Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat după ce ministrul justiţiei, Raluca Prună a făcut publică lista ce conţinea „lucrările ştiinţifice” scrise de politicienii din puşcărie şi recomandate de „distinşi” profesori universitari. Astfel că, pe acea listă se numără patru profesori de la facultăţi prestigioase ale Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Gazeta de Cluj a făcut câteva cercetări pe această speţă, iar pe lângă volumele recomandate de cei trei profesori universitari am găsit şi declaraţiile de avere ce conţin salariile şi conturile lor în bănci.
Începutul anului 2016 s-a făcut în forţă la Ministerul Justiţiei. Noul conducător al departamentului guvernamental, tehnocrata Raluca Prună a luat măsuri împotriva puşcăriaşilor ce scoteau pe bandă rulantă cărţi ştiinţifice pentru a li se reduce pedeapsa.
Conform declaraţiilor date de Prună, politicienii(şi nu numai) aflaţi în închisoare, publicau cărţi recomandate de diferiţi profesori universitari pentru a li se reduce pedeapsa. Însă grav este că în majoritatea cazurilor, redactarea unei astfel de lucrări se realiza într-un timp record.
„ M-am hotărât să fac acest act de comunicare cu presă interesată de subiectul lucrărilor ştiinţifice scrise în penitenciare pentru că, aşa cum am promis public acum câteva zile, am demarat o analiză care a plecat, pe de o parte, de la relatările de presă din cursul anului 2015, de când eu nu eram ministru, eram un simplu cetăţean, dar eram interesată şi am putut cîţi despre situaţia acestui fenomen şi în clipă în care am venit la Ministerul Justiţiei, după cum ştiţi, se discută despre adoptarea unui Regulament care să pună în aplicare Legea 254/2013 a executării pedespelor, pentru că această lege este sediul materiei în care avem dispoziţia legală privind elaborarea de lucrări ştiinţifice, invenţii şi brevete care conduc la un beneficiu al reducerii pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare astfel de lucrare ştiinţifică sau brevet sau invenţie. Am mai spus public, doresc să repet foarte pe scurt, această este o prevedere legală care există în dreptul român din 1969 şi a fost preluată în variante succesive ale legilor de executare a pedepselor, inclusiv în 2006, şi în această ultima lege 254/2013 ” explică ministrul justiţiei, Raluca Prună.
Problemele au apărut la momentul la care, la nivelul anului 2013 am asistat la o creştere fulminantă, exponenţială, putem spune, a acestor lucrări.
„Din 2007 până prin 2010 am spus că există o lucrare pe an. Acum am primit alt rând de cifre de la ANP, ceea ce arată că nici măcar eu că ministru al Justiţiei nu am nişte cifre corecte. Acestea fiind zise, la nivelul anilor 2014-2015, conform ultimelor cifre primite astăzi, am avut în 2014 90 de astfel de lucrări şi în 2015 340 de astfel de lucrări ” mai declară ministrul justiţiei.
UBB Cluj are patru profesori ce au recomandat lucrările ştiinţifice ale puşcăriaşilor
În urma scandalului apărut în presă după ce Raluca Prună a publicat lista cărţilor scrise de deţinuţi împreună cu numele cadrelor didactice care au recomandat aceste materiale, UBB a formulat un punct de vedere.
Pe lista publicată se află numele a patru profesori universitari ce predau în cadrul UBB Cluj. vorbim despre pr. conf. univ. dr. Florin Bozântan, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, conf. univ. dr. Anuţa Buiga, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, prof. univ. dr. Rusz-Fogarasi Eniko, Facultatea de Istorie şi Filozofie şi prof. univ dr. Salat Levente, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.
Cei din urmă au scris recomandări pentru fostul ministru Nagy Zsolt, omul care a fost condamnat la puşcărie în Dosarul devoalării unor secrete de stat alături de Codruş Şereş, alt fost ministru, din Partidul Conservator, apropiat al „profesorului” Dan Voiculescu.
