție publică în denunțarea acestor protocoale;”.

 

2 COMENTARII

  1. Pare că se dă importanță unei fantezii sosită din viitor. Conform semnatarelor „Proiectului de Propunere de Rezoluție” care este datat 14 noi -ciudat- (?) desi suntem in 13, Parl(i)amentul European emană o propunere ce recomandă (mîine 14) exprimarea profundei îngrijorări cu privire la fermitatea disproporționată a invitatiei sublinierii că este reitereat regretul condamnării intervenției și îndeamnă, încredințează, solicită abordarea …unei atitudini evazive. Indulgență prin nedispunere. Ca pină acum. Nu schimbă nimic. Să fie bine, ca să nu fie rău. Să se jefuiască tot. DECAT să se fure.
    https://media.dcnews.ro/other/201811/rezolutie-statul-de-drept_46006700.pdf Sunt acestea, Alarma unei Democratii de Drept Birocratic ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.