Patronul Cridov spăla bani prin refugiaţi sirieni

1881

Dosarul Cridov prinde amploare în justiţia clujeană. După ce i-au arestat pe trei dintre inculpaţi, în iarna acestui an, pentru evaziune fiscală şi fals în acte, apar amănunte incriminatorii la adresa şefului CRIDOV SRL, Cristian Mureşan. Pe surse am obţinut conversaţiile incriminatorii prin care Cristian Mureşan vorbeşte cu persoane  care aduceau sirieni  din taberele de refugiaţi  din  Ungaria, pentru a prelua firmele fantomă ce emiteau facturi prin alte societăţi, către Cridov.

 

Abdul Aziz AI Kasas racola arabi contra-cost pentru preluarea firmelor. Aparent, traficul cu persoane refugiate, însemna pentru Cristian Mureşan o afacere profitabilă, în vreme ce îl plătea pe omul cu dubla cetăţenie, Abdul Aziz prin interpusi.

Sprijinul acordat de Abdul Aziz AI Kasas consta în identificarea unor cetăţeni de origine arabă, racolaţi de la centrele de refugiaţi din Ungaria, care erau aduşi în România, iar în schimbul unor sume de bani aceştia, preluau societăţi comerciale cu datorii catre stat. Cetăţenii străini fiind aduşi sau venind de bună voie la invitaţia lui Abdul, conform datelor furnizate de către Inspectoratul General pentru Imigrări Cluj şi Poliţia de Frontieră prin punctul de trecere al frontierei Borş.

„Menţionăm în acest sens faptul că cetăţenii străni AI Sagir Mohamed , Ahmed Abdel Ramadan Agour, Ali M.A. Kortam, şi El Bish Mohamed Bassan au intrat în tara pentru o scurtă perioada de timp în perioada 2013 – 2015, în unele situaţii venind cu autovehiculele aparţinând lui Abdul Aziz AI Kasas cu numerele de înmatriculare CJ-**-GHK sau K**871 (El Bish Mohamed Bassam), sau cu autovehiculul cu numarul de înmatriculare CJ**GKV aparţinand lui Munte Vasile, tatăl lui Munte Marcel Vasile sau cu diverse societăţi comerciale care deţin autovehicule de transport persoane (AI Sargir Mohamad). De asemenea din interceptarile efectuate în cauză rezulta şi faptul că numitul Abdul Aziz AI Kasas în cursul anului 2016 a mai adus în România cetăţeni de origine arabă pentru preluarea unor societăţi comerciale cu datorii, urmând a se efectua verificări dacă aceste societăţi fac sau nu obiectul prezentului dosar penal” se arată în documentele deţinute de Gazeta de Cluj.

cridov

Strategia de evaziune – o reţetă consacrată

Firmele ”fantomă” facturau cu TVA către firmele lui Munte Vasile, iar cel din urmă factura către Cridov. Astfel pe firmele „fantomă” se înregistrau datorii, ei neplătind TVA-ul la Stat în calitate de emitent. Sirienii aduşi de Abdul Aziz AI Kasas cu maşinile familiei Munte, primeau bani pentru a prelua acele societăţi ce intrau pe lista de datornici la Statul Român. Nu înainte ca Lungu şi  alţi colaboratori ai inculpaţilor din dosar, să le golească de bani, după fiecare plată a facturilor emise.

utilaj cridov

IC Ponor: Monstre de calitate, falsificate de Cridov

Pe drumul Ic Ponor, Cridov a câştigat la licitaţie să efectueze lucrări. Însă  intenţia lui Mureşan, nu era de a respecta caietul de sarcini şi de a se angaja în efectuarea calitativă şi cantitativă a lucrărilor stipulate în contract.

Dimpotrivă, Mureşan era conştient că lucrările de la IC Ponor conţineau mai putin  material pe stratul de asfalt sau piatră, atât în lungime cât şi în grosime.

