După o suferință îndelungă, patronul firmei de salubrizare Brantner, Eugen Vereș, a murit în prima zi a acestui an. În urma lui rămâne o familie îndoliată, dar și una dintre cele mai puternice afaceri din Cluj Napoca, administrarea rampei de gunoi din Pata Rât. Vereș a fost unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri din oraș și a știut cum să evite într-un mod abil o serie de scandaluri în care compania ar fi putut fi implicată. De asemenea, Eugen Vereș s-a implicat și în ultima licitație pentru serviciile de salubrizare a orașului în valoare de teva zeci de milioane de euro.

Pe data de 1 ianuarie 2015, Eugen Vereș a murit fiind bolnav de mai mult timp de una dintre cele mai crude ale secolului: cancerul. În urma dispariției lui rămâne una dintre cele mai profitabile afaceri din Cluj, firma Brantner, una dintre principalele companii de salubrizare din oraș. Însă, Vereș mai ascundea în mânecă doi ași: administrarea rampei de la Pata Rât și un proiect de colectare selectivă a deșeurilor pe care omul de afaceri nu a mai apucat să îl pună în practică.

Anul trecut,  rampa de gunoi de la Pata Rât s-a închis definitiv în data de 16 iulie. Cei care veneau cu deşeuri erau trimişi la groapa de gunoi din Huedin. Însă, la doar câteva zile Eugen Vereş a venit cu o situaţie salvatoare, de ultim moment, de stocare a deşeurilor într-o “Pata Rât 2” temporară.

Gazeta de Cluj a prezentat în numerele anterioare faptul că această soluţie nu a fost o găselniţă de ultimă oră, Vereş ţinând acest “as” în mânecă de mai bine de jumătate de an. În toamna anului trecut, Vereş a concesionat un teren de la administraţia comunei Apahida pentru a putea oferi autorităţilor clujene o soluţie de stocare a deşeurilor de ultim moment. Mai mult, de mutarea gunoaielor care se vor strânge la “Pata Rât 2” către viitoarea rampă ecologică de pe raza comunei Feleac se va ocupa tot Vereş.

 

Contre la Mediu între Veres şi Prigoană

 

Pentru a contracara rampa temporară gestionată de Vereş, reprezentanţii Rosal au depus o contestaţie la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) pentru că autorităţile nu ar fi cerut un studiu de impact în legătură cu proiectul de groapă de gunoi temporară. Însă, directorul executiv al ARPM Cluj, Anna Horvath, spunea că nici măcar nu era nevoie de aşa ceva deoarece terenul rampei temporare este foarte aproape de fosta rampă de gunoi.

“Am fost acuzaţi că a durat prea mult avizarea, dar la noi documentaţia a ajuns în 16 iulie. Apoi, pe sistemul de management integrat, pe toată zona respectivă, este făcută o evaluare de mediu, iar o altă evaluare nu putea aduce nimic nou”, explica Horvath.

Silviu Prigoană, patronul Rosal, şi-a prezentat de mai multe ori proiectul privind realizarea unui complex ecologic care să cuprindă o staţie de compost, o staţie de sortare a deşeurilor menajere, una de reciclare pentru PET-uri şi materiale de construcţii, o staţie de tratare şi prelucrare a deşeurilor şi o alta de dezmembrare a echipamentelor electrice şi a cauciucurilor.

“Am primit o înstiinţare de la societatea Salprest Rampă conform căreia, începând cu data de 17 iulie (2013), nu mai avem voie să depozităm deşeurile la groapa de gunoi de la Pata Rât. Noi nu avem o mare problemă din punctul acesta de vedere, pentru că la Cluj avem contract doar pentru deşeurile stradale. În urmă cu mai mult timp, am avut o discuţie cu cei de la Consiliul Judeţean pentru construirea unei rampe ecologice pe un teren al nostru din Apahida, dar nu am mai primit autorizaţie de construire. Am făcut Consiliului Judeţean o ofertă de donaţie a acestui teren de 4 hectare din Apahida pentru a ajuta la obţinerea fondurilor nerambursabile în vederea finalizarii proiectului complexului ecologic. Noi vrem să donăm acest teren cu tot cu proiectul aferent suprafeţei menţionate. Dacă oferta va fi acceptată, vom trece la redactarea actelor notariale de transfer”, declara Silviu Prigoană.

Cu 7.000 mp Vereș a luat caimacul!

7.000 mp este suprafaţa rampei temporare cu care Eugen Veres a luat “caimacul” deşeurilor la Cluj

Cine urmează să preia frâul companiei

Conform ziardecluj.ro, conducerea companiei va fi preluată de fiica lui Eugen Vereș Alunita Moldovan, care ar urma sa preia functia de director general, dupa ce se mai linistesc apele. Ea va fi secondata de fratele ei, foarte bine pregatit din punct de vedere profesional pe partea de reciclare selectiva. In companie, mai exista un om de baza, acum administrator al societatii pe actiuni, Flavia Bruchental, cea care l-a secondat la fel de discret pe veres in ultimii 23 de ani

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.