Percheziții DIICOT la casa medicului Mihai Lucan și la o clinică din Cluj-Napoca

1419

Au loc percheziţii, miercuri dimineață, la o clinică medicală din Cluj. Sunt vizate persoane suspecte de delapidare cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii DIICOT fac cinci perchezitii la Cluj, una fiind la o clinică medicală privată, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infractional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de de delapidare cu consecinte deosebit de grave. Una dintre percheziții are loc la domiciliul chirurgului Mihai Lucan.

„Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal, în care se efectuează cercetări față față de 3 persoane, angajate ale unei clinici medicale din Cluj, prejudiciată în acest caz. Din primele verificări  a reieșit că, membrii acestui grup infracțional organizat aveau drept scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul unei alte clinici medicale, entitate prin intermediul căreia aceștia și-ar fi promovat interesele”, informează Poliția Română.

Anchetatorii spun că gruparea infracțională organizată ar fi fost sprijinită de alte cinci persoane, în schimbul menținerii în funcțiile de conducere pe care le dețineau.

„În perioada 2005-2016, membrii grupului infracțional organizat ar fi devalizat persoana vătămată, în beneficiul altei clinici medicale private. Prejudiciul cauzat este de 5.169.406 lei”, mai arată Poliția Română.

Potrivit unor surse, dosarul are ca obiect efectuarea de cercetări față de membrii unui grup infracțional organizat constituit de către Mihai Lucan, Valeriu Ciprian Mihai Lucan și Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajați ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul  I.C.U.T.R., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparținând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia cei trei și-au promovat interesele.

Astfel, între anii 2005 și 2016, suspecții sunt acuzați că au devalizat Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, pe de o parte, și imposedarea SC LUKMED SRL, pe de altă parte, prejudiciind patrimoniul institutului clujean cu peste 5,1 milioane de lei, sumă pe care aceștia au apropriat-o  SC LUKMED SRL prin reprezentanții acesteia din urmă și în beneficiul direct al membrilor grupului infracțional organizat.

 

Anchetatorii mai arată că „prima dintre modalitățile efective prin care s-a realizat delapidarea I.C.U.T.R. a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilități, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparținând SC LUKMED SRL fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale prestate de I.C.U.T.R. constând în analizele medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC LUKMED SRL, în condițiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat I.C.U.T.R.”.

„A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul I.C.U.T.R. a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC LUKMED SRL, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, activitate ce presupune asigurarea cazării efective a pacientului în condițiile asigurării  asistenței medicalei  calificate.

Astfel, pe parcursul întocmirii deconturilor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale prestate corespunzător  perioadei 2007-2016 de către persoana vătămată  I.C.U.T.R.  către SC LUKMED SRL  în baza unor contracte succesive de prestări servicii medicale încheiate între reprezentanții acestor două entități‚ au fost avute în vedere tarife de spitalizare al căror cuantum se situa cu mult sub valoarea tarifelor stabilite anual de către persoana vătămată I.C.U.T.R.”, mai arată procurorii DIICOT.

„A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflată în posesia I.C.U.T.R., respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007, moment în care reprezentanţii I.C.U.T.R. şi SC LUKMED SRL au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul I.C.U.T.R. în cel al clinicii aparținând SC LUKMED SRL fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens, astfel că în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziționate din bugetul I.C.U.T.R. au fost utilizate exclusiv în beneficiul SC LUKMED SRL.
Relativ la împrejurările în care a fost pusă în aplicare rezoluția infracțională vizând această modalitate, probatoriul administrat până la această relevă dată, reprezentat de o serie de înscrisuri ridicate de la sediul I.C.U.T.R. cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la sediul entități la data de 19.04.2017, a evidențiat că în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparținând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a SC LUKMED SRL în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienților le-a fost percepută sume consistente de bani cuprinse între 3000 și 6.700 euro/intervenție, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum și kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro per pacient”, spun anchetatorii.

