“Clujul a luat amploare după ce a fost Gheorghe Funar primar”. “Ultima dată când am fost la Cluj era pe vremea lui Gheorghe Funar, iar atunci oraşul arăta detestabil”. “Oraşul s-ar fi schimbat oricine ar fi venit primar în locul lui Funar”, au declarat oamenii intervievaţi de reporterii Gazetei de Cluj

Clujul, oraşul de cinci stele al Transilvaniei, a înflorit în ultimii ani cât “alţii în zece”. Firme mari precum Nokia, Emmerson, Bechtel ş.a. ne-au călcat pragul municipiului, ajutând astfel la dezvoltarea oraşului. Piaţa Unirii se află în construcţie, Bulevardul Eroilor ne oferă încă de anul trecut un loc de recreere şi întâlnire, iar locurile plăcute în aer liber s-au înmulţit semnificativ. De asemenea, schimbarea se simte la nivelul străzilor care în momentul de faţă arată mult mai bine decât în trecut. Clujenii sunt fericiţi că locuiesc în al doilea oraş ca dezvoltare din ţară, dar mulţi dintre ei îşi amintesc încă de perioada “funariotă”, perioadă în care oraşul nu numai că nu s-a dezvoltat, ba chiar a făcut paşi în “marşarier”. Cine nu îşi mai aduce aminte de tricolorul atârnat de toate gardurile şi instituţiile? De băncile vopsite în culorile steagului? De coşurile de gunoi pictate în aceleaşi culori? De şedinţele interminabile de Consiliu Local care se finalizau doar în momentul şi situaţia oportune pentru conducere? Din fericire, pentru cei mai mulţi clujeni acea perioadă a trecut, iar Clujul pe care îl cunosc azi este cu mult diferit. Dacă această îmbunătăţire se datorează fostului primar, Emil Boc, sau dacă se simţea, într-adevăr, nevoia de schimbare ne-au răspuns cetăţenii intervievaţi de reporterii Gazetei de Cluj.

Funar, lasă-ne, lasă-ne!

“Clujul a luat amploare mai mult după ce a fost Gheorghe Funar primar. Pe vremea lui era mai multă ură interrasială şi toată lumea mai ţine încă minte stâlpişorii din tot oraşul de care atârna tricolorul. Pe timpul lui Emil Boc s-a dezvoltat oraşul, s-au făcut şosele, magazine, drumuri, tot. Din 2008 însă lucrurile au stagnat, nu ştiu de ce. Poate, din pricina plecării lui Boc la Bucureşti. Pe primarul ăsta nici nu îl ştiu. Nici nu ştiu dacă este clujean. Nu mă duc la vot, că oricum mă duc degeaba”, ne-a declarat, sincer, R.V. Aceeaşi părere o are şi Marcel Lucaci, care crede că în Cluj-Napoca s-a simţit nevoia unei schimbări majore, ca mai în toate oraşele din ţară. “ Municipiul Cluj-Napoca s-a schimbat foarte mult. Acum este mai modern, mai curat, cu drumuri mai bune. Dar odată cu toate acestea a apărut şi reversul medaliei: aglomeraţia, bădărănia. Oricum, cred că oraşul s-ar fi schimbat, oricine ar fi venit primar în locul lui Funar. Toate aceste shimbări nu se datorează unui singur primar, ci nevoii de altceva”, a afirmat acesta. Probabil, cel mai înverşunat anti Gheorghe Funar este P.L., care ne-a declarat că “Eu sunt anti Funar. Oraşul este mai curat de când a plecat el. S-au înfiinţat mai multe locuri de muncă, s-au înfiinţat fabrici şi uzine cu capital străin, s-au investit mulţi bani străini. Se simţea nevoia unei schimbări, pe care Boc a făcut-o. ”

Pro Funar  

Există însă oameni care nu îl blamează pe fostul primar, Gheorghe Funar, care cred că oraşul a luat amploare şi sub “stăpânirea” acestuia. “Sinceră să fiu, Clujul s-a schimbat foarte mult sub Emil Boc. S-au construit clădiri, s-au reabilitat străzi, s-au modernizat altele. De asemenea, Boc ne-a adus gratuitatea la transportul în comun, un lucru care îi ajută foarte mult pe pensionarii ca mine. Pe de altă parte, şi Gheorghe Funar a făcut destule lucruri lăudabile, dar care au luat amploare sub Boc. Funar a făcut parcuri pentru copii şi multe alte lucruri bune. Sperăm ca oraşul să se dezvolte în continuare, acum că Emil Boc a ajuns la Bucureşti, de unde poate ajuta Clujul lui drag. Ce nu îmi place în momentul de faţă e că dacă vrei să mori, nu îţi mai permiţi. Un vecin de-al meu a murit şi a fost îngropat la Chintău pentru că nu a avut 3000 de euro să dea la privat. Atunci am vrut să interpelez pe primar şi să spun aceste lucruri. De asemenea, şcolile lasă de dorit. Important e că începând de la Gheorghe Funar, lucrurile s-au schimbat”, ne mărturiseşte Doina. Acelaşi lucru îl susţine şi I.D, care este de părere că “şi Funar a făcut lucruri bune, numai că el are şi multe minusuri.  De exemplu, nu a lăsat investitorii străini să bage bani în oraş. Boc a făcut multe şi s-a dezvoltat oraşul, deoarece a avut în spate preşedinţia. Băncile vopsite în trei culori  mi se par OK, la fel cum nu blamez nici statuia lui Avram Iancu. La Boc vin mallurile, amenajarea oraşului, drumurile, are mai multe plusuri. Asta, deoarece au venit bani mulţi de la Guvern”, a declarat acesta.

Cu gândul la Cluj-Napoca

Probabil că cel mai bine simt schimbarea cei care nu trăiesc în oraş, cei care vin în vizită o dată la câţiva ani şi care observă mult mai bine schimbările, fie ele în bine, fie în rău. Asta ne-a spus A.B, născut la Cluj-Napoca, dar stabilit în capitală. “N-am mai fost la Cluj de opt ani. Ultima dată când am fost era pe vremea lui Gheorghe Funar, iar atunci Clujul arăta detestabil. Mi-am făcut o impresie urâtă atunci despre oraş. Era murdar, dezordonat şi neîngrijit. Nu am găsit decât bănci vopsite în culorile tricolorului şi coşuri de gunoi la fel. Tricolorul nu merită să fie terfelit în acest fel. De bine, de rău, Emil Boc a reuşit să paveze oraşul şi să  facă străzi. Acum, într-adevăr, am găsit schimbări la acest oraş. Nevoia de schimbare se simţea încă de pe vremea lui Funar, dar acesta a decis să o ignore. Nu înţeleg cum de a obţinut şi al doilea mandat de primar. S-au mai prostit şi românii, s-au mai şi falsificat voturile, cine ştie. Aşa a ajuns acest om să aibă două “domnii”. Noroc că l-au ales atunci pe Boc, care a făcut o transformare bună”, a afirmat acesta.

Adina Fartuşnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.