Psihologul John Gottman vede comunicarea unui cuplu afectată de aceşti patru factoricare duc la divorţ, în medie, după aproximativ şase ani de la căsătorie. Reţeta lui Gottman pentru divorţ: critică, dispreţ, defensivă şi blocaj.

1. Critica

Desigur, cu toţii avem ceva de reproşat celorlalţi – partenerii cuplurilor căsătorite mai mult decât toţi ceilalţi – dar există un anumit tip de critică corozivă pe care Gottman a identificat-o ca fiind deosebit de distructivă. Acest lucru se întâmplă atunci când cineva critică fiinţa în aspectele ei centrale, personalitatea sa. De exemplu: „Ai întârziat pentru că nu-ţi pasă de mine”.

Cu toţii facem greşeli, dar observaţi că aici este vorba despre modul în care sunt interpretate aceste greşeli. În cazul cel mai rău, criticile induc faptul că cealaltă persoană este rea sau greşeşte la un nivel mai profund. Criticile repetate care vizează valorile fundamentale ale celeilalte persoane semnalizează că sfârşitul relaţiei va veni mai degrabă mai curând, decât mai târziu.

2. Dispreţul

Manifestarea dispreţului faţă de partener, a constatat Gottman, este cel mai mare predictor unic de divorţ. Dispreţul poate implica sarcasmul, poreclirea, imitarea şi rotirea ochilor. Indiferent de forma pe care o ia, dispreţul face ca cealaltă persoană să se simtă lipsită de valoare.

3. Defensiva

O persoană este prea defensivă atunci când încearcă să se scuze mereu pentru eşecurile sau alunecările sale. Oamenii fac acest lucru în mod automat din când în când, dar atunci când defensiva devine o temă persistentă într-o relaţie, acest lucru poate semnala sfârşitul.

 

4. Blocajul

Blocajul este atunci când o persoană ridică metaforic puntea şi taie comunicarea. Nu există noduri de încurajare a partenerilor de discuţii, nici vreo încercare de a empatiza sau vreun efort de a da un răspuns sau de a se conecta. E ca şi cum ai discuta cu un zid de cărămidă.

Blocajul poate fi de multe ori un rezultat al unei perioade prelungite de critică, dispreţ şi defensivă. Poate fi simţit ca singurul răspuns la înrăutăţirea situaţiei, dar lipsa de comunicare nu va rezolva problemele din centrul relaţiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.