Petiție la nivel mondial cu privire la lipsa de imunoglobulină în România

69

O petiție la nivel mondial către Comisia pentru Drepturile Omului a ONU cu privire la lipsa de imunoglobulină în România a fost lansată de o femeie din Australia.

Petiția lansată de Kath Donaldson se numește „E nevoie urgentă de imunoglobuline intravenoase în România” și a fost semnată de peste 27.000 de persoane, potrivit Digi24.ro

„Cineva din Australia a auzit, probabil înaintea domnului ministru Bodog, despre lipsta de imunoglobuline in România și a creat această petiție. Petiția către Comisia pentru Drepturile Omului a ONU este deja semnată de 18.381 oameni din toată lumea. Sunt sigur că acesta este și motivul pentru care conducerea PSD s-a întâlnit astăzi, de urgență, în ziua de Sfântă Duminică după Ziua Națională, când burțile sunt mândre că sunt românești”, a anunșat Vlad Voiculescu duminică seară.

Femeia din Australia spune că a lansat petiția pentru că un prieten din România este afectat de lipsa acestei substanțe care are funcția de anticorp și ajută la tratarea bolilor autoimune. Persoana respectivă suferă de polineuropatie cronică inflamatorie demielinizantă, o afecțiune a sistemului nervos periferic caracterizată prin inflamație locală ce poate determina apariția tulburărilor de mișcare și de sensibilitate.

În mesajul său către prietena din Australia, pacientul descrie prin ce trece în România: „Peste 1.000 de pacienți care au nevoie de imunoglobulină au rămas fără tratament, copii și adulți. Suntem trimiși încet către moarte. Ministerul Sănătății a rezolvat problema acum câteva săptămâni: au cumpărat 6.000 de flacoane de Pentaglobină, adică ceva ce nu avem nevoie. Pentaglobina e folosită doar în cazurile de sepsis sever. Am protestat în stradă și am cerut o discuție în care să le spunem că nu avem nevoie de Pentaglobină. Acum ne-au spus că au cumpărat 900 de flacoane de Intratect. 900 pentru 1.000 de pacienți. Cine trăiește și cine moare? Pe cine salvezi? 900 de flacoane până în ianuarie, când vor mai cumpăra 3.000. Avem nevoie de ajutor”.

Vlad Voiculescu a semnalat și lipsa medicamentelor esențiale în România, motiv pentru care a murit o femeie de 69 de ani din Alba Iulia.

„Ne confruntăm în România, din nou, cu lipsuri acute în spitale și retragerea de pe piață a mii de molecule, unele dintre ele clasificate de Organizația Mondială a Sănătății ca medicamente esențiale. Avem de-a face cu o criză umanitară. Săptămâna viitoare voi vorbi din nou, în Parlamentul European, exact despre asta”, a atras atenția fostul ministru.

Într-un mesaj pe Facebook, de luni dimineață, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a reacționat și a afirmat că problema imunoglobulinei a apărut în mandatul lui Vlad Voiculescu.

„Înțeleg supărarea și durerea tuturor semenilor mei care suferă din cauza stării sistemului de sănătate românesc. Resimt acut și cu deplină responsabilitate fiecare sincopă care afectează pe cineva. Atât cât îmi stă în putință, în limitele legii și ale onoarei, vă garantez că fac tot ce pot pentru ca acest sistem sanitar românesc, neglijat de prea multă vreme, să funcționeze. Atât cât poate el funcționa de bine… Garantez și stau la dispoziția oricui cu dovezile aferente că am făcut tot ce un ministru poate face astăzi, pentru a rezolva inclusiv problema gravă a imunoglobulinei. Faptul că n-a ajuns în timp util la spitalul din Alba Iulia este unul dureros. Regret profund ce s-a întâmplat, dar acuzația că aș lăsa viețile pacienților în voia sorții o resping cu toată tăria! O astfel de acuză denotă crasă lipsă de caracter și de discernământ”, afirmă Florian Bodog.

„În această noapte, la ora 04.00, după ce a trecut de verificările de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unitățile spitalicești din țară. De asemenea, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) și 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantități ce vor acoperi nevoile pacienților din România. Până când vor sosi, spitalele care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unitățile medicale din țară, unde am identificat existența a 1.700 de fiole de imunoglobulină”, a mai susținut ministrul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