Muşamalizarea lucrărilor s-a făcut prin falsificarea rapoartelor de evaluare eliberate de un laborator din Cluj-Napoca. Conform informaţilor din cadrul anchetei, New Test Drum, firma Ionelei Măriuţa Dumitriu a eliberat un  raport pentru Cridov la o lucrare din Bistriţa, conform monstrelor prelevate de acolo. Iar Mureşan a folosit acelaşi raport, modificat şi implicit falsificat pentru  lucrările de la IC Ponor.

 • IONELA: Deci îţi spun eu, rapoartele pe care ţi le-am făcut pentru Bistriţa voi le-aţi trimis în altă parte, cu alte date şi sunt şi greşite pe deasupra, ştii ca dac-ar fi fost macar corecte… sunteţi şi proşti, nici nu ştiţi ce să scrieţi pe ele! Că, cred că fac infarct din cauza voastra, că-i a treia oara anul ăsta când se întâmplă chestiile astea!
 • MURESAN CRISTIAN : Te rog linişteşte-te că vin cu DANIEL şi cu aştia acolo să vedem despre ce-i vorba.
 • IONELA : Nu , nu vreau să văd pe niciunul dintre voi, sincer îţi spun, nu vreau să văd pe niciunul!
 • MURESAN CRISTIAN : Dacă te-am asta… scuză-mă daca o făcut ceva din-asta …
 • IONELA : Da’ nu, aşa ţi-am făcut şi data trecută! (…) Deci voi aţi făcut carote în numele New Test Drum despre Ic Ponor semnate…
 • MURESAN CRISTIAN: Nu , noi am luat carote efectiv, deci ce-o luat cu carote era în alta parte …
 • IONELA : Şi unde le-aţi dus, că la mine n-au ajuns!
 • MURESAN CRISTIAN: Nu ştiu exact.

După această conversaţie, Cristian Mureşan şi-a sunat un angajat pentru a-I explica acestuia că Ionela i-a ameninţat că îi va raporta la Inspectorat pentru că au emis rapoarte cu numele New Test Drum SRL, ilegal.

Cei de la Cridov ar fost stângaci în muşamalizarea lucrărilor, având în vedere că au emis rapoarte cu data la care Ionela nu era pe funcţia respectivă, şi o altă angajată era deja demisă din funcţie.

Cristian a purtat o discuţie telefonică cu ”omul său” care l-a asigurat totuşi că a transmis carote către New Test Drum.

 • MURESAN CRISTIAN : (…) rapoarte de la ei(n.r. New Drum Construct) de la Ic Ponor şi ea n-o fost, şi că trimite Ia Inspectorat, că de-alea, că  şmecherii, că… hm … super nervoasa era, super crizata.
 • DOMN: Eşti la birou ?
 • MURESAN CRISTIAN: Nu-s  la birou , ca m-am dus până la Floreşti să duc alea, da’…Şi o mai zis că pe deasupra îs greşite.
 • DOMN: Poftim?
 • MURESAN CRISTIAN: Îs  greşite.
 • DOMN: Cum dracu’? Pai da’ ea are, are acuma, i-am dus acuma nişte carote de Ia Ic Ponor luate şi fac analize pe ele.
 • MURESAN CRISTIAN : Are ea de la noi?
 • DOMN: Da, deci astea ce le-am luat acuma de vreo 2 săptămâni le-am dus la ea. Bine, îs preluate de noi carotele, da’…
 • MURESAN CRISTIAN: Pai i-am spus ca ştiu că noi am prelevat carotele.
 • DOMN: Vorbesc cu DANIEL să văd dacă ne-o emis şi rezultatele, da’ ştiu sigur că le­am prelevat şi i-am zis să le ducă la ea nu la Diferit sau în altă parte, tocmai în ideea asta.

Drumul Răchiţele – Ic – Ponor este investigat şi de DNA Cluj. Lucrările au început în 2009 şi nu au fost terminate, depistându-se că fostul constructor a folosit betoane inferioare calitativ.