Astfel, prin cea de-a treia modalitate de delapidare, I.C.U.T.R. A fost prejudiciată cu suma de 2,7 milioane de lei lei, reprezentând costul total al instrumentarului format din ace speciale şi alte consumabile specifice (butelii cu gaze-heliu şi argon) folosit pentru un număr de 159 pacienţi care au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) efectuate în perioada 2007-2009 cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

 

5 COMENTARII

 1. asta e tertipul canaliei umane care a facut bani din durerea oamenilor.

  Un lucru e clar, nu vei plati in alta lume, ci vei plati aici gunoiule pentru ceea ce ai facut!!!

  PRIVITI-L , SI EL SI FAMILIA LUI VOR PRIMI CE LI SE CUVINE, PEDEPSELE SIGUR DEPASESC 10 ANI, SI PROCURORUL SIGUR NU II VA LASA LIBERI PANA LA SOLUTIONARE SA NU STEARGA URMELE

  ESTE INADMISIBIL SA DISTRUGI UN SISTEM DE STAT PENTRU A ITI IMPUNE SISTEMUL PRIVAT, ASTA SE CHEAMA SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE, SI SE PEDEPSESTE FOARTE GRAV!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ORICUM, CEI ABILITATI SA ISI FACA DATORIA, ALTFEL, SIGUR SI-O VOR FACE PAGUBITII MORAL…

  • Tare mai sunt patimasi romanasii !
   ‘Este inadmisibil sa distrugi un sistem de stat pentru a-ti impune un sistem privat” an citit mai sus.
   Va referiti, probabil, numai la sismul medical, nu?
   Ati fost la fel de revoltat la distrugerea sistemelor bancare, industriale, agricole sau comerciale de stat????
   Stiti in mana cui au ajuns?
   Si acum va intreb: cat de bine cunoasteti situatia particulara in care activa profesorul Lucan la Cluj?
   Va intrerbati ce spun cei peste 2500 de „transplantati’ si alti zeci de mii de operati ai profesorului Lucan si cat de „revoltati” sunt?
   Profesorul Lucan a pus bazele scoalii romanesti de transplant. Pana la el, daca nu gresesc, mai avuse loc doar 2 sau 3 incercari de transplant la spitalul Panduri din Bucuresti.
   A transformat sectia urologie din Spitalul Universitar Cluj intr-un institut modern si cu renume international.
   A mai infiintat ( se spune ca in colaborare cu finantatori straini) clinica Lukmed unde oferea servicii medicale contra cost, la un sandard superior.
   Nu cunosc ce anume a facut ilegal sau imoral profesorul Lucan dar, inainte de a lansa etichetari sau „revolte proletare”, cred ca ar trebui sa ne aducem aminte si ce a facut bine acest OM pentru semenii nostri romani si nu putini, chiar straini.
   Daca ar fi ramas in Italia unde s-a specializat in transplant sau intr-o alta tara occidentala, probabil ca nu ar fi avut mai putine satisfactii materiale.
   Dar noi, romanii cu ce ne-am fi ales?
   Asa, sa lasam organele abilitate si pe domnul profesor Lucan sa elucideze situatia creata si abia apoi sa ne dam cu parerea.
   Si, in nici un caz sa nu vedem numai „negru”.

 2. Mai , Maties Ștefan, a face bine înseamnă mult mai mult.
  Sa scoată dracului jurământul lui Hipocrate și sa fure de la ma.sa de acasa, nu de la clinica de stat unde toți avem dreptul.
  Se știe clar ca după revoluție gunoaiele astea s-au îmbogățit pe spinarea bolnavilor pt care doi bani nu se dau. Sa dea Domnul sa ajungi la vreo clinica de stat in Cluj și sa te văd atunci.