Nagy Zsolt a publicat trei lucrări. Lucrarea care are girul profesorului Levente Salat şi se intitulează„Managementul campaniei electorale”, apărută la editura Meteor Press, în 2015.
Lucrarea lui Nagy Zsolt a cărui referent este prof. univ. dr. RÜSZ-Fogarasi Enikő este intitulată „Un oraş de pe Mureş-Drumuri prin timp”, apărută la aceeaşi editură şi în acelaşi an.
A treia carte este intitulată „Uniunea Europeană în era digitală. Opţiuni şi proiecte”, a apărut tot în 2015 iar referent a fost conf. univ.dr. Verres Emod de la Universitatea particulară maghiară Sapientia Cluj.
Precizăm că fostul ministru Nagy Zsolt a fost coordonatorul a peste 10 campanii electorale din cadrul UDMR începând in anul 2000.
Reamintim că Nagy Zsolt a fost condamnat în 27.01.2015 la cinci ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul transmiterii secretelor de stat.
UBB justifică acţiunile celor patru
Poziţia UBB cu privire la cadrele didactice din UBB ale căror nume apar pe lista coordonatorilor de lucrări ştiinţifice ale unor persoane condamnate penal, publicată de Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice este una deloc negativă.
„Cadrele didactice universitare, prin urmare şi profesorii Universităţii Babeş-Bolyai, au dreptul şi libertatea, conform legii, de a coordona şi expertiza diferite lucrări ştiinţifice sau artistice, dar îşi asumă întreaga responsabilitate pentru astfel de demersuri. Personalul didactic şi de cercetare are dreptul, conform legii, de a publica studii, articole, volume sau opere de artă, fără restricţii ale libertăţii academice. Conform Cartei UBB, membrii comunităţii universitare au libertatea de conştiinţă şi de exprimare.
În cazul punctual al cadrelor didactice din UBB ale căror nume apar pe lista Ministerului Educaţiei facem următoarele precizări, bazate pe corespondenţa purtată individual pe această temă cu persoanele implicate:Toate cadrele didactice au purtat o corespondenţă, în nume propriu, fără a implica universitatea în acest demers; Universitatea Babeş-Bolyai nu a girat nicio lucrare realizată de persoane private de libertate, recomandările fiind formulate în nume personal de către cadrele didactice cărora li s-au solicitat aceste recomandări;
Recomandările au avut la bază activitatea profesională anterioară a viitorilor autori, analiza CV-ului, a statutului profesional cu relevanţă în domeniul abordat;
Cadrele didactice titulare şi active în UBB nu au fost contactate ulterior pentru a coordona, corecta sau gira lucrări/părţi deja redactate din lucrările propuse” se exprimă rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Acad. Ioan-Aurel POP.
DNA îi cercetează pe toţi
Publicare acelei liste a atras atenţia procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie. Astfel că, la o zi după aflarea numelor profesorilor ce au scris recomandări pentru acele cărţi, DNA s-a autosesizat.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.” se arată în comunicatul DNA.
Recomandări din „pix” şi fără cunoştinţă a cauzei
Potrivit acestora, există suspiciunea că mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanţă ştiinţifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării şi fără a cunoaşte viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică şi ar fi fost folosite, uneori, în aceeaşi formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter ştiinţific.
Acest lucru este fondat şi prin declaraţiile posibililor inculpaţi. Spre exemplu, profesorul de la FSPAC, Levente Salat , cel ce a recomandat cartea lui Nagy, recunoaşte că nu a coordonat lucrarea ci doar a fost abordat să recomande dacă puşcăriaşul udemerist este în măsură să scrie despre „Managementul campaniei electorale”, fără ca mai apoi să fie contactat pe parcursul realizării lucrării.