Licitaţia a fost reluată, iar acum se vede că SC Cridov măsluia rapoarte privind calitatea drumului.

O expertiză realizată pentru a stabili calitatea lucrărilor şi a materialelor de construcţii folosite la drumul Răchiţele – Ic Ponor a scos la iveală faptul că betonul folosit este de slabă calitate şi nu corespunde cu cel din proiect. Dimensiunile jafului nu au fost încă stabilite, dar experţii de la Facultatea de Construcţii din Iaşi au ajuns deja la o concluzie, în urma unor încercări de laborator ale probelor prelevate din teren. Concluzia este că la 16 probe din 20 prelevate, betonul folosit este de slabă calitate şi nu face parte din clasa de calitate cerută de proiect şi caietul de sarcini.

Specialiştii au prelevat probe din piese prefabricate şi din betonul turnat la faţa locului de muncitorii firmelor care au câştigat licitaţia. Concluzia este şocantă. Surse din cadrul Consiliului Judeţean Cluj susţin că betonul folosit pentru turnarea rigolelor trebuia să facă parte din clasa C35/45, dar în realitate testele au demonstrate că fac parte din clasa C16/20. Zidurile de sprijin trebuiau construite cu beton din clasa C25/30 sau C35/45. În realitate, betonul folosit este tot din clasa C16/20. Specialiştii de la  laşi au mai găsit nereguli la camerele de cădere a apei, care fac parte din sistemul integrat de preluare a apelor pluviale, care trebuiau construite cu un beton din clasa C35/45, dar în realitate betonul pus în operă este de mai slabă calitate.

 • DOAMNA: Măi, CRISTI, da’ eu nu ţi-am emis nici un raport! Deci voi aţi dublat numerele de raport cu alea care ţi le-am făcut la Bistriţa pe Cridarc SRL, eu n-am făcut pe Ic Ponor nici un raport! Înţelegi? Şi-s greşite, că…
 • MURESAN CRISTIAN: Eu am înţeles, am înţeles perfect ce-ai zis tu, da’ asta zic: ştiu că noi am luat carote  şi ştiu că la tine le-o adus, d-apăi eu că ştiu că n-ai dat, că mi-o zis…
 • DOAMNA: Şi-atunci cum o ajuns rapoarte emise de mine când eu n-am avut şef?
 • MURESAN CRISTIAN: Nu  ştiu , asta-i o problema care trebuie …
 • DOAMNA: Deci de două ori infracţiuni, în primul rând n-am lucrat în perioada asta pentru că n-am avut  şef de laborator, tu înţelegi?
 • MURESAN CRISTIAN :Da’ cum tu n-ai ştiut…
 • DOAMNA: Nu, nu! Înţelegi? Deci de două ori aţi comis două greşeli mai mult decât fatale şi vreau să-ţi spun, stai c-am plecat de-acolo, acuma am şef de laborator pe care mi 1-o trimis
 • FELICIA FRONTA, inspectoarea de-acolo, îi pila ei! No, tu îţi închipui ce scandal o să iasă acuma! No, deci tipa care-i acuma la mine şef de laborator mi-o trimis-o FELICIA FRONTA, îi prietena ei! No, tu gândeşte-te în ce m-ai băgat pe mine şi îmi spune c-acuma am rapoarte, nici nu vreau să mă gândesc! Deci nu vreau să mă gândesc, cred ca fac cu nervii! ANDREEA nu mai lucrează la mine şi sunt semnate rapoarte de ANDREEA, ANDREEA nu lucrează la mine de luna trecută, de-acum 2 luni, ţi-o dat demisia  şi s-o mutat în alta parte şi am alt şef de laborator!
 • MURESAN CRISTIAN: Deci de-aia…Hai să vin sa vad exact care-i treaba, să vedem ce-i asta, să vedem ce şi cum…

LĂSAȚI UN MESAJ