 3. Domnule „Generic Stefan”, vorbesti ca un adevarat mason, ca o matura debusolata. Ma refer la urmatoarele fraze demne de o agentura troglodita de diversiune: „Nu cunosc ce anume a facut ilegal sau imoral” BA DA, CUNOASTEM DACA CITIM, dar NU CITIM SI SPUNEM CA NU CUNOASTEMI , inainte de a lansa etichetari sau revolte proletare REVOLTA NU ESTE PROLETARA SAU BURGHEZA SI NICI ETICHETARE NU E. Sa ne aducem aminte si ce a facut bine. NU ARE NICI O LEGATURA CITE CURSE A FACUT IN AER, DACA ULTIMA A DAT-O DE COPAC …cu tot cu organe, nu-i asa ? Dar: Sa lasam organele abilitate sa elucideze situatia creata si abia apoi sa ne dam cu parerea. Si, in nici un caz sa nu vedem numai negru. NE DAM CU PAREREA CINE VREA, CIND SI CUM VREA. NU ESTI TU CENZURA. AICI SE COMENTEAZA DUPA, REPET DUPA CE ORGANELE ABILITATE: „Comunicatul Politiei Romane = La data de 20 decembrie a.c., politistii Directiei de Combatere a Criminalității Organizate, ai Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române și procurorii DIICOT-ST efectuează 5 percheziții, la MEMBRII UNEI GRUPARI INFRACTIONALE, specializată în comiterea infracțiunii de DELAPIDARE, cu consecințe deosebit de grave. Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal, în care se efectuează cercetări față de 3 PERSOANE, angajate ale unei clinici medicale din Cluj, prejudiciată în acest caz. Din primele verificări a reieșit că, membrii acestui grup infracțional organizat avea drept scop INSUSIREA, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, IN BENEFICIUL UNEI ALTE CLINICI (= FURT) medicale, entitate prin intermediul căreia aceștia și-ar fi promovat interesele. Gruparea infracțională organizată ar fi fost sprijinită de ALTE 5 PERSOANE, IN SCHIMBUL MENTINERII IN FUNCTIILE DE CONDUCERE pe care le dețineau. În perioada 2005-2016, membrii grupului infracțional organizat ar fi DEVALIZAT persoana vătămată pe de o parte, în beneficiul altei clinici medicale private. PREJUDICIUL cauzat este de 5.169.406 lei. Comunicatul DIICOT = Prezentul dosar are ca obiect efectuarea de cercetări față de membrii unui GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT CONSTITUIT de către suspecții LUCAN MIHAI, LUCAN VALERIAN-CIPRIAN-MIHAI și FOFIU-SÂNPETREANU DAN EMIL, în calitate de angajați ai persoanei vătămate I.C.U.T.R. (Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca), având ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate I.C.U.T.R., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparținând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia susnumiții și-au promovat interesele. În intervalul de timp cuprins INTRE INCEPUTUL ANULUI 2005 și PANA LA SFARSITUL ANULUI 2016 (!!!!!!!!!) ( = 11 ANI) membrii grupului infracțional organizat au pus în aplicare rezoluția infracțională în considerarea căreia a avut loc constituirea grupului, respectiv aceea de devalizare a persoanei vătămate I.C.U.T.R., pe de o parte, și de imposedare a SC LUKMED SRL, pe de altă parte, prejudiciind patrimoniul persoanei vătămate I.C.U.T.R cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei, pe care și-a apropriat-o SC LUKMED SRL prin reprezentanții acesteia din urmă și în beneficiul direct al membrilor grupului infracțional organizat. Suma de 5.169.406,91 lei, astfel cum a fost evidențiată până în acest stadiu al instrucției penale, (fila 20-57, vol. 20) reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienți şi a materialelor/bunurilor cu destinație în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.
  1. PRIMA MODALITATE efectiva prin care s-a realizat delapidarea I.C.U.T.R. a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilități, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparținând SC LUKMED SRL FARA A SE ACHITA CONTRAVALOAREA serviciilor medicale prestate de I.C.U.T.R. constând în analizele medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC LUKMED SRL, în condițiile în care toate aceste costuri AU FOST SUPORTATE DIN BUGETUL alocat I.C.U.T.R.. ” „”””Furt. Elemente constitutive. C. pen., art. 2o8, art. 209 Este realizat elementul material al laturii obiective a infracţiunii de furt DACA inculpatul a luat bunul părţii vătămate, s-a deplasat cu el în alt loc unde l-a abandonat, întrucât s-au epuizat atât acţiunea de deposedare, cât şi cea de imposedare, împosedarea realizându-se în momentul în care bunul a fost luat efectiv de inculpat din locul unde îl lăsase partea vătămată, bunul trecând astfel în sfera de stăpânire a inculpatului.””””