„Deşi în privinţa problemei de imagine cu care mă confrunt nu schimbă mare lucru, aş dori totuşi să vă informez că nu sunt şi nu am fost coordonatorul ştiinţific al nici unei lucrări pe care Zsolt Nagy urmează s-o elaboreze sau pe care a elaborat-o deja, am dat doar o recomandare prin care am afirmat că pe baza experienţei pe care Zsolt Nagy a acumulat-o în organizarea de campanii electorale, îl văd capabil să redacteze o lucrare cu titlul „Managementul campaniilor electorale”. După ce am trimis recomandarea, nu am fost contactat ulterior de nimeni, şi nu am fost implicat în niciun fel în elaborarea sau evaluarea lucrării.”
Condiţii halucinante prin care ies cărţi pe bandă rulantă
Grija celor de la DNA s-a îndreptat şi spre faptul că aceste lucrări ce serveau la reducerea pedepsei cu închisoarea erau realizate într-un timp record şi fără condiţii de documentare. Recomandările oferite de profesori, erau necesare, conform legislaţiei, şi totodată întăreau credibilitatea autorului.
„Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări şi să le includă în evidenţa unor conferinţe ştiinţifice internaţionale, în condiţiile în care activitatea de elaborare desfăşurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare. Se observă că ar exista o discrepanţă între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări şi implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile.
Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter ştiinţific şi care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore şi 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană” mai precizează procurorii de la DNA.
Banii n-ar fi fost problema
Dacă e să luăm aleatoriu, doi profesori din listă observăm că în declaraţiile lor de avere se găsesc venituri şi avuţii considerabile. Astfel că ipotetic se exclude că ar fi recomandat aceste lucrări pentru bani.
Salat Levente, primeşte de ala UBB 73.472 de lei pe ani salariu. La aceştia se adaugă venitul său de la Fundaţia CRDE de 3.600 de lei. Împreună cu soţia sa ce are venituri de la Academia Română din Cluj de 27.000 şi alţi 15.000 de lei de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
Cu două terenuri intravilan, trei case şi conturi în bancă în valoare de 14.000 de euro şi 32.000 de lei, soţii Salat nu au credite luate sau datorii trecute în declaraţia de avere.
Eniko Rusz-Fagaraşi este înainte de cadru didactic, preoteasă. Soţul acesteia este preot unitarian în Cluj-Napoca. Ea are trecute în declaraţia de avere nu mai puţin de patru depozite în bancă în valoare de 50.000 de lei şi un cont de 3.556 de euro.
Preotul Tiberiu, însă are un venit annual de 16.800 de lei, cu alte cuvinte un salariu de 1.400 de lei pe lună.
Eliminând această ipoteză ne rămâne varianta prin care cei doi profesori universitari, Salat şi Rusz-Fagaraşi l-ar fi recomandat pe Nagy deoarece a fost un important stâlp al UDMR şi totodată ar fi legat o prietenie cu aceştia.
Vâlvă cu legea ce le reduce pedeapsa
După cum preciza şi ministrul justiţiei, Raluca Prună, o carte ar fi redus până la 30 de zile din pedeapsa unui inculpat. Dar nu ne credeţi pe cuvânt şi haideţi să consultăm legea. Capitolul VIII al acestei legi vorbeşte despre modalitate în care se reduce pedeapsa unui condamnat.
Capitolul VIII – Liberarea conditionata
Conditiile de acordare a liberarii conditionate Art. 95
Persoana condamnata poate fi liberata conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei privative de libertate, daca indeplineste conditiile prevazute la art. 99 sau, dupa caz, la art. 100 din Codul penal.
Partea din durata pedepsei care este considerata ca executata pe baza muncii prestate si/sau a instruirii scolare si formarii profesionale Art. 96
(1) Pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;
b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;
c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;
d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;
e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;
f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate.
(2) Reducerea fractiunii de pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare si formarii profesionale nu poate fi revocata.
[…] mai fusese condamnat la închisoare cu suspendarea pedepsei în Dosarul “Poșta”). Cazul “scriitorilor” a intrat in atentia DNA și a determinat Universitatea din Cluj sa se delimiteze ferm de profesorii implicati. La data […]