  2. A DOUA MODALITATE a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul I.C.U.T.R. a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC LUKMED SRL, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, activitate ce presupune asigurarea cazării efective a pacientului în condițiile asigurării asistenței medicale calificate. Pe parcursul întocmirii deconturilor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale prestate corespunzător perioadei 2007-2016 (= 9 ANI) de către persoana vătămată I.C.U.T.R. către SC LUKMED SRL în baza unor contracte succesive de prestări servicii medicale încheiate între reprezentanții acestor două entități‚ au fost avute în vedere tarife de spitalizare al căror cuantum se situa cu mult sub valoarea tarifelor stabilite anual de către persoana vătămată I.C.U.T.R.
  3. A TREIA MODALITATE a constat în utilizarea în cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflată în posesia I.C.U.T.R., respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanţii I.C.U.T.R. şi SC LUKMED SRL au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul I.C.U.T.R. în cel al clinicii aparținând SC LUKMED SRL fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens, astfel că în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziționate din bugetul I.C.U.T.R. au fost utilizate exclusiv în beneficiul SC LUKMED SRL. Relativ la împrejurările în care a fost pusă în aplicare rezoluția infracțională vizând această modalitate, PROBATORIUL ADMINISTRAT până la această dată, e reprezentat de o serie de înscrisuri ridicate de la sediul I.C.U.T.R. cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la sediul entități la data de 19.04.2017, a evidențiat că în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparținând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca TRANSFERAT FARA TITLU DIN INCINTA ACESTEI INSTITUTII IN CEA A SC LUKMED SRL în condițiile în care ( ATENTIE ! ) sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienților le-a fost percepută sume consistente de bani cuprinse între 3000 și 6.700 euro/intervenție, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum și kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro per pacient. Prin modalitatea expusă anterior a fost cauzat persoanei vătămate I.C.U.T.R. un prejudiciu în cuantum de 2.763.429,54 lei, reprezentând costul total al instrumentarului format din ace speciale şi alte consumabile specifice (butelii cu gaze-heliu şi argon) folosit pentru un număr de 159 pacienţi care au făcut obiectul unor proceduri medicale(crioterapie prostatică/renală) efectuate în perioada 2007-2009 cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.” http://www.stiridecluj.ro/social/update-perchezitii-la-mihai-lucan-acasa-procurorii-verifica-infractiuni-grave-foto-video „Avocatul profesorului Lucan, Eugen Iordăchescu, spune că procurorii nu au găsit nimic în timpul perchezițiilor de la locuința medicului. ”Dumneavoastră trebuie să știți că la percheziții se caută ceva anume și nu s-a găsit absolut nimic pentru că nu se putea găsi nimic”, a declarat avocatul.” „PENTRU CA NU SE PUTEA GASI NIMIC”. ACEASTA ESTE ETICHETAREA „DE OM CINSTIT”, pe care – IMPARTASITORUL PREAMILOSTIVEI, BUNECUVIINTE SI CORECTITUDINE – O INSINUEAZA CU VICLENIE ARVOCATEASCA. http://stiri.tvr.ro/doi-directori-ai-institutului-de-transplant-renal-din-cluj-au-fost-re-inu-i-in-cazul-de-delapidare_826063.html#view INDUCEREA IN EROARE A OPINIEI PUBLICE, INDUCEREA IN EROARE A ORGANULUI DE CERCETARE PENALA, prin insinuarea in public, la modul trecut, a unor elemente necunoscute – ce urmau a fi descoperite ?! O fractura in continuumul temporal ? sau o aparare prin FALS ? 14sec video http://www.stiridecluj.ro/social/update-perchezitii-la-mihai-lucan-acasa-procurorii-verifica-infractiuni-grave-foto-video SI TOTUSI S-A GASIT ZICATOAREA. DE UNDE NU-I FOC, NU IESE FUM. In orice situatie, e un inceput prost. Intregile afirmatii ARVOCATESTI, (inclusiv partile adevărate) nu MAI prezintă încredere. https://ro.wikipedia.org/wiki/Accidentul_aviatic_din_Mun%C8%9Bii_Apuseni_din_2014 ,vedem NU numai negru ci NEGRU SI ROSU, si viceversa.

LĂSAȚI UN MESAJ